Szentlelkes nyári napok a szociális testvéreknél

2017. szeptember 11. hétfő 13:03

Szeptember 8-án, Szűz Mária születésének ünnepén – a hagyományoknak megfelelően – Veni Sancte misével és az elmúlt nyárra történő visszatekintéssel kezdődött az új munkaév a Szociális Testvérek Társaságában. A Veni Sancte szentmisét Fehérváry Jákó OSB mutatta be.

Nyári zarándoklat Olaszországba

Bár a szerzetességből nem lehet sem nyugdíjba, sem szabadságra menni, hiszen „a hivatás nem fel-fellobanó érzelem, hanem a léleknek természetfeletti állandó állapota”, ahogy a rendlapító Slachta Margit írja, a nyár a testvérek életében is alkalom volt a pihenésre, feltöltődésre és természetesen az ilyenkor pihenők, táborozók, lelkigyakorlatozók szolgálatára.

A 81 fős közösség tagjai rendkívül gazdag nyári programokat tudhatnak maguk mögött.

Subiacói csoportkép a nyári olaszországi zarándoklatról

A társaság Élet a Szentlélekben című szabályzata a szentlelkes életet egyebek mellett a zarándokélethez hasonlítja. Életük minden napján indítástól indításig, feladattól feladatig zarándokolnak a testvérek, ezen a nyáron azonban – a társaság rendszerváltás utáni történetében első alkalommal – közösen indultak egy hétnapos olaszországi buszos zarándoklatra Varga Kapisztrán ferences szerzetespap vezetésével. A bencés lelkiségű közösség tagjai felkeresték Subiacóban a Szent Benedek barlangja fölött épült kolostort, elzarándokoltak Páduába és Assisibe, gyönyörködtek Aquileia korakeresztény mozaikjaiban és pár napot Róma forró kövein, az apostolok nyomdokain is járhattak. A zarándoklat két csúcspontja a Subiacóban és a Szent Péter-bazilikában II. János Pál pápa sírja felett mondott szentmise volt.

Öten a Lelkes Napok hat szolgálója közül

A testvérek többségének a nyáron lehetősége volt arra is, hogy az évi nyolcnapos lelkigyakorlatát elvégezze, és szerveztek, illetve vezettek személyesen kísért és közösségi lelkigyakorlatokat kültagjaiknak, női csoportoknak, pedagógusoknak, hivatásukat kereső fiatal lányoknak is.

Két fiatal testvér Angliában egy bencés kolostorban tölthetett két hetet. Megerősödtek abban, milyen kegyelem az, hogy Isten van az élet középpontjában, Ő az első és minden köré szerveződik, Belőle indul ki és Őbelé fut vissza minden.

A Lelkes Napok résztvevői Kadarkúton

Hat lelkes testvér szolgálta a legifjabb generáció több mint száz tagját a kadarkúti Lelkes Napokon. A bátorságról szóló egyhetes programon a testvérek lelkigondozóként, kiscsoportvezetőként, a háttérima-szolgálat szervezőiként és sekrestyésként voltak jelen, de három workshopot is tartottak a félelmekről, a genderről és a vértanúságról. A program Budapesten utcai evangelizációval zárult.

Zenei szolgálat Tiszafüreden

Hasonlóképpen közös szolgálat volt még a második alkalommal megrendezett Tiszafüredi Ifjúsági Találkozó és a Katolikus Szeretetszolgálat máriaremetei idősek otthonában a dolgozók gyermekei számára az egyik testvér által szervezett nyári tábor, aminek sajátos ajándéka volt az otthonban élő idősek és a gyerekek találkozása, az idősek bevonása a programba.

A Tiszafüredi Ifjúsági Találkozó résztvevői

Ezek mellett itthon és külföldön (Lengyelországban, Kárpátalján, az Egyesült Államokban) számtalan ifjúsági, hittanos- és kézműves tábort, napközis tábort, családi tábort (pl. 200 fős unokatestvér-tábort) vezettek vagy segítettek a testvérek és a kültagok – nem egyszer hátrányos helyzetű, illetve nem vallásos hátterű fiatalok számára. Ki szaktudásán, ki lelkiségén, ki főzési, sütési tudományán keresztül adta bele szívét-lelkét, idejét ezekbe a szolgálatokba.


Plébániai nyári tábor Lengyeloszágban

A testvérek szokásos feladataik mellett szakdolgozatot írtak, államvizsgáztak és államvizsgáztattak, különböző kurzusokon vettek részt, az ország különböző részeiben tartottak előadásokat, folytattak imaszolgálatot, emellett külföldi szakmai tapasztalatokkal is gazdagodtak. Ilyen volt például az egyik emberkereskedelem elleni küzdelemben is dolgozó testvérnek a Kaliforniában szerzett tapasztalata: két tanulmányi hetet töltött azzal, hogy megismerhesse, mit tesznek az ottani szerzetesnők a jelenkori rabszolgaság ellen.

A közösség belső életét építették a nyáron rendezett fórumok, találkozók, műhelymunkák. A tanács és a helyi elöljárók több napos találkozása mellett a különböző korosztályba tartozó testvérek is megosztották egymással életüket és tapasztalataikat, megbeszélték a közösség életét érintő legfontosabb témákat, ezzel is készülve a szeptemberi munkaév indítására.


Pillanatkép a Los Angeles-i Stella Maris gyermektáborból

A belső építkezés mellett külső építkezés, azaz felújítás is folyt a káposztásmegyeri plébánián élő testvéreknél, ahova a nyáron két újabb testvér költözött.

A szeretetteljes találkozások, a megszokottól eltérő szolgálatok önmagukban is segítették a feltöltődést, de emellett valódi nyaralásra, pihenésre is adódott lehetőség.

Veni Sancte Spiritus!

Adja Isten, hogy a testvérek életét mind jobban áthassa a Szentlélek szeretete, és életük valóban felebarátaik táplálékává lehessen, ahogy ezt a szabályzatukban lévő fohásszal kérik.

Forrás: Németh Emma–Fecske Orsolya/Szociális Testvérek Társasága

Fotó: Szociális Testvérek Társasága; Jámbor Imre; Mikulás Bence

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-elso-beszede-genfben-az-okumenizmus-veszteseges-vallalkozas
Ferenc pápa első beszéde Genfben: Az ökumenizmus veszteséges vállalkozás!

Június 21-én csütörtök délelőtt a Szentatya részt vett az Egyházak Világtanácsának Ökumenikus Központjában szervezett közös imádságon. A pápa a szervezet fennállásának hetvenedik évfordulója alkalmából látogatott el Genfbe.

2018. június 21. csütörtök
az-egyhaz-arca-mi-vagyunk-hetvenot-eves-gyori-szent-imre-templom
Az Egyház arca mi vagyunk – 75 éves a győri Szent Imre-templom

Hetvenöt évvel ezelőtt, 1943. június 3-án, áldozócsütörtökön szentelte fel a győri Szent Imre-templomot Boldog Apor Vilmos püspök. A jubileum alkalmából június 3-án ünnepi szentmisét celebrált Veres András győri megyéspüspök. Az előesti szentmisét Pápai Lajos nyugalmazott megyéspüspök mutatta be.

2018. június 21. csütörtök