Szlovéniában rendezték meg a szalézi munkatársak közép- és észak-európai régiójának konferenciáját

2017. november 27. hétfő 18:14

November 23. és 27. között tartották a szalézi munkatársak közép- és észak-európai régiójának konferenciáját a szlovéniai Veržejben. A találkozóról Bángi-Magyar Anna és Sárvári Miklós szalézi munkatársak, a Magyar Szalézi Munkatársak Egyesülete tartományi tanácsának tagjai számolnak be.

„A kétévente megrendezett konferencia olyan kérdésekkel foglalkozik, amelyek segítik az egyesület tagjait a szalézi lelkiség megélésében és a fiatalok szolgálatában Európa sokszínű, ámde hasonló nehézségekkel küzdő országaiban. Ezen alkalommal kilenc nemzet képviselői gyűltek össze a szalézi családból.

Különösen sok figyelmet szenteltünk az egyesület néhány éve jóváhagyott új szabályzatának, az Apostoli életútnak, ami Don Bosco eredeti, 1876-ban a munkatársak számára írt irányelveinek alkalmazása a 21. században. Nagy jelentősége ennek a dokumentumnak, hogy világszerte segítséget nyújt abban, hogy a szalézi munkatársak hogyan éljék meg a szalézi lelkiséget a szolgálat és együttműködés jegyében a társadalom minden részében, egyházi és civil szervezetekkel összefogva, támogatva a szalézi család más ágainak munkáját is.

A 2013-as jóváhagyás óta a Szalézi Munkatársak Világtanácsa gondoskodott olyan módszertani anyagokról is, amelyek segítenek abban, hogy jobban megértve a Don Boscó-i életszentségre vezető út eszközeit, a mindennapokban jobban meg tudjuk élni apostoli küldetésünket. Ez alkalommal a szalézi munkatársak képzésére vonatkozó javaslatokat vizsgáltuk meg alaposabban. Megerősítést kaptunk, hogy a teljes ember képzésében, az élet emberi, keresztény és szalézi dimenziónak egyensúlyával megnyugtatóan haladhatunk az Úr felé. A szükséges tudás megszerzése nem szoríthatja háttérbe a lelki közösség megélését a közösségeinkben, s az utóbbi sem zárhatja ki, hogy elhanyagoljuk a szakmai fejlődésünket. Tehát a formáció az egyik legfontosabb eszközünk apostoli munkánk kiteljesítéséhez: fejlődnünk kell tudásban, hitben, szalézi lelkiségben, összetartozásban. Egyéni fejlődésünk, érettségünk bizony így »közüggyé« válik.

Épp ebből fakadóan nagyon fontos a konferencia másik fő témája, a formáció felelőseinek és a vezetők képzése is, amiben különös szerepet kap a közös felelősségvállalás, a megkülönböztetés képessége, az összetartozás megélése.

A sok felajánlott idő, munka és törődés mellett szükséges az egyesületben hangsúlyozni az anyagi szolidaritást is. Ez nemcsak az önállóságunkat teszi lehetővé, hanem egyes projektek támogatásával hozzájárul a gondviselés terveihez. Ilyen különleges projekt bemutatására is sor került: a zágrábi Jarun központ elemi iskolájának fejlesztéséről hallhattunk. Ez az intézmény azért különleges, mert ez eddig az egyetlen olyan iskola a világon, ami a szalézi munkatársak kezelésében van. Most ennek fejlesztésére gyűjtenek adományokat, és kérik az imákat, hogy megvalósuljon a végleges épületben való elhelyezés.

Végül megvitattuk, hogy miért csökkennek mostanában ilyen mértékben a hivatások. Igyekeztünk az európai társadalmi folyamatokon túl megvizsgálni saját közösségeink adottságait, s kiderült, hogy milyen nagy szerepe van az elköteleződésre való hajlandóságban annak, hogy az adott közösség mennyire törekszik a közvetlen, személyes kapcsolatok ápolására, hogy a tagjai mennyire élnek aktív lelki életet, hogy mennyire fontosak a közös szolgálatok. S nem elhanyagolható a szerzetesek jelenléte sem, ami élénkíti a közösséget.

Bár a közös gondolkodás nem hoz azonnali növekedést az elköteleződés terén, mégis segíthetjük egymást jó tapasztalataink átadásával. A legfontosabbként mindenki kiemelte az ima jelentőségét. Szeretettel hívunk mindenkit erre a szolgálatra, hogy az Úr hívását sokan meghallják, és bátran elszegődjenek a fiatalok, a szegények és minden rászoruló szolgálatára!”

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-az-uristen-lelke-van-rajtam-piarista-oregdiakok-koszontottek-85-eves-jelenits-istv
„Az Úristen lelke van rajtam” – Piarista öregdiákok köszöntötték a 85 éves Jelenits Istvánt

Jelenits István az öröm vasárnapján, december 17-én a budapesti piarista kápolnában, az öregdiákok miséjén konferenciabeszédet mondott, majd családias hangulatban ünnepelte körükben 85. születésnapját.

11:33
ferenc-papa-ha-kivesszuk-jezust-mi-marad-karacsonybol
Ferenc pápa: Ha kivesszük Jézust, mi marad a karácsonyból?

December 17-én, advent harmadik vasárnapján a déli Mária-imádság elimádkozásakor a Szentatya arra biztatta a hívőket, hogy örömmel, imával és hálaadással készüljenek karácsonyra. Ferenc pápa beszédét teljes terjedelmében közöljük.

2017. december 17. vasárnap