Szülővárosába, Sopronba látogatott a Peruban szolgáló misszionárius

2018. április 23. hétfő 17:55

Szabó Zsolt msp atya, a Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái Missziós Mozgalom tagja három év után három hét szabadságra érkezett Peruból szülővárosába, Sopronba a közelmúltban.

Szabó Zsolt korábban Kubában is szolgált az olasz Giovanni Salerno atya által alapított közösségben, melynek legfőbb tevékenysége a szegénységben élők evangelizálása Latin-Amerikában (Peru, Mexikó, Kuba) és az elhagyott gyermekek nevelése.

A mozgalmat négy különböző közösség – papok és testvérek, szerzetesnővérek, szemlélődők, valamint családos misszionáriusok – alkotja, akik életállapotuknak megfelelően vállalnak részt a feladatokból. A 18 különböző nemzetből származó, több mint 150 misszionárius naponta 1500 gyermeket szolgál a mozgalom iskoláiban, étkezőiben, orvosi rendelőiben és szakmai műhelyeiben – a helyi lakos segítségével.

Budapesten Józsefvárosban, a Magyarok Nagyasszonya Központban foglalkoznak főleg roma származású gyerekekkel, akiknek az általános és középiskolai tanulmányaikban segítenek.

A nagyhét és húsvét közös ünneplése alkalmával Zsolt atya több soproni templomban koncelebrált, valamint segített a gyóntatásban. Plébániai közösségek és családok hívták meg, hogy beszéljen a missziós munka örömeiről és nehézségeiről – készségesen számolt be a 3100 méter magasan fekvő Andahuaylillasban végzett napi teendőkről. A Fiúk Városa nevet viselő otthonukba árva és súlyos családi problémáktól szenvedő gyermekeket fogadnak be. Az Andok hegyei között falvak misszióját is végzik. Legtöbbször 4000 méter feletti települések közösségei hívják meg őket, akik gondoskodnak az ellátásukról. Zsolt atya elmondta azt is, hogy az iskolában spanyol nyelven oktatnak, a lányokat azonban a család ellátása vagy a pásztorkodás miatt korán kiveszik az iskolából, így ők leginkább a kecsua nyelvet beszélik.

Forrás és fotó: Szent Imre Plébánia, Sopron

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
lelki-gondjainkrol-nem-csak-plebanosoknak-es-teologusoknak
Lelki gondjainkról – nem csak plébánosoknak és teológusoknak

A plébánosok és teológusok napja résztvevői különleges előadásokat hallhattak október 18-án Pannonhalmán: Anselm Grün OSB lelki gondjainkról, Tomáš Halík professzor pedig hit és hitetlenség kérdéseiről osztotta meg gondolatait a gimnázium dísztermében.

17:53
huszeves-az-alsoszentmartoni-szent-marton-ovoda
Húszéves az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda

Alapításának huszadik évfordulóját ünnepelte az alsószentmártoni Szent Márton Óvoda. Az október 15-én tartott jubileumi ünnepségen Udvardy György megyéspüspök megáldotta a máriagyűdi kegyszobor másolatát, amit az óvodában helyeztek el.

17:06