Szülővárosába, Sopronba látogatott a Peruban szolgáló misszionárius

2018. április 23. hétfő 17:55

Szabó Zsolt msp atya, a Harmadik Világ Szegényeinek Szolgái Missziós Mozgalom tagja három év után három hét szabadságra érkezett Peruból szülővárosába, Sopronba a közelmúltban.

Szabó Zsolt korábban Kubában is szolgált az olasz Giovanni Salerno atya által alapított közösségben, melynek legfőbb tevékenysége a szegénységben élők evangelizálása Latin-Amerikában (Peru, Mexikó, Kuba) és az elhagyott gyermekek nevelése.

A mozgalmat négy különböző közösség – papok és testvérek, szerzetesnővérek, szemlélődők, valamint családos misszionáriusok – alkotja, akik életállapotuknak megfelelően vállalnak részt a feladatokból. A 18 különböző nemzetből származó, több mint 150 misszionárius naponta 1500 gyermeket szolgál a mozgalom iskoláiban, étkezőiben, orvosi rendelőiben és szakmai műhelyeiben – a helyi lakos segítségével.

Budapesten Józsefvárosban, a Magyarok Nagyasszonya Központban foglalkoznak főleg roma származású gyerekekkel, akiknek az általános és középiskolai tanulmányaikban segítenek.

A nagyhét és húsvét közös ünneplése alkalmával Zsolt atya több soproni templomban koncelebrált, valamint segített a gyóntatásban. Plébániai közösségek és családok hívták meg, hogy beszéljen a missziós munka örömeiről és nehézségeiről – készségesen számolt be a 3100 méter magasan fekvő Andahuaylillasban végzett napi teendőkről. A Fiúk Városa nevet viselő otthonukba árva és súlyos családi problémáktól szenvedő gyermekeket fogadnak be. Az Andok hegyei között falvak misszióját is végzik. Legtöbbször 4000 méter feletti települések közösségei hívják meg őket, akik gondoskodnak az ellátásukról. Zsolt atya elmondta azt is, hogy az iskolában spanyol nyelven oktatnak, a lányokat azonban a család ellátása vagy a pásztorkodás miatt korán kiveszik az iskolából, így ők leginkább a kecsua nyelvet beszélik.

Forrás és fotó: Szent Imre Plébánia, Sopron

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
egyhazi-szemelyeket-tuntettek-ki-nemzeti-unnepunk-alkalmabol-89515
Egyházi személyeket tüntettek ki nemzeti ünnepünk alkalmából

Állami kitüntetéseket és szakmai díjakat adott át Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) államtitkára Budapesten a Pesti Vigadóban augusztus 17-én, pénteken, az augusztus 20-ai nemzeti ünnep alkalmából.

2018. augusztus 17. péntek
a-vilagban-elo-karmelita-kozosseg-tagjainak-fogadalomtetele-nyiregyhazan
A világban élő kármelita közösség tagjai tettek ígéretet Nyíregyházán

Nagyboldogasszony ünnepén, augusztus 15-én Nyíregyházán, a Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyházban a Nagyboldogasszonyról nevezett Világban Élő Kármelita Közösség (VÉK) öt tagja végleges ígéretet tett a Sarutlan Kármeliták Világi Rendjére, hárman pedig elkezdték a felkészülési időt.

2018. augusztus 17. péntek