Ülésezett a Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanja

2018. október 31. szerda 15:01

A Magyar Bencés Kongregáció (MBK) általános káptalanja kétnapos ülést tartott október 22–23-án a pannonhalmi főmonostorban.

A káptalan tizennyolc tagja a kongregáció négy önálló monostorából (Pannonhalma, São Paulo, Tihany és Győr), továbbá a függő házakból (Bakonybél, Budapest) gyűlt össze, hogy megválassza a prézes apát tanácsát és megtárgyalja a kongregáció életének aktuális kérdéseit. Megfigyelőként részt vett Sinkó Ágnes perjelnő, a Szent Benedek Leányai Társaság elöljárója is.

A prézesi tanács elnöke Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, a MBK prézes apátja. A választás eredményeként a tanács tagjai a következő három évben: Cristiano Oliveira Carvalho apát (São Paulo), Matusz Hugó perjel (Pannonhalma), Mihályi Jeromos perjel (Tihany), Sárai-Szabó Kelemen perjel (Győr), Halmos Ábel perjel (Bakonybél) és Dejcsics Konrád atya (Pannonhalma).

A káptalan döntött arról, hogy elkezdi a kongregáció szabályzatának megújítását, megvizsgálja a szerzetesi zsolozsmáskönyv új kiadásának lehetőségét.

A rendi gyűlés foglalkozott továbbá a növendékképzés összehangolásának kérdéskörével és az önálló monostorok vizitációjának szabályozásával is.

„Az általános káptalan feladata az, hogy a Magyar Kongregáció lelki, szellemi és anyagi javait előmozdítsa, a testvéri szeretetet és az egyes házak közötti egységet ápolja, a mindig időszerű »megújulást« a Lélekben (Róm 7,6) szolgálja, egyes hivatalok betöltésével és határozatok hozatalával a Kongregáció vezetéséről gondoskodjék, az egyes házaknak és rendtársaknak segítséget nyújtson, Kongregációnk feladatát az Egyházban és a mai társadalomban közelebbről meghatározza.”
(Magyar Bencés Kongregáció Konstitúciója, 215.)

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: szerzetesek
Vezető híreink - olvasta már?
ahova-az-eg-mostanaban-tobbszor-is-lehajolt-megaldottak-mosonmagyarovari-hospice-hazat
Ahová az ég mostanában többször is lehajolt – Megáldották a mosonmagyaróvári hospice-házat

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnöke november 11-én, Mosonmagyaróváron mutatott be szentmisét a Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-templomban, majd megáldotta az egykori ispotály helyén kialakított hospice-házat.

2018. november 12. hétfő
-jezus-hogy-ne-fazzon-varga-laszlo-pannonhalman
„Jézus hogy ne fázzon” – Szent Márton ünnepe diákokkal és Varga László püspökkel Pannonhalmán

Varga László kaposvári megyéspüspök november 11-én, vasárnap a Szent Márton-napok vendége volt Pannonhalmán: előadást tartott, és ő mondta az ünnepi mise prédikációját.

2018. november 12. hétfő