Ülésezett a Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanja

2018. október 31., szerda | 15:01

A Magyar Bencés Kongregáció (MBK) általános káptalanja kétnapos ülést tartott október 22–23-án a pannonhalmi főmonostorban.

A káptalan tizennyolc tagja a kongregáció négy önálló monostorából (Pannonhalma, São Paulo, Tihany és Győr), továbbá a függő házakból (Bakonybél, Budapest) gyűlt össze, hogy megválassza a prézes apát tanácsát és megtárgyalja a kongregáció életének aktuális kérdéseit. Megfigyelőként részt vett Sinkó Ágnes perjelnő, a Szent Benedek Leányai Társaság elöljárója is.

A prézesi tanács elnöke Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, a MBK prézes apátja. A választás eredményeként a tanács tagjai a következő három évben: Cristiano Oliveira Carvalho apát (São Paulo), Matusz Hugó perjel (Pannonhalma), Mihályi Jeromos perjel (Tihany), Sárai-Szabó Kelemen perjel (Győr), Halmos Ábel perjel (Bakonybél) és Dejcsics Konrád atya (Pannonhalma).

A káptalan döntött arról, hogy elkezdi a kongregáció szabályzatának megújítását, megvizsgálja a szerzetesi zsolozsmáskönyv új kiadásának lehetőségét.

A rendi gyűlés foglalkozott továbbá a növendékképzés összehangolásának kérdéskörével és az önálló monostorok vizitációjának szabályozásával is.

„Az általános káptalan feladata az, hogy a Magyar Kongregáció lelki, szellemi és anyagi javait előmozdítsa, a testvéri szeretetet és az egyes házak közötti egységet ápolja, a mindig időszerű »megújulást« a Lélekben (Róm 7,6) szolgálja, egyes hivatalok betöltésével és határozatok hozatalával a Kongregáció vezetéséről gondoskodjék, az egyes házaknak és rendtársaknak segítséget nyújtson, Kongregációnk feladatát az Egyházban és a mai társadalomban közelebbről meghatározza.”
(Magyar Bencés Kongregáció Konstitúciója, 215.)

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: szerzetesek
Vezető híreink – olvasta már?
ilyen-lesz-felujitott-harmashalom-oltar
Ilyen lesz a felújított Hármashalom-oltár

A csíksomlyói kegyhely Facebook-oldalán közzétették a nyeregbeli pódium felújításának látványtervét április 22-én, húsvéthétfő reggelén. A Hármashalom-oltárt Ferenc pápa június eleji látogatására újítják fel és bővítik ki.

2019. április 22., hétfő
ferenc-papa-husvethetfon-teli-marokkal-meritsunk-bekebol-es-derubol
Ferenc pápa húsvéthétfőn: Teli marokkal merítsünk a békéből és a derűből!

A Szentatya április 22-én délben már a húsvéti időre jellemző, „Mennynek királyné asszonya” kezdetű Mária-antifónát imádkozta el a Szent Péter téren egybegyűlt hívőkkel. Beszédében hangsúlyozta, hogy a sírnál járt asszonyokhoz hasonlóan saját életünkben mi is találkozhatunk Jézussal.

2019. április 22., hétfő