Ülésezett a Magyar Bencés Kongregáció általános káptalanja

2018. október 31. szerda, 15:01

A Magyar Bencés Kongregáció (MBK) általános káptalanja kétnapos ülést tartott október 22–23-án a pannonhalmi főmonostorban.

A káptalan tizennyolc tagja a kongregáció négy önálló monostorából (Pannonhalma, São Paulo, Tihany és Győr), továbbá a függő házakból (Bakonybél, Budapest) gyűlt össze, hogy megválassza a prézes apát tanácsát és megtárgyalja a kongregáció életének aktuális kérdéseit. Megfigyelőként részt vett Sinkó Ágnes perjelnő, a Szent Benedek Leányai Társaság elöljárója is.

A prézesi tanács elnöke Hortobágyi Cirill pannonhalmi főapát, a MBK prézes apátja. A választás eredményeként a tanács tagjai a következő három évben: Cristiano Oliveira Carvalho apát (São Paulo), Matusz Hugó perjel (Pannonhalma), Mihályi Jeromos perjel (Tihany), Sárai-Szabó Kelemen perjel (Győr), Halmos Ábel perjel (Bakonybél) és Dejcsics Konrád atya (Pannonhalma).

A káptalan döntött arról, hogy elkezdi a kongregáció szabályzatának megújítását, megvizsgálja a szerzetesi zsolozsmáskönyv új kiadásának lehetőségét.

A rendi gyűlés foglalkozott továbbá a növendékképzés összehangolásának kérdéskörével és az önálló monostorok vizitációjának szabályozásával is.

„Az általános káptalan feladata az, hogy a Magyar Kongregáció lelki, szellemi és anyagi javait előmozdítsa, a testvéri szeretetet és az egyes házak közötti egységet ápolja, a mindig időszerű »megújulást« a Lélekben (Róm 7,6) szolgálja, egyes hivatalok betöltésével és határozatok hozatalával a Kongregáció vezetéséről gondoskodjék, az egyes házaknak és rendtársaknak segítséget nyújtson, Kongregációnk feladatát az Egyházban és a mai társadalomban közelebbről meghatározza.”
(Magyar Bencés Kongregáció Konstitúciója, 215.)

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Címkék: szerzetesek
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

19:48
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

14:33