Veni Sanctét ünnepeltek – Újraindultak a gitáros „fél nyolcas” misék az országúti ferenceseknél

2017. szeptember 5. kedd 16:25

Szeptember 3-án, vasárnap visszatért zenei szolgálatába a Boanergész együttes, és ezzel újra kezdetét vette a következő nyári szünetig tartó zenés „fél nyolcas” misék sorozata Budapesten, a Margit körúti ferences templomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 3-án este fél nyolckor újra megtelt a Margit körúti ferences templom: a jelenlevők ismét a Boanergész zenekar közreműködése mellett vehettek részt az esti szentmisén. Minden vasárnap fél nyolckor ifjúsági gitáros misét tartanak a budai ferenceseknél, amely nemcsak a környékbelieket vonzza a Margit körúti templomba: akadnak, akik órákat utaznak azért, hogy itt lehessenek. Az ünnepi Veni Sanctét celebráló Cseri Nikodémus, a pesti ferences plébánia lelkipásztora a liturgia elején bemutatta a templom új plébánosát, Lendvai Zalánt. A szentmise végén tizenöt perces dicsőítést tartottak.


A résztvevők nagyobb része fiatal egyetemista vagy pályakezdő, de családosok, egyedülállók és egészen idős házaspárok is járnak ide. Bár a tanév még nem mindenhol kezdődött el, a jelenlevők létszámából érezhető volt, hogy sokan nyári kikapcsolódásukból visszatérve kezdik újra felvenni évközi ritmusukat, melynek része a vasárnap esti fél nyolcas mise is. „Kedves Testvérek! A mise elején, amikor felhangzott a zeneszó, arra gondoltam, hogy ti, akik most itt vagytok, szívetek örömével énekeltek Isten dicsőítésére… és ebbe beleborzongtam” – mondta a mise bevezetőjében Nikodémus atya.

Természetesen a szünidő alatt is sokan érkeznek ezekre az esti alkalmakra, nemcsak megszokásból (a résztvevők között akadnak olyanok, akik több mint húsz éve csak ide járnak), hanem azért, mert a „fél nyolcas” a találkozás helyét is jelenti a hívek számára.

Az alkalomnak minden héten otthont adó országúti ferences templomban már a nyolcvanas évek elején is tartottak hasonló ifjúsági misét, annak ellenére, hogy ez akkoriban politikai okokból veszélyes vállalkozás volt. 1985 óta a „fél nyolcas” folyamatos gitáros zenei szolgálattal is gazdagodott, így vált ferences kuriózummá.


A szentmisében számos egyedi apró gesztust fedezhetünk fel, amelyek abban segítenek, hogy a résztvevők számára igazán fontos, közösségi alkalommá váljon a szentmise. Ilyen például, hogy a pap köszöntése után a hívek egymás felé fordulva egymást is köszöntik kézfogással, „Isten hozott”-tal.

A harminckét éves múltra visszatekintő zenélés hagyományát az időről időre tagjaiban megújuló, fiatalodó Boanergész zenekar viszi tovább. A csapat minden vasárnap már délután találkozik azért, hogy imádsággal és gyakorlással felkészüljenek az aznap esti szolgálatra, hogy muzsikájukkal valóban segíteni tudják a híveket a liturgia átélésében.

A szentmiséket ebben az évben Cseri Nikodémus OFM és Dobszay Benedek ferences provinciális tartja, az ő tanításaikat már évek óta hallgathatják az ide járó hívek. Év közben a misék után felváltva csendes és zenés szentségimádás, tanúságtétel zárja majd a vasárnap estéket a Margit körúti ferences templomban.

Forrás: Varga Mónika/Ferences Alapítvány

Fotó: Graf Ádám

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-ha-hibazol-kelj-fel-nincs-emberibb-mint-hibakat-elkovetni
Ferenc pápa: Ha hibázol, kelj fel: nincs emberibb, mint hibákat elkövetni!

Szeptember 20-án különleges stílusú beszédet mondott a Szentatya: közvetlen hangnemben, tegezve buzdította reményre a szerdai általános kihallgatáson jelen lévő hívőket. A pápa katekézisét teljes terjedelmében közöljük.

15:34
-vadirat-gyulolet-ellen-kereszt-tuzben-cimmel-nyilt-rendhagyo-kiallitas-nemze
„Vádirat a gyűlölet ellen” – Kereszt-tűzben címmel nyílt rendhagyó kiállítás a Nemzeti Múzeumban

Széttört keresztek, rommá lőtt templomok, megégett bibliák maradtak az Iszlám Állam pusztítása nyomán Szíriában, Irakban, a Ninivei-síkságon és még sok más helyen a térségben. A Magyar Nemzeti Múzeumban „Kereszt-tűzben – keresztényüldözés a Közel-Keleten” címmel nyílt kiállítás szeptember 19-én.

14:49