Veni Sanctét ünnepeltek – Újraindultak a gitáros „fél nyolcas” misék az országúti ferenceseknél

2017. szeptember 5. kedd 16:25

Szeptember 3-án, vasárnap visszatért zenei szolgálatába a Boanergész együttes, és ezzel újra kezdetét vette a következő nyári szünetig tartó zenés „fél nyolcas” misék sorozata Budapesten, a Margit körúti ferences templomban.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Szeptember 3-án este fél nyolckor újra megtelt a Margit körúti ferences templom: a jelenlevők ismét a Boanergész zenekar közreműködése mellett vehettek részt az esti szentmisén. Minden vasárnap fél nyolckor ifjúsági gitáros misét tartanak a budai ferenceseknél, amely nemcsak a környékbelieket vonzza a Margit körúti templomba: akadnak, akik órákat utaznak azért, hogy itt lehessenek. Az ünnepi Veni Sanctét celebráló Cseri Nikodémus, a pesti ferences plébánia lelkipásztora a liturgia elején bemutatta a templom új plébánosát, Lendvai Zalánt. A szentmise végén tizenöt perces dicsőítést tartottak.


A résztvevők nagyobb része fiatal egyetemista vagy pályakezdő, de családosok, egyedülállók és egészen idős házaspárok is járnak ide. Bár a tanév még nem mindenhol kezdődött el, a jelenlevők létszámából érezhető volt, hogy sokan nyári kikapcsolódásukból visszatérve kezdik újra felvenni évközi ritmusukat, melynek része a vasárnap esti fél nyolcas mise is. „Kedves Testvérek! A mise elején, amikor felhangzott a zeneszó, arra gondoltam, hogy ti, akik most itt vagytok, szívetek örömével énekeltek Isten dicsőítésére… és ebbe beleborzongtam” – mondta a mise bevezetőjében Nikodémus atya.

Természetesen a szünidő alatt is sokan érkeznek ezekre az esti alkalmakra, nemcsak megszokásból (a résztvevők között akadnak olyanok, akik több mint húsz éve csak ide járnak), hanem azért, mert a „fél nyolcas” a találkozás helyét is jelenti a hívek számára.

Az alkalomnak minden héten otthont adó országúti ferences templomban már a nyolcvanas évek elején is tartottak hasonló ifjúsági misét, annak ellenére, hogy ez akkoriban politikai okokból veszélyes vállalkozás volt. 1985 óta a „fél nyolcas” folyamatos gitáros zenei szolgálattal is gazdagodott, így vált ferences kuriózummá.


A szentmisében számos egyedi apró gesztust fedezhetünk fel, amelyek abban segítenek, hogy a résztvevők számára igazán fontos, közösségi alkalommá váljon a szentmise. Ilyen például, hogy a pap köszöntése után a hívek egymás felé fordulva egymást is köszöntik kézfogással, „Isten hozott”-tal.

A harminckét éves múltra visszatekintő zenélés hagyományát az időről időre tagjaiban megújuló, fiatalodó Boanergész zenekar viszi tovább. A csapat minden vasárnap már délután találkozik azért, hogy imádsággal és gyakorlással felkészüljenek az aznap esti szolgálatra, hogy muzsikájukkal valóban segíteni tudják a híveket a liturgia átélésében.

A szentmiséket ebben az évben Cseri Nikodémus OFM és Dobszay Benedek ferences provinciális tartja, az ő tanításaikat már évek óta hallgathatják az ide járó hívek. Év közben a misék után felváltva csendes és zenés szentségimádás, tanúságtétel zárja majd a vasárnap estéket a Margit körúti ferences templomban.

Forrás: Varga Mónika/Ferences Alapítvány

Fotó: Graf Ádám

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
krisztus-bennunk-az-orok-elet-feltamadas-remenye-magyar-puspokok-szent-peter-bazilikaban
Krisztus bennünk az örök élet, a feltámadás a reménye – A magyar püspökök a Szent Péter-bazilikában

November 20-tól 25-ig ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai. November 21-én, kedden reggel a magyar püspökök szentmisét mutattak be a Szent Péter-bazilika Magyarok Nagyasszonya-kápolnájában Erdő Péter bíboros főcelebrálásával.

2017. november 21. kedd
mit-adtak-piaristak-pestnek-varoshazan-unnepeltek-300-eves-pesti-jelenletuket-pia
Mit adtak a piaristák Pestnek? – 300 éves fővárosi jelenlétét ünnepelte a rend

1717-ben érkeztek az első piaristák Pestre, hogy a főként német ajkúak lakta városban meghonosítsák a magyar nyelvű oktatást, létrehozva az első középiskolát. A rend meghatározó szerepet töltött be a város életében. Az elmúlt 300 évre emlékezve ünnepeltek november 20-án az Újvárosházán.

2017. november 21. kedd