Életközösségben az Atyával

2019. március 30., szombat | 16:00

Nagyböjt 4. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 15,1–3.11–32)

A tékozló fiú története Jézus egyik legtöbbet elemzett példázata. Olykor azonban nagyobb figyelmet szentelünk a „kódolt üzenet” feloldásának, mint maguknak a személyeknek, akiknek az életében a történések lejátszódnak. Pedig megéri elmélkedni róluk, a belső megmozdulásaikról, de legfőképpen a közöttük lévő viszonyokról.

A fiatalabb (a tékozló) fiú ösztönössége, megfontoltságának hiánya, vakmerősége és lázadása mellett meglátjuk az idősebbik kötelességtudatát, folyamatos önkorlátozását és szabálykövetését. Azt is mondhatnánk, ő igazi elsőszülött fiú. Kettejük között ott áll az atya. Egyfelől mintha túl erőtlen, engedékeny, passzív és megalázkodó lenne, másfelől mégis ott van benne az atyaság megélésének egy sor aktív, cselekvő vonása. Mindennap kimegy a kapu elé vagy fel a háztetőre, hogy várja a kisebbik fiú hazatérését. Amikor elérkezik ez a pillanat, magához ragadja a kezdeményezést: utasításokat osztogat, megmutatja, hogy ebben a házban még ő az úr.

Ha túllépünk ezeken az első, kissé felszínes megfontolásokon, akkor lassacskán megnyílik előttünk a család belső élete. Egy családé, ahonnan hiányzik az édesanya, és az édesapa kettős karakterűvé válik: egyszerre jeleníti meg mindkét szülőt. Rembrandt erre érezhetett rá, amikor jól ismert képén a fiú vállára helyezett atyai kezek közül az egyiket férfi, a másikat női kézfejjel festette meg. A fiai iránti elementáris szülői szeretet áll e példázat tengelyében.

A kérdés csak az, hogy mihez tudnak kezdeni az apa szeretetével a gyermekei? Az idősebbik fiú viszonyulása merőben külsődleges. Számára az apa egyenlő a feladattal, a tekintéllyel, a kötelezettséggel, aminek eleget kell tenni. Képtelen arra, hogy úgy érezzen és gondolkodjon, mint ő. Miközben az apja elmondja neki: „mindenem a tiéd”, vagyis az öcs iránti jósága nem rövidíti meg őt, mégsem tudja elfogadni az új helyzetet. Egy fedél alatt, teljes életközösségben él az apjával – mégis idegen tőle.

A kisebbik fiú látszólag ugyanígy elidegenedik az apjától, s ez a fizikai mozgásában is kifejeződik. A fordulat, a magába térés azonban mindent átalakít. Megérti, megérzi az atya belső valóját, s ez adja meg számára az esélyt a valódi (nem pusztán testi) hazatérésre. Bár látszólag ő volt a tékozló, a kapcsolatot megszakító, a történet végén mégis ő az, aki immár teljes életközösségben van az apával – ő, és nem a „jó fiú”, a tökéletesen szabálykövető báty.

Fontos nagyböjti üzenet ez: az üdvösség útja akkor nyílik meg előttünk, ha megtanulunk eggyé válni az Atya irgalmas szívével.

Török Csaba

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle