Egy lett közülünk

2019. január 12. szombat, 16:00

Urunk megkeresztelkedése – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 3,15–16. 21–22)

Múlt vasárnap, vízkereszt napján azt ünnepeltük, hogy Isten emberré válása mindenki számára nyilvánvaló lett a napkeleti bölcsek látogatásában. A mai napon az Egyház Jézus Krisztus megkeresztelkedésének jelenetét állítja elénk. E kettőt, Jézus születését és megkeresztelkedését mintegy harminc év választja el egymástól, mégis csak a mai ünneppel ér véget a karácsonyi liturgikus időszak, hisz megkeresztelkedéséig Jézus rejtett életet élt, mindaddig nem volt nyilvánvaló az emberek előtt, hogy kicsoda ő.

Az evangéliumok kisebb eltérésekkel írják le a megkeresztelkedést, de a lényegben megegyeznek: Isten kinyilvánítja, hogy Jézus az ő szeretett Fia. A mai szentmisében felolvasandó evangéliumi szakaszban Lukács múlt időben számol be a történtekről, János pedig nem is beszél Urunk megkeresztelkedéséről, csak a Keresztelő tanúságtételéről Jézus nagysága mellett. Márk és Máté beszélik el, hogy amikor Jézus feljön a vízből, látja megnyílni az eget, és a Lélek galambként rászáll. Hallani a mennyei Atya szavait: „Ez az én szeretett Fiam, akiben kedvem telik.”

Mi történik a Jordán partján? János már hónapok óta hirdeti a bűnbánat, a megtérés szükségességét. Aki kész rá, azt megkereszteli a Jordán vizében. Lukács szűkszavúan írja le az eseményeket: „ekkor történt, hogy amikor a nép keresztelkedni ment, Jézus is megkeresztelkedett”. Semmi rendkívüli jelenség, semmi látványosság. Lukács nem említi, hogy Keresztelő János rámutatna Jézusra, „íme ő az”.

Mit észlelt a tömeg, ha egyáltalán észlelt valamit? A Szentírásból nem egyértelmű, hogy ki az, aki látta, amint megnyílt az ég, és a Szentlélek látható alakban leszállt, mint egy galamb. Ki az, aki hallotta az égi szózatot, „te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem”: csak maga Jézus, a Keresztelő vagy a tömeg is?

Az viszont bizonyos, hogy Jézus a megkeresztelkedés által egy oldalra került a bűnösökkel. Bár bűntelen, és nincs szüksége a keresztségre, beáll a sorba, közénk, bűnösök közé, egy lesz közülünk. Ő megváltó Messiás, nem felsőbbrendű király vagy harcos. Ez az isteni szeretet megnyilvánulása: Jézus Krisztusban úgy jött el közénk Isten, hogy minden ember közel érezhesse magához. A legbűnösebb is.

Itt és most is közöttünk van Jézus. Nem kísérik motoros rendőrök. Nem úgy jelenik meg, mint a sztárok a színpadon, fényözönben… Vajon felismerjük-e? És ha igen, felfedezzük-e benne Isten Fiát, a Megváltót? Vagy mindössze testvért, barátot látunk benne? Esetleg csak csodadoktort, erkölcsi példaképet, kiváló embert?

Hitünk meghallja-e az égi szózatot: „te vagy az én szeretett Fiam, benned telik kedvem”?

Kovács Gergely, Róma

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-az-okumenikus-iman-sulyos-bun-lekicsinyelni-mas-keresztenyek-ajandekait
Ferenc pápa az ökumenikus imán: Súlyos bűn lekicsinyelni más keresztények ajándékait!

Január 18-án a Szentatya esti dicséretet vezetett a Szent Pál-bazilikában. A közös liturgián a Rómában élő többi keresztény felekezet képviselői is jelen voltak. A vesperás végén Ferenc pápa két másik egyházi vezetővel közösen áldotta meg a hívőket.

2019. január 18. péntek
marton-jozsef-professzor-papalatogatasrol-lepjunk-tul-naiv-provincialis-gondolkodasunkon
Marton József professzor a pápalátogatásról: Lépjünk túl a naiv, provinciális gondolkodásunkon!

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói kegyhelyen. A pápalátogatásról Marton Józsefet, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Karának professzorát, a gyulafehérvári római katolikus teológiai fakultás volt dékánját kérdeztük.

2019. január 18. péntek
Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István: Útravaló – 2019. január 18.

Seregély István nyugalmazott egri érsek szívügyének tekintette, hogy nyugdíjas éveiben elmélkedéseket írjon az Adoremusba. A múlt esztendő utolsó napján elhunyt főpapra emlékezve napról napra minden reggel közreadjuk a 2019. januári számba Útravaló címmel írt... »

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. január 18.

Mai evangélium – 2019. január 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 25,1–13

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle