Éltető szőlőtő

2018. április 28. szombat 16:00

Húsvét 5. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 15,1–8)

Jézus korában a szövetség kifejezésére számtalan olyan képet alkalmaztak, amely segített értelmezni e fogalom lényegét. Ezek a képek egészen közel hozták a mindennapi élethez a szövetséget kötő Istent, törvényeit és azok következményeit. Ilyen volt a szabadulás, a Föld, a pásztor, a pásztor és a bárány kapcsolata, valamint a szőlő szép képe is. 

A szőlő mint Isten sajátja, a szőlő, amit az Isten gondoz, óv, bekerít, s a szőlő, amelytől termést vár. Ugyanez a szőlő adja annak a mennyei lakomának a borát, amelyre Isten meghívja választott népét. Ezt a képet használja és hozza még közelebb példabeszédében Jézus, amikor a szőlőtőről, a szőlővesszőről és a szőlőművesről beszél. Érthető és gyönyörű kép ez. Jézus Krisztus Istent mondja atyjának, Istene a saját atyja. Ám Jézus nemcsak egy képet mutat be, hogy jobban értsük, hanem egy bensőséges kapcsolatot tár fel, az Atya és a Fiú kapcsolatát, melybe minket is bevon.  

A kapcsolat milyenségére is utal ez a kép. Az atya éltetni akar, bőséges termést szeretne. Az élet a Fiútól származik, a vele való éltető kapcsolatból. A gyümölcs az élet gyümölcse, az élet maga. Ha megtartom Jézus tanítását, akkor ez az élet számomra valósággá válik.

Húsvétkor ez az elválaszthatatlan kapcsolat jött létre az Egyház beavató szentségei által. A keresztségben, a bérmálásban, az Eucharisztiában ezt az isteni életerőt vesszük magunkhoz. Ismerjük Jézust, szeretjük őt, és akarjuk megtartani tanítását, mert hisszük, hogy életet ad.

Hitünk döntése az élet döntését eredményezi.

Udvardy György püspök

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat