Éltető szőlőtő

2018. április 28. szombat 16:00

Húsvét 5. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 15,1–8)

Jézus korában a szövetség kifejezésére számtalan olyan képet alkalmaztak, amely segített értelmezni e fogalom lényegét. Ezek a képek egészen közel hozták a mindennapi élethez a szövetséget kötő Istent, törvényeit és azok következményeit. Ilyen volt a szabadulás, a Föld, a pásztor, a pásztor és a bárány kapcsolata, valamint a szőlő szép képe is. 

A szőlő mint Isten sajátja, a szőlő, amit az Isten gondoz, óv, bekerít, s a szőlő, amelytől termést vár. Ugyanez a szőlő adja annak a mennyei lakomának a borát, amelyre Isten meghívja választott népét. Ezt a képet használja és hozza még közelebb példabeszédében Jézus, amikor a szőlőtőről, a szőlővesszőről és a szőlőművesről beszél. Érthető és gyönyörű kép ez. Jézus Krisztus Istent mondja atyjának, Istene a saját atyja. Ám Jézus nemcsak egy képet mutat be, hogy jobban értsük, hanem egy bensőséges kapcsolatot tár fel, az Atya és a Fiú kapcsolatát, melybe minket is bevon.  

A kapcsolat milyenségére is utal ez a kép. Az atya éltetni akar, bőséges termést szeretne. Az élet a Fiútól származik, a vele való éltető kapcsolatból. A gyümölcs az élet gyümölcse, az élet maga. Ha megtartom Jézus tanítását, akkor ez az élet számomra valósággá válik.

Húsvétkor ez az elválaszthatatlan kapcsolat jött létre az Egyház beavató szentségei által. A keresztségben, a bérmálásban, az Eucharisztiában ezt az isteni életerőt vesszük magunkhoz. Ismerjük Jézust, szeretjük őt, és akarjuk megtartani tanítását, mert hisszük, hogy életet ad.

Hitünk döntése az élet döntését eredményezi.

Udvardy György püspök

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd