Ha karácsony, akkor család

2018. december 29. szombat, 16:00

Szent Család vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 2,41–52)

A karácsonyhoz szervesen hozzátartozik a család. Nemcsak a családi ünneplés meghittsége, az egymásra figyelő ajándékozás vagy a köszöntés szokása, hanem a misztérium miatt is, hogy Isten Fia, a názáreti Jézus családba született, s a Szent Családban élt harminc évig, ott növekedett.

Egy apa az újságját olvasta, miközben az ötéves kisfia folyamatosan a kérdéseivel bombázta. Az apa egyre türelmetlenebb lett, és úgy érezte, majd ki is mondta, hogy az őrültek házába kerül, ha nem hagyja békén a gyerek. A legényke azonban tovább kérdezett: „És az őrültek házában van újság?” „Nincs” – válaszolta az apa egyre dühösebben. „Jaj, de jó, akkor majd meglátogatlak, és ott nyugodtan beszélgethetünk…” – mondta őszintén és természetesen a csöppség. Ha karácsony, akkor család, amely az egymásra figyelés helye, ahol nem a tárgyak, az ügyek és az események vannak a középpontban, hanem a személy. Ettől a figyelemtől növekednek gyermekeink, ettől nem magányosodnak el öregjeink, s ennek a személyes figyelemnek az ünnepe és a lényege a karácsony és a család.

Az öreg professzor minden nőgyógyászati kurzusa során feltette orvostanhallgatóinak a következő kérdést: „Ha a szülők mindketten tüdőtuberkulózisban szenvednek és szifiliszgyanúsak, van már négy gyermekük, és az ötödikkel várandós az anya, mit tanácsolnának nekik?” Persze mindig, mindenki azt válaszolta, hogy az abortuszt. A professzor pedig ilyenkor rendszerint rávágta: „Akkor nem született volna meg Beethoven!”

Ha család, akkor karácsony, mert a család az életadás és az odaadott élet szentélye. Ezt látjuk Józsefnél és Máriánál, ezt látjuk a szerető Istenben, és később a Kálvárián is, amiből majd örök élet támad.

Pék Sándor

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink - olvasta már?
zarandokvonat-indul-csiksomlyoi-papai-misere
Zarándokvonat indul a csíksomlyói pápai misére

A Misszió Tours Utazási Iroda május 31-én buszokat és zarándokvonatot is indít Csíksomlyóra, a pápai szentmisére. A részletekről Budai László ügyvezetővel beszélgettünk.

18:15
bator-botond-hargitafurdoi-palos-szerzetes-csiksomlyoi-papalatogatas-sok-meglepetest-okozhat
Bátor Botond hargitafürdői pálos szerzetes: A csíksomlyói pápalátogatás sok meglepetést tartogat

Ferenc pápa romániai apostoli útján június 1-jén szabadtéri szentmisét mutat be a csíksomlyói Mária-kegyhelyen. A pápalátogatásról Bátor Botond pálos szerzetest, volt tartományfőnököt, hargitafürdői elöljáró-plébánost kérdeztük.

12:20