Az Isteni Irgalmasság vasárnapján

2019. április 27., szombat | 16:00

Húsvét 2. vasárnapja, az Isteni Irgalmasság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,19–31)

„Békesség nektek!” – köszönti apostolait a Feltámadott. De miért éppen békességet kíván nekik? Mert látja, mekkora bennük a zaklatottság: „félelmükben zárva tartották az ajtót”. Ez a rettegés összekötöz és bezár minden kaput: nemcsak a ház bejáratát, hanem ami sokkal rosszabb: a szív kapuját is. Jézus nagyon jól tudja: a béke nem pusztán a háború hiánya. Tanítványai még igen félénkek, bizonytalanok. Hiszik is, nem is az asszonyok hajnali tanúságtételét: valóban feltámadt?

A győztes Üdvözítő különös módon vigasztal. Nem édeskés szavakkal vagy gyengéd gesztusokkal. A sebhelyeivel. Önfeláldozó szeretetéből fakadó mély szenvedéseinek valóságos, immár nem sajgó, de élő jeleivel. A keresztút megaláztatása, a megfeszítés emberfeletti fájdalmai rányomták bélyegüket a testére. Ő ezeket mutatja, tapintható módon: hús-vér valóságban, de mégis a feltámadt, szellemi test diadalmas ragyogásával. 

A sebhelyek kisebb-nagyobb sérülések emlékei. Egy sebhelyes arc emlékeztet például a borotvával ejtett apró, könnyen gyógyuló sérülésekre. A nagyobb balesetek, műtéti beavatkozások nyomai sokszor tagadhatatlan jelek maradnak a külvilág számára, melyekkel együtt kell élni. Jézus is magán viseli a világmegváltó kínok megdicsőült nyomait, melyek immár örök tanúk, „hogy higgyétek: Jézus, a Messiás, az Isten Fia, és hogy a hit által életetek legyen benne”. Reménykeltő stigmák ezek, hogy higgyen Tamás, a kételkedő. Hogy higgyenek az apostolok. Hogy higgyen az Egyház és az egész világ. 

Lelkünkben mi is hordozunk kisebb-nagyobb sérelmi nyomokat: súlyos bűneink, rossz döntéseink következményei, netán mások által okozott deformációk, vagy éppen az élet tragikus történései miatt elszenvedett, nemegyszer tátongó sebek ezek. De valóban törvényszerű-e, hogy e sérüléseknek örökké sajogniuk kell? Nincs gyógyító Isten, nincs feltámadt, győztes Üdvözítő, nincs szabadító Lélek, aki képes volna a remény jeleivé tenni ezeket a sebeket az életünkben? Lépjünk közel Jézushoz, tekintsük meg a kezeit és érintsük meg az oldalát, hogy igazán megtapasztaljuk: „a sebei szereztek nekünk gyógyulást”.

De mintha Jézus azt is mondaná apostolainak: ne csak álljatok a csodálkozástól elbűvölve, hanem tegyetek is a megsebzett emberek gyógyulásáért! Kegyelmet kaptok hozzá, menjetek mielőbb, gyógyítsátok az emberiség legmélyebb, legfájóbb sebeit, közvetítsétek irgalmasan Isten bűnöktől megtisztító és gyógyító erejét, apostoli hatalommal tegyetek szabaddá mindenkit, aki megnyitja szívét Isten felé! S rájuk is lehel: „Vegyétek a Szentlelket! Akinek megbocsátjátok bűneit, az bocsánatot nyer.” 

A feltámadt Krisztus minket is így köszönt: „Békesség veletek!” Az Egyház igehirdetése, a szentségek vétele által mi is „láttuk az Urat”. Legyen a válaszunk élő hitvallás, mint Tamásé: „Én Uram, és Istenem!” Tapasztaljuk meg minél többször, és ismertessük meg másokkal is: a győztes Krisztus irgalmas érintése minden sebet meggyógyít!

Kovács Zoltán

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
Vezető híreink – olvasta már?
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

19:24
a-keresztenyseg-hetkoznapokban-dol-el-interju-szilvasy-laszlo-uj-piarista-tartomanyfonokkel
A kereszténység a hétköznapokban dől el – Interjú Szilvásy László új piarista tartományfőnökkel

A Piarista Rend Magyar Tartományának káptalanja Szilvásy Lászlót, a tartomány ökonómusát választotta tartományfőnökké márciusban. Hogyan tölti be hivatását az egyén, a szerzetesközösség, az iskola életében? Sok egyéb mellett ezekről a kérdésekről beszélgettünk a provinciálissal.

19:59
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle