Paradox királyság

2018. november 24. szombat 16:00

Krisztus, a mindenség királya – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 18,33b–37)

„Hol van a zsidók királya?” – kérdezte a három napkeleti bölcs. „Te vagy-e a zsidók királya?” – kérdezte Pilátus Jézust. A főtanácsot, amelynek tagjai a vallási élet felelősei voltak, nem érdekelte ez a kérdés. Pilátus a római császár helytartója, mégis olyan foglyot hoztak elé, akit vallási tevékenységéért, nézeteiért ítélt halálra a főtanács. Fogodzópont? Kapcsolat? Beszélgetést indító közös pont? Mit keresett Pilátus? A válasz, amit kapott, egyszerre volt nyugtalanító és békés. Nyugtalanító, mert Jézus elfogadja a király címet, bár igyekszik tisztázni, milyen szempontból. Pilátus, vagy a főpapok elképzelése szerint? Pilátus szempontjából válaszol: ne tartson tőle, nem az ő politikai rendszerében király. Nincs katonai hatalma, de ez azt is jelenti, hogy nem lehet őt vazallusként egyszerűen „bedolgozni” a római császár birodalmába, mint Heródest és sok más kis királyt, aki Róma uralma alatt helyben tevékenykedhetett.

Nincsenek katonái, szolgái, fegyverei. Milyen király hát? Az Újszövetség inkább beszél uralomról („királyságról”), mint királyról. Isten országa ott van, ahol az igazságot hirdetik, és ahol hallgatnak a király, Isten szavára.

Kétezer év alatt az Egyház gyakran volt abban a helyzetben, hogy császárok vagy helytartók akarták birodalmukba „bedolgozni”, külső pompáját meghagyva vagy akár gyarapítva, az igazságot hirdető száját azonban befogva vagy legalább lehalkítva. Jézus helytartója, a pápa ma is az evangélium szavait, Jézus igazságát hangoztatja, még ha Pilátus és a főtanács tagjai legszívesebben egyként elhallgattatnák.

Hol van Isten királysága, amikor nem látszik?

A világháborúban egy falu lakói egy hegyi barlangban rejtőztek, miközben látták, hogyan bombázzák a települést, hogyan halnak meg a közelükben katonák és civilek. A köztük lévő papot kérdezték felháborodva: „Mit csinál most Isten?” Mire a plébánosuk az erdő közeli tisztásra mutatott, amelynek napsütötte szegletében a tavasz első virágai virítottak. „Isten most is folytatja mesterségét. A bombákat pedig mi csináltuk.”

„Hol van a zsidók királya?” – kérdezik a bölcsek, de még okosabb azt kérdeznünk: Hol van Isten királysága? Potenciálisan köztünk, velünk van. Az igazságra hallgatni, aszerint élni, cselekedni: ez már rajtunk múlik.

Füzes Ádám

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
-koszonom-hogy-hazajohettem-osei-szulofalujaba-latogatott-michael-august-blume
„Köszönöm, hogy hazajöhettem!” – Ősei szülőfalujába látogatott Michael August Blume

Michael August Blume-mal, hazánk apostoli nunciusával és Veres András győri megyéspüspökkel, az MKPK elnökével ünnepelte az öröm vasárnapját Himod hívő népe és mindazok, akik a rábaközi faluba érkeztek december 16-án, advent harmadik vasárnapján.

2018. december 16. vasárnap
eljunk-ugy-hogy-annak-isten-is-oruljon-pal-feri-atya-az-oromrol
Éljünk úgy, hogy annak Isten is örüljön – Pál Feri atya az örömről

Pál Feri katolikus pappal, mentálhigiénés szakemberrel az örömről beszélgettünk a Gaudete vasárnap apropóján.

2018. december 16. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Adventi kalendárium – 2018. december 17.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 17.

Mai evangélium – 2018. december 17.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,1–17

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle