A család Isten ajándéka – Interjú Sánta Jánossal, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola lelkészével

2019. január 21., hétfő | 11:11

2018 a magyar kormány döntése nyomán a családok éve volt hazánkban, amelyhez az Apor Vilmos Katolikus Főiskola (AVKF) rendezvénysorozattal kapcsolódott. Az év lezárultával a programok céljáról, tartalmáról kérdezte Bölönyi Gabriella, a Váci Egyházmegye sajtóreferense Sánta Jánost, az AVKF lelkészét.

– Miért volt fontos egy egész évet a családoknak ajánlani, mit jelent ma a család fogalma?

– A hívő ember Isten ajándékaként tekint a családra mint legalapvetőbb emberi közösségre, és külön is jó, ha egy emberi közösség vagy nemzet vezetői hasonlóképpen gondolkodnak. 2018 a magyar kormány kezdeményezésére hazánkban a családok éve volt, és a kezdeményezéshez a katolikus Egyház (és más szervezetek is) gyorsan kapcsolódtak. Az apropót az adja, hogy modern korunk egyre kevésbé tartja szükségesnek a megszentelt köteléket férfi és nő között, ennélfogva gyermekeink is egyre inkább „ötletszerű” körülmények közé születnek. Nem kapnak annyi szeretetet, amennyi idővel a szeretet adásához szükséges volna. Egyszóval igencsak időszerű, hogy a család szentségét, méltóságát védjük, mindenki, ahogyan tudja, és a bizonytalankodó fiatalok pedig kapjanak kedvet és bátorságot a családalapításhoz.

– Milyen cél vezérelte a főiskola vezetőségét, hogy bekapcsolódjon az országos programsorozatba?

– Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola azért látta fontosnak, hogy csatlakozzon a tematikus évhez, mert a főiskola hallgatói reménybeli családapák, családanyák. Másrészt akik itt végeznek, nemcsak saját jövőbeli családjukért lesznek felelősek, hanem a rájuk bízott gyermekek által más családokért is. Ma a szülők egyre többet várnak a jó pedagógusoktól, nem ritkán egyfajta „szülőpótlék” szerepet is. A tanító és az óvodapedagógus szakon végzők inkább még a gyermekekkel találkoznak, de a szociálpedagógia szakon diplomázók már direktebb módon kerülnek az „élet sűrejébe”. Sokrétű munkájuk révén a családok védelme is feladatuk lehet.

– A főiskola által megszervezett előadás-sorozat milyen tematika szerint épült fel, milyen tartalommal, kiket szerettek volna megszólítani? Kapott-e a hallgatóság gyakorlati útmutatót a rendezvényeken?

– A főiskola hét alkalomból álló rendezvénysorozatot szentelt a családok évének 2018 márciusától decemberéig. A hét alkalom valójában egymásra épült, megragadva az emberi élet egyes fázisait a családi életre vetítve. A hét időszak a következő volt: 1. az udvarlás időszaka, 2. a házasságkötés (ennek kapcsán a házassági kötelék), 3. a gyermekek születése, 4. a gyermeknevelés kérdései, 5. a gyermekek „kiröppenése”, 6. az idős házasok helyzete, 7. a veszteségek és a halál titka.

E hét alkalom hét délutánt jelentett, egyenként két-három órás időtartammal, amelyek során hittani, szociológiai, pszichológiai előadások hangzottak el, de filmvetítésekre is sor került, továbbá magyar néprajzi kép- és hanganyagok felidézésére. Egy-egy alkalomra a hallgatók is írtak rövid színpadi darabokat, amelyeket előadtak. Tehát igen sokrétűen és kreatívan jelenítették meg az egyes élethelyzeteket. Mindegyik alkalomnak egy-egy szaktanár volt a felelőse, akik szabadon állították össze az egyes délutánok menetét.

Az előadások elsősorban a részt vevő hallgatóknak mint leendő családalapítóknak szóltak, de a sokszínűségből adódóan maguk a tanárok és az előadók is tanultak egymástól. A rendezvények zártkörűek voltak, tehát a főiskolán belül tartottuk meg őket, bár éppen a téma miatt az első alkalmat a váci Adullám kávézóban tartottuk, előtte meghirdetve a város számos fórumán.

Gyakorlati útmutató készítésére külön nem került sor, de a családos élet sokrétű megjelenítése minden hallgatónak lehetőséget adott arra, hogy a személyes feladatait leszűrhesse.

– Kaptak-e visszajelzéseket az előadások után, tudna példát mondani a magvetés szárba szökkenésére?

– Visszajelzéseket még ott helyben kaptunk, mert az egyes alkalmakat követően az előadók, illetve hallgatók a főiskola vezetőségével együtt értékelték a látottakat, hallottakat. Tekintettel arra, hogy a programsorozat még csak egy hónapja (adventben) zárult, a „magvetés szárba szökkenéséről” még nem beszélhetünk, mindenesetre a magvetés igen sokoldalúan ment végbe.

– Mit kíván az új esztendőben a családoknak?

– Bármit is látunk, hallunk sok család problémáiról vagy sajnálatos szakadásairól, ne engedjünk a reménytelenség kísértésének. Már csak azért sem, mert egyrészt tudjuk, hogy a rosszból könnyebb hírt előállítani, mint a jóból, másrészt jelenleg is találunk szép számban családokat, melyek arról tanúskodnak, hogy tényleg csak az evangéliumi értékek megélésével lehet a jónak igazán örülni és a fájdalmas életszakaszokon túllendülni.

Forrás és fotó: Bölönyi Gabriella/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
michael-blume-isten-kegyelmebol-hatalmunk-van-arra-hogy-atalakitsuk-vilagot
Michael A. Blume: „Isten kegyelméből hatalmunk van arra, hogy átalakítsuk a világot”

Magyarország apostoli nunciusát kérdeztük a húsvét misztériumáról és személyes tapasztalatairól.

2019. április 21., vasárnap
ferenc-papa-urbi-et-orbi-uzenete-husvet-vasarnapjan-az-elet-ura-ne-talaljon-minket-kozonyosnek
Ferenc pápa Urbi et Orbi üzenete húsvét vasárnapján: Az élet Ura ne találjon minket közönyösnek!

Április 21-én, húsvétvasárnap Urbi et Orbi üzenetében Ferenc pápa arról beszélt, hogy a feltámadt Krisztus nem hagyja magukra azokat, akiket próbatétel, fájdalom sújt. Imádkozott a Srí Lanka-i merényletek áldozataiért.

2019. április 21., vasárnap
Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Útravaló – 2019. április 22., húsvéthétfő

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle