Az Eucharisztia ünneplése 29.

2018. május 20. vasárnap, 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Íme, angyalok kenyere, úton lévők tápláléka, való kenyere fiaknak, nem vetendő kutyáknak. Amennyiben éneklik az úrnapi szekvenciát, de nincs mód arra, hogy az egészet végigénekeljék, úgy a 21–24. versszakai vehetők szekvencia gyanánt. A soron következő három versszak az Oltáriszentség tipológiáit sorolja fel: manna, Izsák, a Húsvéti Bárány, a Jó Pásztor. A 21. vers tekinthető egyfajta bevezetőnek, amely a minket tápláló Isten témáját bontja ki. Az Úr, aki népét kivezette az egyiptomi rabságból, mannát hullatott az égből (Kiv 16,4.14.31). Hűségesen gondoskodott népéről annak sorozatos panaszai ellenére is. Szent Tamása 78. zsoltár, illetve a Bölcsesség könyvének szavaira utalva nyitja meg sorait: „Ennivalóként mannát hullatott nekik, és mennyei kenyeret adott; angyalok kenyerét ette az ember” (Zsolt 78,24–25; vö. 105,40; 111,5), valamint „Népedet viszont angyalok eledelével tápláltad, és fáradság nélkül készült kenyeret adtál nekik az égből, amely minden gyönyörűséggel teljes, és minden íz édessége; mert ajándékod megmutatta édességedet gyermekeid iránt, úgyhogy az mindenki kívánságának megfelelt és azzá változott, amit akartak” (Bölcs 16,20–21). A zárósor a szentség méltóságát emeli ki  Máté evangéliumára és a Didaché tanítására hivatkozva: „Ne adjátok a szent dolgokat kutyáknak és gyöngyeiteket ne dobjátok a disznók elé, nehogy eltapossák azokat lábukkal és megfordulva széttépjenek titeket” (Mt 7,6; vö. 2Pt 2,20–22). Tamás ezzel kiemeli a szentség áldozati jellegét (vö. Kiv 29,33), valamint a vétel feltételét: „Ne egyék és ne igyék az Eucharisztiából senki más, csak az, aki meg van keresztelve az Úr nevére” (Didakhé 9,5).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
bunbanat-vatikanban-tulsagosan-onelegultek-voltunk-hogy-szembenezzunk-egyhazunk-sotet-oldalaval
Bűnbánat a Vatikánban – Túlságosan önelégültek voltunk, hogy szembenézzünk Egyházunk sötét oldalával

Február 21 és 24. között a kiskorúak védelméről szóló négynapos tanácskozást tartanak a Vatikánban. Február 23-án este a kiskorúak védelméről szóló püspöki tanácskozás résztvevői bűnbánati liturgián vettek részt, amelyen a ghánai püspöki konferencia elnöke, Philip Naameh érsek mondott szentbeszédet.

2019. február 23. szombat
a-pajzs-megerosit-es-felvertez-szabo-ferenc-sj-kapta-iden-parma-fidei-hit-pajzsa-dijat
A pajzs megerősít és felvértez – Szabó Ferenc SJ kapta idén a Parma fidei – Hit pajzsa díjat

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Parma fidei – Hit pajzsa díjat idén Szabó Ferenc SJ kapta. A tizennyolcadik alkalommal megrendezett díjátadót február 23-án tartották Budapesten, a jezsuiták Párbeszéd Háza dísztermében. Az eseményen Erdő Péter bíboros is részt vett.

2019. február 23. szombat