Az Eucharisztia ünneplése 29.

2018. május 20. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Íme, angyalok kenyere, úton lévők tápláléka, való kenyere fiaknak, nem vetendő kutyáknak. Amennyiben éneklik az úrnapi szekvenciát, de nincs mód arra, hogy az egészet végigénekeljék, úgy a 21–24. versszakai vehetők szekvencia gyanánt. A soron következő három versszak az Oltáriszentség tipológiáit sorolja fel: manna, Izsák, a Húsvéti Bárány, a Jó Pásztor. A 21. vers tekinthető egyfajta bevezetőnek, amely a minket tápláló Isten témáját bontja ki. Az Úr, aki népét kivezette az egyiptomi rabságból, mannát hullatott az égből (Kiv 16,4.14.31). Hűségesen gondoskodott népéről annak sorozatos panaszai ellenére is. Szent Tamása 78. zsoltár, illetve a Bölcsesség könyvének szavaira utalva nyitja meg sorait: „Ennivalóként mannát hullatott nekik, és mennyei kenyeret adott; angyalok kenyerét ette az ember” (Zsolt 78,24–25; vö. 105,40; 111,5), valamint „Népedet viszont angyalok eledelével tápláltad, és fáradság nélkül készült kenyeret adtál nekik az égből, amely minden gyönyörűséggel teljes, és minden íz édessége; mert ajándékod megmutatta édességedet gyermekeid iránt, úgyhogy az mindenki kívánságának megfelelt és azzá változott, amit akartak” (Bölcs 16,20–21). A zárósor a szentség méltóságát emeli ki  Máté evangéliumára és a Didaché tanítására hivatkozva: „Ne adjátok a szent dolgokat kutyáknak és gyöngyeiteket ne dobjátok a disznók elé, nehogy eltapossák azokat lábukkal és megfordulva széttépjenek titeket” (Mt 7,6; vö. 2Pt 2,20–22). Tamás ezzel kiemeli a szentség áldozati jellegét (vö. Kiv 29,33), valamint a vétel feltételét: „Ne egyék és ne igyék az Eucharisztiából senki más, csak az, aki meg van keresztelve az Úr nevére” (Didakhé 9,5).

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd