Az Eucharisztia ünneplése 7.

2017. szeptember 3. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Az úrnapi szentmise Válaszos éneke (Graduale) az Oculi omnium, amelyet a zsinati reformokat megelőző szertartásrendben nagyböjt harmadik hetének csütörtöki napján, a reformot követő rendben nagycsütörtökön, az Úr vacsorájának esti miséjén énekelnek: Mindenek szemei benned remélnek, Uram, és te adsz nekik eledelt alkalmas időben. Megnyitod kezedet és betöltesz minden élőt áldásoddal.”

A Graduale szövege a Zsolt 144,15.16 veresei alapján készült. Műfaji szempontból egy alfabetikus dicséretről beszélünk, amelyben Dávid király – a nép képviselőjeként – az Úr királyi méltóságáról énekel (vö. Iz 6,1.5). A fogság után keletkezett himnusz a templomba, az Úr királyi palotájába történő bevonuláskor csendült fel. Szövegének szerkesztője több zsoltár felhasználásával állította össze költeményét. A zsoltár hasonlóképpen kezdődik, mint Iz 25,1 háladala. Újszövetségi szempontból nagyon szépen illeszkedik Jézus imádságainak sorába: Áldalak téged, Atyám, menny és föld ura…” (Mt 11,25). De az Egyház hálaadó himnusza, a Te Deum laudamus szövegében is fellelhetjük e zsoltár szavait: Mindennap dicsérünk téged, szent nevedet áldja néped” – „Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké” (Zsolt 145,2). Sőt, a 10.15--16. verseket ősi hagyomány alapján gyakran étkezés előtt szoktuk imádkozni (Áldások könyve 785.). Eucharisztikus  szempontból az Úr imájával is kapcsolatban áll (Zsolt 104,27), „hiszen a leglényegesebb kenyér az élet kenyere, Krisztus teste” (vö. Szt. Ágoston, 57. beszéd 7,7).

A Graduale szövege magasztaló és bizalommal teljes ének (VII. modus), dallama kitágítja az ember lelkét, amely ennek révén csodálja a föld teremtett szépségét, ugyanakkor hálaadásában az angyalok örök himnuszához csatlakozik, mivel Krisztus testével táplálkozhat.

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-iquiqueben-kezdjuk-el-mi-csodat-jezus-majd-befejezi
Ferenc pápa Iquiquében: Kezdjük el mi a csodát, Jézus majd befejezi!

Chilei látogatásának utolsó napján, január 18-án a Szentatya a Kármelhegyi Boldogasszony, Chile anyja és királynője tiszteletére mutatott be szentmisét.

2018. január 18. csütörtök
lelki-kozossegben-zarandokvonatok-segitsegevel
Lelki közösségben – Idén is indulnak zarándokvonatok Csíksomlyóra és Częstochowába

Egyre népszerűbbek a Misszió Tours Utazási Iroda és a MÁV-START együttműködésében indított vonatos zarándokutak. Az idei járatokról Budapesten, a Nyugati pályaudvar Királyi várótermében tartottak sajtótájékoztatót január 18-án.

2018. január 18. csütörtök