Az Eucharisztia ünneplése 7.

2017. szeptember 3. vasárnap 12:00

Sztankó Attila liturgikus jegyzetét olvashatják.

Az úrnapi szentmise Válaszos éneke (Graduale) az Oculi omnium, amelyet a zsinati reformokat megelőző szertartásrendben nagyböjt harmadik hetének csütörtöki napján, a reformot követő rendben nagycsütörtökön, az Úr vacsorájának esti miséjén énekelnek: Mindenek szemei benned remélnek, Uram, és te adsz nekik eledelt alkalmas időben. Megnyitod kezedet és betöltesz minden élőt áldásoddal.”

A Graduale szövege a Zsolt 144,15.16 veresei alapján készült. Műfaji szempontból egy alfabetikus dicséretről beszélünk, amelyben Dávid király – a nép képviselőjeként – az Úr királyi méltóságáról énekel (vö. Iz 6,1.5). A fogság után keletkezett himnusz a templomba, az Úr királyi palotájába történő bevonuláskor csendült fel. Szövegének szerkesztője több zsoltár felhasználásával állította össze költeményét. A zsoltár hasonlóképpen kezdődik, mint Iz 25,1 háladala. Újszövetségi szempontból nagyon szépen illeszkedik Jézus imádságainak sorába: Áldalak téged, Atyám, menny és föld ura…” (Mt 11,25). De az Egyház hálaadó himnusza, a Te Deum laudamus szövegében is fellelhetjük e zsoltár szavait: Mindennap dicsérünk téged, szent nevedet áldja néped” – „Áldalak téged mindennap, és dicsérem nevedet örökkön örökké” (Zsolt 145,2). Sőt, a 10.15--16. verseket ősi hagyomány alapján gyakran étkezés előtt szoktuk imádkozni (Áldások könyve 785.). Eucharisztikus  szempontból az Úr imájával is kapcsolatban áll (Zsolt 104,27), „hiszen a leglényegesebb kenyér az élet kenyere, Krisztus teste” (vö. Szt. Ágoston, 57. beszéd 7,7).

A Graduale szövege magasztaló és bizalommal teljes ének (VII. modus), dallama kitágítja az ember lelkét, amely ennek révén csodálja a föld teremtett szépségét, ugyanakkor hálaadásában az angyalok örök himnuszához csatlakozik, mivel Krisztus testével táplálkozhat.

Fotó: Székesfehérvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

19:03
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

18:12