Esély a termelőnek, támogatás a rászorulóknak – Bemutatkozik a VeddEgyütt termelői vásár

2018. március 11. vasárnap 14:37

A VeddEgyütt termelői vásár több helyszínen működik; egyik különlegessége, hogy a bevétel egy részét jótékony célra fordítják: felajánlják rászorulóknak, vagy egy adott cél megvalósítását támogatják belőle.

A Margit körúti ferences plébániához tartozó VeddEgyütt vásár bevétele a Ferences Alapítványon keresztül jut el a kárpátaljai szegényekhez. Polgár Balázzsal, a program vezetőjével és Stark Júliával, a második kerületi vásár szervezőjével Varga Mónika beszélgetett.

– Mit kell tudnunk a VeddEgyütt termelői vásárról?

Stark Júlia: A VeddEgyütt első ránézésre ugyanolyan közösségi vásár, mint a többi. Nálunk is előre leadott rendelési rendszer működik, és a termelő, egy bizonyos értékű előrendelés esetén, kedvezményes áron, a megadott időpontra, személyesen jön el hozzánk – a Margit körúti közösség esetében a Tamás Alajos-ház parkolójába. Fontos, hogy egy ilyen kezdeményezésnek mindig érezhető a közösség-összefogó hatása, mivel az átvételi időpontok alkalmával találkozhatnak az egy plébániához tartozó családok. A VeddEgyütt vásár a karitatív része miatt különleges, hiszen a bevétel öt százalékát minden esetben valamilyen jótékony cél támogatására fordítjuk. Itt, a Margit körúton a jótékonysági jutalékot a kárpátaljai rászorulóknak ajánljuk fel, a Ferences Alapítványon keresztül.

– A többi átvételi ponton milyen jótékony célra fordítják ezt az öt százalékot?

Polgár Balázs: Néhány helyen a Katolikus Karitásszal összefogva segítünk a rászorulóknak, néhol pedig adott iskola munkásságát támogatjuk. Ezt mindig a helyi közösség határozhatja meg, hiszen ennek a vásárnak az is fontos eleme, hogy azok, akik összefognak, meghatározhatják: számukra mi az a fontos cél, amit támogatni szeretnének.

– Hogyan indult el a VeddEgyütt?

Balázs: Bennem már hat-nyolc éve megfogalmazódott a gondolat, hogy valósítsunk meg egy különleges termelői piaci láncot. A motiváció több okból ered: én informatikusként végeztem, és mindig foglalkoztatott, hogyan tudnám az indíttatásaimat összegyúrni a szakmai képességeimmel. A közösségi vásárok egyik legfontosabb eleme, hogy legyen egy személy, aki összefogja a közösség tagjait, megtalálja a termelőket és megszervezi a rendeléseket. A VeddEgyütt vásár és az online felületünk létrehozásának célja, hogy ezt a szervezési munkát megkönnyítsük: az online adatbázison keresztül a közösségek termelőket, a termelők pedig vásárlói köröket találhatnak, akik ezután egymással egyeztetve önszerveződő módon kiírhatják a vásárokat. A felületen keresztül leadott rendelések alapján hozzuk össze az átvételt.

– Hogyan kerültél bele személyesen ebbe a programba?

Júlia: Tagja vagyok a Magit körúti plébánia képviselő-testületének. A Balázs által felvetett termelői vásár ötletét a testület világi vezetője nagyon nagy örömmel fogadta, és rögtön kerestek valakit, aki foglalkozni tudna az üggyel. Mivel nekem is nagyon megtetszett az ötlet, jelentkeztem erre a feladatra. Egyrészt azért, mert már korábban is hallottam hasonlóan jó kezdeményezésekről, amelyekhez szívesen csatlakoztam volna, másrészt pedig régóta kerestem, hogy hogyan tudnám aktívabban kivenni a részemet a plébánia életéből.

– Mi a rendelésnek a folyamata, és kik szoktak rendelni?

Júlia: Ez helyszínenként eltérő lehet, de itt a Margit körúton úgy működik, hogy minden héten kiküldünk egy körlevelet az adott heti vásár információiról. A Veddegyütt.hu oldalon határidőig leadott rendelések alapján a termelők eldöntik, hogy megéri-e nekik kiszállítani a termékeket. Szerencsére az esetek döntő többségében összejön annyi rendelés, hogy megérje nekik a kiszállítás. Az idők folyamán kialakult azoknak a termelőknek a köre, akik rendszeresen jönnek, de időről időre új termelők is becsatlakoznak: legújabban például boldog tanyasi csirkével. Vannak olyan családok, akik minden héten rendelnek, de sokszor vannak új tagok is. Egyébként a már említett honlapra bárki regisztrálhat. A bejelentkezés után gyorsan és egyszerűen lehet rendelni, valamint minden más hasznos információ is megtalálható itt.

– Hol vannak a vásárok?

Balázs: Egy vidéki és három budapesti helyszínen vagyunk jelen, de reményeink szerint évről évre több helyen indulhat majd el a VeddEgyütt program. A négy állandó helyszínünk Budapesten a Pannonia Sacra Katolikus Általános Iskola, a Budapest-Kelenföld Szent Gellért Plébánia és a Margit körút, vidéken pedig a biatorbágyi vásár, de alkalmi vásárunk már több mint tíz helyszínen volt, és reméljük, hogy ez a szám csak növekedni fog. Szeretnénk eljutni munkahelyi közösségekhez is, ahol a dolgozók együtt tudnak rendelni. Ebben a körben is fontos lenne, hogy a termelők és a vásárlók rajtunk keresztül egymásra találjanak.

– Miért éri meg nálatok vásárolni?

Balázs: Sok dolgot lehetne válaszolni erre a kérdésre. Egy történettel kezdeném. Pár évvel ezelőtt a kismarosi ciszterci nővérek egy hasonló akciót indítottak: a helyi termelők nagy válságban voltak és már a gyümölcsösök kivágásán gondolkodtak, mivel nem tudták eladni a termést. Ekkor a nővérek megpróbálták összehozni a termelők kínálatát a városi lakosok igényeivel. Ez annyira jól sikerült nekik, hogy egy idő után ennek a folyamatos szervezése már meghaladta az energiájukat. Többek között az ő segítségükkel indultunk el, ők azóta is rendszeres partnereink, és a kezdeményezés fejlesztésében lelkesítő támogatóink.

Általuk sok olyan szociális szövetkezettel kerültünk kapcsolatba, akik vidéken kifejezetten azért jöttek létre, hogy a helyi lakosok számára munkát biztosítsanak a termések, termékek feldolgozásával – legyen szó akár húsról, zöldségről, gyümölcsről –, majd ezeket Budapesten próbálják eladni. Ezeknek a szervezeteknek pont arra van szükségük, hogy legyen értékesítési csatornájuk a városi emberek felé, a városi embereknek pedig nagy igényük van a minőségi termékek megvásárlására.

Végeredményben pedig elmondhatjuk, hogy dupla támogatás, ha valaki rajtunk keresztül vásárol: egyrészt sok vidéki termelőnek biztosíthatjuk ezáltal az értékesítési lehetőséget, másik oldalról pedig – ahogyan azt már korábban említettük – itt, a Margit körúti vásár esetében a Ferences Alapítványon keresztül kárpátaljai rászorulóknak ajánljuk fel a bevétel öt százalékából álló jótékonysági jutalékot.

– Mi a személyes motivációtok?

Balázs: Számomra, onnantól kezdve, hogy megszülettek a gyermekeim, kifejezetten hangsúlyos lett, hogy mit eszünk otthon. Mindig próbálok odafigyelni arra, hogy természetes élelmiszer kerüljön az asztalra, és lehetőleg ne „ipari” élelmiszer, amiknek a káros hatásairól ugyan még keveset tudunk, de szerepet játszhatnak különböző betegségek, érzékenységek, allergiák kialakulásában. A szűkebb környezetünkön túl ugyanakkor felelősek vagyunk a teremtett világért is: hiszem, hogy a teremtésvédelem egyik kulcseleme, hogy felelősséggel vásároljunk. A legnagyobb hatást talán azzal tudjuk elérni, ha tudatosak vagyunk a fogyasztásban. A mi célunk, hogy a vásárlóink számára biztosítsuk ezt: például azáltal, hogy a lehető legközelebbről hozzuk a terméket, hogy a szállítás kevesebb energiát igényeljen. Fontos az is, hogy olyan termelőktől vásároljunk, akikről tudjuk: környezetkímélő módon gazdálkodnak, becsületesen dolgoznak, és rendesen kifizetik az alkalmazottjaikat. Összefoglalva: próbálunk olyan utakat találni, ahol a közösség erejét kihasználva, összefogva, csökkenteni tudjuk fogyasztásunk ökológiai lábnyomát. Úgy is mondhatjuk, hogy a VeddEgyütt egy rövid értékesítési láncot támogató platform, ahol közvetlenül összekötjük a termelőket a fogyasztókkal.

Júlia: Nekem nagyon fontos, hogy személyesen ismerjük a termelőt. Az átvétel során többször előfordult már, hogy valakinek valamilyen kérdése volt, amire első kézből kaptunk választ, hiszen magától a termelőtől tudtuk megkérdezni például azt, hogy a tojás pontosan milyen tyúkoktól van, és azokat mivel etetik. Egyszóval tényleg minden információnk megvan a termékekről. Azt is nagyon jónak tartom, hogy minden árucikk mögött van egy arc, a termelő, aki vállalja, hogy olyan élelmiszert hoz a piacra, amit ő maga is megenne.

Balázs: Ahhoz, hogy egy ilyen közösségi vásár összejöjjön, kellenek a termelők, kellenek a vásár szervezői, akik megszervezik a termelők helyszíneit egy kiszállítási lánc szerint, de nagyon fontos az – és ezzel az egész vásár közösségi oldalát szeretném megvilágítani –, hogy a helyi közösségben legyen a vásárnak egy felelőse, aki népszerűsíti az ötletet, visszajelzéseket gyűjt: kinek mire van szüksége, miben lenne érdemes bővíteni a kínálatot, hogyan lehet még kényelmesebb a szervezés.

Júlia: A Margit körúton ez az én szerepem. Próbálom terjeszteni a tudnivalókat: körleveleket írok a különböző listákra a rendelési határidőkről, a vásárokról, a termelőkről, és jelen vagyok az átvételi napokon, visszajelzéseket gyűjtök.

– Elégedettek a vásárlók?

Júlia: Mivel sok állandó vásárlónk van, akik hétről hétre visszatérnek, ezért biztos vagyok benne, hogy ők elégedettek – de természetesen személyes visszajelzést is kaptunk már ezzel kapcsolatban. Néhány család csak egyszer-kétszer vásárol nálunk. Ez különösen a tavaszi és nyári időszakban jellemző, a szezonális gyümölcsök idejében. Erre egyébként készülünk is minden évben: a szezonális gyümölcsök érkezését mindig jobban meghirdetjük, akciókat is tervezünk ezekre az időszakokra, amelyek mindig több embert mozgatnak meg.

Ehhez kapcsolódóan meg is említeném a kezdeményezés egyik fontos tulajdonságát: tudatosnak kell lenni. Itt nem arról van szó, hogy hazafelé beugrom a sarki boltba megvenni, amire szükségem van. Előre ki kell találni, hogy miből és mennyit szeretnék, és ezt előre meg is kell rendelni a termelőtől: ugyanis ebből derül ki, hogy megéri eljönnie, vagy nem. Fogyasztási tudatosságot igényel ez a fajta vásárlási mód, és szerintem ez nagyon jó dolog.

– Hogyan jut el az adomány a rászorulókhoz, a Margit körúti vásár esetében a kárpátaljai szegényekhez?

Balázs: A vásárok végeztével a bevétel öt százalékát a Ferences Alapítvány számlájára utaljuk, „kárpátaljai rászorulók” címkével ellátva, akik a kinti ferences testvéreket bízzák meg azzal, hogy a felajánlott összeget kezeljék. Annak ellenére, hogy sok esetben a nálunk vásárolt termékek árai még a piaci áraknál is alacsonyabbak, az elmúlt évben közel százötvenezer forintnyi adomány gyűlt össze a közösségi vásárokon.

– Lehet-e csatlakozni a kezdeményezéshez új helyszínekkel?

Balázs: Igen, sőt kifejezetten bátorítjuk a különböző közösségeket, hogy hozzanak létre átvételi pontot; akik pedig vásárolnának, azok regisztráljanak és jelentkezzenek be ide! Ha valahol összejön így 15-20 érdeklődő, akkor szervezünk hozzájuk is vásárokat, de ők maguk is hívhatnak meg termelőket, akár ismerősöket is. De bátorítjuk a termelőket is a csatlakozásra, hiszen az a célunk, hogy minél több termelőnek és minél több közösségnek tudjunk segíteni az ország egész területén, és a közösségi jutalékkal minél több helyi ügy juthasson forráshoz.

A VeddEgyütt vásár átvételi napja a Margit körúti plébániához kapcsolódóan csütörtökönként van, a Tamás Alajos-ház parkolójában. Fontos, hogy a rendeléseket minden esetben előre le kell adni, hiszen a termelők csak annyi árut hoznak értékesítésre, amennyit a vásárlók kérnek. A rendelési határidőkről és az egyéb helyszínekről a www.veddegyutt.hu oldalon tájékozódhatnak.

A Ferences Alapítványról bővebben, és a kárpátaljai rászorulók támogatásáról IDE kattintva olvashatnak.

Forrás: Ferences Sajtóközpont, Ferences Alapítvány

Fotó: Brückner Dénes

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
a-magyarorszagi-noi-szerzeteseket-kepviselo-szervezet-elnokeve-valasztottak-lobmayer-m-juditot
A magyarországi női szerzeteseket képviselő szervezet elnökévé választották Lobmayer M. Juditot

A Magyarországi Rendfőnöknők Konferenciájának (MRK) rendes tagjai 2018. március 19-én új elnököt, és ugyanekkor elnökségi tagokat is választottak Budapesten, az MRK tavaszi ülésén.

2018. március 19. hétfő
alljatok-gyermekeitek-mellett-orizzetek-lepteiket-apak-napi-koszonto-ferenc-papaval
Álljatok gyermekeitek mellett, őrizzétek lépteiket! – Apák napi köszöntő Ferenc pápával

Apák napja alkalmából Ferenc pápa gondolataival és gyermekkorunk imájával szeretnénk köszönteni minden édesapát, és hálát adni értük az Úrnak most és az év minden napján. Imádkozzunk értük, és kérjük Szent József közbenjárására Isten gazdag áldását életükre!

2018. március 19. hétfő