„Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!”

2018. február 24. szombat 16:00

Nagyböjt 2. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 9,2–10)

Nagyböjt első vasárnapjának evangéliumi szakasza Jézust nagyon is emberi oldaláról mutatta: éppoly valóságosan elszenvedte a kísértéseket, az emberi lét e velejáróját, mint mi. Ma viszont azt láthatjuk – amikor a három kiválasztott apostol előtt felragyog isteni dicsősége –, hogy Jézus nemcsak valóságos ember, hanem valóságos Isten.

A színeváltozás igazi teofánia, vagyis istenjelenés, amikor a láthatatlan Isten láthatóan megvillan egy pillanatra az ember előtt. A színeváltozást érdemes összehasonlítani a Sínai-hegyi szövetségkötéssel, amikor Isten Mózessel, Izrael vezetőjével találkozik. A jelenést mennydörgés, villámlás kíséri. Isten egy felhőben ereszkedik a hegyre. Aki a választott népből a hegy körül kijelölt határt átlépi, annak meg kell halnia. Sőt, Mózes sem láthatja Isten arcát „mert nem láthat engem ember úgy, hogy életben maradjon”. (Ebből alakult ki az Ószövetség emberében az a meggyőződés, hogy aki meglátja Isten arcát, annak meg kell halnia.) S amikor Mózes lejön a hegyről, úgy sugárzik az arca az Istennel való találkozástól, hogy az emberek nem mernek rátekinteni: kérik, hogy kendővel födje el azt.

Jézus színeváltozása hasonlít az ószövetségihez, de korántsem olyan látványos és félelmetes. Isten jelenlétét itt is a felhő jelképezi, de nincs villámlás, mennydörgés. Nem kell meghalnia senkinek: csendben zajlik le az esemény, a három kiválasztott apostol jelenlétében. Jézus arca is sugárzik, de máshogyan, mint Mózesé. Mózes csak tükrözte Isten fényét, mint a Hold a Napét. Jézus arcának sugárzása azonban a sajátja, Istené. A Sínai-hegyen Isten és Mózes találkozik, Jézussal viszont a „törvényt és a prófétákat”, azaz a teljes Ószövetséget képviselő Mózes és Illés beszélgetnek.

Az apostolok pedig boldogok. Nem félnek, még ha Péter zavarban is van, és nem tudja, mit mondjon. Három sátrat akar készíteni, hogy marasztalja őket. Péter csak magára gondol, „jó nekünk itt lenni”, és szeretné megőrizni ezt a boldogságot magának és két társának. Mintegy megfeledkezik arról, hogy kilenc apostoltársa lent várakozik, nem beszélve az emberek ezreiről, akikhez küldetése, küldetésük szól.

Fel kell tennünk magunknak a kérdést: Én hogyan viselkedem, amikor Isten jelenlétében boldogság tölt el? Vagy egyszerűen akkor, amikor imámban Istenhez fordulok? Milyen kérés fogalmazódik meg az ajkamon? Esetleg csak a magam számára kérem a jót? Ahogy Péter kérését sem lehetett teljesíteni, bármilyen jóindulatú is volt a szándék, vajon a mi kéréseink közül hányat nem teljesíthet Isten, mert azok igazságtalanok?

Péter apostol kérésére – mintegy válaszként – Isten megszólal a felhőből, és a látomás véget ér. Az Atya szózata hozzánk is szól: „Ez az én szeretett Fiam, őt hallgassátok!” Ez a lényeg: odafigyelni Istenre, őt hallgatni. Most, a nagyböjti idő különösen alkalmas arra, hogy ezt gyakoroljuk, s igyekezzünk jobban odafigyelni Jézusra, a Mesterre.

Kovács Gergely, Róma

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
konyv-jelent-meg-marianosztrai-palos-kolostorrol
Könyv jelent meg a márianosztrai pálos kolostorról

A budapesti Központi Papnevelő Intézet dísztermében mutatták be december 17-én a márianosztrai pálos kolostor történetét ismertető, „A fényes kolostor” című kötetet, mely az Ecclesia Szövetkezet gondozásában jelent meg. Az eseményen jelen volt Beer Miklós váci megyéspüspök.

2018. december 18. kedd
ader-janos-adventi-ebeden-fogadta-magyarorszagi-tortenelmi-egyhazak-vezetoit-92892
Áder János adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit

Áder János köztársasági elnök december 18-án, kedden a hagyományoknak megfelelően adventi ebéden fogadta a magyarországi történelmi egyházak vezetőit. Az ünnepségen Erdő Péter bíboros, prímás mondott asztali áldást.

2018. december 18. kedd
Adventi kalendárium – 2018. december 18.

Adventi kalendárium – 2018. december 18.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 18.

Mai evangélium – 2018. december 18.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–24

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle