Fáradhatatlan szeretet

2018. március 25. vasárnap 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Minden évben nagy elfogódottsággal lépek át a szent negyven nap kapuján. Hamvazószerdán, különösen a szentmisén újra és újra meglátogat az az érzésnél is mélyebb felismerés, tapasztalás, hogy ez a kezdődő idő nem olyan, mint más. Sűrűbb, szinte vágható, megfogható. Mintha elvéthetetlenül, megkerülhetetlenül adná magát ilyenkor valami. Mintha az idők közepébe rántana bele ennek az időszaknak az örvénye.

Az elfogódottság után a következő reakcióm, hogy nagyon rákészülök erre az időszakra. Nyilván most valami nagyon fontosat kell tennem, hogy felnőjek, ahhoz, ami szembe jön velem. Böjtöket, imákat, jó cselekedeteket, lemondásokat állítok csatasorba. Ezekre bátorítanak is a nagyböjti misék könyörgései, prefációi. S ezekkel együtt tévedhetetlenül jön a megkísértés tapasztalata, vele karöltve a gyengeségé és a pusztai ürességé. Megkerülhetetlen, a lényeghez tartozó számomra ez a csata, s benne a bukás is, a végesség.

Ahogy haladok az időben, a vasárnapi liturgiák imádságai megpróbálják eltéríteni figyelmemet az önmagával harcoló önmagamtól. Arra fordítják, aki miatt ezt az időt ünneplem, ünnepeljük, s aki miatt ez az idő ilyen sűrű, szinte vágható. Nagyböjt ötödik, „fekete” vasárnapján a szentmise kezdő könyörgésében így imádkoztunk: „Urunk, Istenünk, segíts minket, hogy életünkben az a fáradhatatlan szeretet vezessen, amellyel Krisztus szerette a világot, és halálra adta értünk önmagát.” Kristálytiszta kérés, kristálytiszta hitvallás. Csak időzni bírok mellette; befogadni, ízlelgetni ezt az érthetetlen isteni ragaszkodást.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
erdo-peter-pozna-ban-adjatok-egy-fix-pontot-es-en-kiforditom-sarkaibol-vilagot
Erdő Péter Poznańban: „Adjatok egy fix pontot, és én kifordítom sarkaiból a világot”

A Lengyel Püspöki Konferencia szervezésében szeptember 22-én Poznańban tartották az Országos Lelkipásztori Fórumot. Stanisław Gądecki érsek, a Lengyel Püspöki Konferencia elnökének meghívására Erdő Péter bíboros, prímás vezetésével szentmisét ünnepeltek.

2018. szeptember 22. szombat
felkesziteni-az-orok-eletre-nyary-zsigmond-igazgato-25-eves-szent-gellert-iskolarol
Felkészíteni az örök életre – Nyáry Zsigmond igazgató a 25 éves Szent Gellért Iskoláról

Idén ünnepli alapításának 25. évfordulóját a Budapest-Krisztinavárosban található Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium. Jelenleg 461 diák tanul itt, a tantestület létszáma 48 fő. A negyedszázados jubileum alkalmából Nyáry Zsigmond igazgatóval beszélgettünk.

2018. szeptember 22. szombat