Fáradhatatlan szeretet

2018. március 25. vasárnap 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

Minden évben nagy elfogódottsággal lépek át a szent negyven nap kapuján. Hamvazószerdán, különösen a szentmisén újra és újra meglátogat az az érzésnél is mélyebb felismerés, tapasztalás, hogy ez a kezdődő idő nem olyan, mint más. Sűrűbb, szinte vágható, megfogható. Mintha elvéthetetlenül, megkerülhetetlenül adná magát ilyenkor valami. Mintha az idők közepébe rántana bele ennek az időszaknak az örvénye.

Az elfogódottság után a következő reakcióm, hogy nagyon rákészülök erre az időszakra. Nyilván most valami nagyon fontosat kell tennem, hogy felnőjek, ahhoz, ami szembe jön velem. Böjtöket, imákat, jó cselekedeteket, lemondásokat állítok csatasorba. Ezekre bátorítanak is a nagyböjti misék könyörgései, prefációi. S ezekkel együtt tévedhetetlenül jön a megkísértés tapasztalata, vele karöltve a gyengeségé és a pusztai ürességé. Megkerülhetetlen, a lényeghez tartozó számomra ez a csata, s benne a bukás is, a végesség.

Ahogy haladok az időben, a vasárnapi liturgiák imádságai megpróbálják eltéríteni figyelmemet az önmagával harcoló önmagamtól. Arra fordítják, aki miatt ezt az időt ünneplem, ünnepeljük, s aki miatt ez az idő ilyen sűrű, szinte vágható. Nagyböjt ötödik, „fekete” vasárnapján a szentmise kezdő könyörgésében így imádkoztunk: „Urunk, Istenünk, segíts minket, hogy életünkben az a fáradhatatlan szeretet vezessen, amellyel Krisztus szerette a világot, és halálra adta értünk önmagát.” Kristálytiszta kérés, kristálytiszta hitvallás. Csak időzni bírok mellette; befogadni, ízlelgetni ezt az érthetetlen isteni ragaszkodást.

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink - olvasta már?
hogyan-lesz-egy-benzinkutasbol-diakonus-nyary-krisztiannal-beszelgetett-bela-atya
Hogyan lesz egy benzinkutasból diakónus? – Nyáry Krisztiánnal beszélgetett „Béla atya”

November 19-én, hétfőn este a budapesti Magvető Caféban Nyáry Krisztián, a Magvető Könyvkiadó igazgatója kérdezte Molnár-Gál Béla állandó diakónust, iskolaigazgatót, Röhrig Géza Kossuth-díjas színészt, írót, költőt és Nagy Szabolcs fotóriportert a szociális területen szerzett tapasztalataikról.

2018. november 20. kedd
elment-hang-meghalt-bozsony-ferenc
Elment a hang: meghalt Bőzsöny Ferenc

Az október 25-én, 87 éves korában elhunyt Bőzsöny Ferencet, a Magyar Rádió egykori főbemondóját november 21-én, a belvárosi Angolkisasszonyok templomában (Szent Mihály-templom, V. kerület, Váci utca 47/B) 14 órától tartott szentmise után helyezik örök nyugalomra. Süveges Gergő nekrológját közöljük.

2018. november 20. kedd