Kinek a nevében?

2019. május 12., vasárnap | 12:00

Fehérváry Jákó OSB liturgikus jegyzetét olvashatják.

A tetoválások korában élünk. Sokan, egyesek szerint a fiatalok negyede maga választja az önkifejezésnek ezt a módját. A bőrre tetovált jelek vagy szövegek egy emberi kapcsolatra utalnak, kifejezhetnek meggyőződést vagy egy csoporthoz tartozást. De lehet ez a saját testétől elidegenedett ember kísérlete is arra, hogy megpróbálja otthon érezni magát abban a testben, amit nem ő választott magának, vagy hogy elrejtőzzön önmaga elől.

Az ember nem mindig önként választja a tetoválást. A kényszerű megbélyegzésre volt példa a rabszolgák billoggal való megjelölése. A legszomorúbb emlékű bélyegek közé tartoztak a koncentrációs táborok rabjainak karjába tetovált-égetett számok, amelyek azt jelképezték, hogy a rabtartók emberi mivoltuktól, egyediségüktől akarják megfosztani áldozataikat, így mentve fel magukat a megsemmisítés tilalma, bűne alól: egy számot eltüntetni, kihúzni a kartotékból nyilván sokkal elfogadhatóbb, mint elpusztítani egy eleven, egyedi, lélekkel bíró emberi lényt, aki olyan, mint én.

A ma már kisebbségben élő kopt keresztények gyermekeik alkarjára tetováltatják a kereszt jelét: a keresztségben kapott Krisztushoz tartozást és a keresztények összetartozását jelképezi ez a tetoválás egy olyan társadalomban, ahol a többség nem osztozik e hitben, sőt, olykor ellenséges azzal szemben.

Ez a kopt szokás emlékeztet bennünket arra, hogy hitünk szerint a keresztségben mi is kaptunk egy ilyen lelki tetoválást. A teológiai nyelvezet eltörölhetetlen jegynek (character indelibilis) nevezi azt a kegyelmet, amit a keresztségben kapunk: Jézus parancsa szerint a Szentháromság nevében keresztelnek meg bennünket, és attól a pillanattól fogva Isten hűségének jegye alatt élünk. Ez elvehetetlen, kitörölhetetlen, eltávolíthatatlan. Olyan örök cövek, amihez újra és újra visszatérhetünk. Elhomályosítani, eltakarni, elfelejteni lehet ezt a jelet, de Isten visszavonhatatlan hűségének jegye örökké rajtunk lesz. Ez nem a rabtartó vagy a manipulatívan magához láncoló kapcsolat pecsétje, hanem éppen Isten szabad gyermekeinek jele.

Amikor imádságaink elején, közös liturgikus ünnepléseink kezdetén keresztet vetünk, testünket a kereszt jelével megjelölve újra és újra emlékeztetjük magunkat arra, hogy kik is lettünk mi a keresztségben, ahol Krisztus halálában temetkeztünk el, és feltámadtunk vele együtt. Felidézzük, kihez tartozunk, kinek a nevében gyűltünk össze. Ismét láthatóvá tesszük Isten hűségének benső tetoválását – eltörölhetetlen jegyét –, újra látjuk magunkban és a körülöttünk állókban, hogy az ő fogadott gyermekeinek családjába tartozunk, és örök, megingathatatlan, húsvétkor hitelesített hűségének jele alatt élünk: „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert önmagát nem tudja megtagadni” (2Tim 2,13).

Fotó: Opendoors.org.au

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
nem-akarhogyan-varjak-az-erdelyi-kispapok-ferenc-papat
Nem akárhogyan várják az erdélyi kispapok Ferenc pápát

Ferenc pápa személyében először látogat katolikus egyházfő Erdélybe. A Szentatya június 1-jén mutat be szentmisét a csíksomlyói szabadtéri oltárnál. A Gyulafehérvári Papnevelő Intézet növendékei május 25-én este a közösségi oldalukon tették közzé pápaváró meglepetésvideójukat.

2019. május 25., szombat
gyermekbantalmazas-vatikani-szemmel-hans-zollner-sj-nem-epitkezhetunk-alaaknazott-foldre
Gyermekbántalmazás vatikáni szemmel – Hans Zollner SJ: „Nem építkezhetünk aláaknázott földre”

„Gyermekeink védelmében” címmel szervezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) fenntartásában működő Katolikus Pedagógiai Intézet (KaPI) és az Ignáci Pedagógiai Műhely gyermekvédelmi konferenciát május 24-én Budapesten. A találkozó fő előadóját, Hans Zollnert kérdeztük.

2019. május 25., szombat
Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Útravaló – 2019. május 26., húsvét 6. vasárnapja

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle