Marion Muller-Colard protestáns teológus: Nem lehet leegyszerűsíteni a bioetikai kérdéseket

2019. április 1., hétfő | 9:48

Franciaországban napirendre került a bioetikai törvény módosítása, az erről folytatott nemzeti konzultációba egyházi vezetők, szakértők is bekapcsolódtak. A protestáns teológussal e témában készített La Croix-interjú fordítását – a Kaposvári Egyházmegye honlapja nyomán – szerkesztve közöljük.

A folyamatos meghallgatások során a Nemzeti Etikai Konzultációs Bizottság, illetve a Nemzetgyűlés szakbizottsága előtt – több más katolikus közéleti személyiség mellett – Georges Pontier, a francia püspöki konferencia elnöke, Michel Aupetit párizsi érsek, valamint Thierry Magnin, a Lyoni Katolikus Egyetem rektora is állást foglalt. A téma nehézségét és súlyát jelzi, hogy a törvényjavaslat kormány általi előterjesztésének várható időpontját eredetileg 2018 őszére tervezték, ám a társadalmi vita átírta a forgatókönyvet. A dátum előbb 2019 tavaszára, majd 2019 júniusára került. A keresztény felekezetek a jelenlegi törvény módosítás nélküli hatályban maradása mellett érvelnek. Marion Muller-Collar a Nemzeti Etikai Konzultációs Bizottság tagjaként végigkövette a vitát.

– Mi a bioetikai kérdésekről szóló vita célja? Arról van-e szó, hogy a felek előadják, miben tér el az álláspontjuk, vagy arról, hogy konszenzusra, esetleg valamiféle minimális, mindenki által elfogadott értékalapra kell jutniuk?

– A bioetikai viták célkitűzése az, hogy elkerüljük a mindannyiunkat érintő kérdések kisajátítását, mint: Milyen emberek akarunk lenni? Milyen emberiséget, jövőt szeretnénk? Az eszmecsere olyan világ születését mozdítja elő, amelyben időt szakítunk arra, hogy a sokféleséggel járó polifónia kockázata ellenére is feltegyük ezeket a kérdéseket. Ami engem illet, szeretnék különbséget tenni a minőségi párbeszéd és a kommunikáció között. Amikor kommunikálunk, a véleményünk adott. Van mondanivalónk, szeretnénk, ha meghallanák, s nem kívánunk engedni belőle. Ilyenkor azonban elveszítjük annak lehetőségét, hogy álláspontunk mások meglátásai révén megrendüljön, módosuljon, mélyüljön. Konszenzusra jutni? Az országos bioetikai vita során e célkitűzés előbb lázba hozott, később álmodozóvá tett. De komolyra fordítva a szót: elfogadni azt a lehetőséget, hogy a vita nem végződik megegyezéssel, garanciája lehet a párbeszéd nyitottságának és hitelességének. Az olyan eszmecsere, amely nem végződik konszenzussal, nem hiábavaló. Minden emberi csoport egészségéhez hozzátartozik a kölcsönös véleménynyilvánítás, a megosztás gyakorlata.

– Szükséges-e a cél eléréshez előre megszabni bizonyos feltételeket? Ha igen, melyek ezek?

– Véleményem szerint ezek azok, melyeket mindenkinek előbb saját maga számára kell kitűznie. Az alázat–tisztánlátás–bizalom hármas ismérve jó alapnak tűnik. Alázat: tudni azt, hogy a meggyőződésem pontatlanságokon, alaptalan hiedelmeken, tévedékesen is alapulhat. Olyan kérdések kapcsán, melyek technikailag nagy hozzáértést követelnek s etikai szempontból igen széleskörűek, mindannyiunknak vannak hiányai, vakfoltjai. Tisztánlátás: amennyire lehetséges, tisztában lenni a másféle véleményt megfogalmazó motivációival – honnan, milyen szemszögből beszél; melyek az ő (kerülő)útjai. Fontos egyéni véleményt megfogalmazni, s azt is tudni, hogy a másik „értékes ellentmondó” lehet számomra, ahogyan én is számára. S végül a bizalom, hogy a sokféleség, mely nehézség, a vita során gyümölcsöző lesz. Etikai kérdésekben senki sem az abszolút igazság hordozója.

– Bioetikai kérdésekben milyen csapdákat kell elkerülni?

– Nézetem szerint a dolgok összetettségének s ebből fakadóan a kérdéseknek és a megélt helyzeteknek a leegyszerűsítése a kelepce. Ezt kell elkerülni. Ez óriási kísértés. Magam is küzdök ellene, s megpróbálom észlelni ezt a reflexet, amikor a szellemi fáradtság pillanataiban felbukkan. A bioetikában a leegyszerűsítés nem más, mint szirénének. Gyakorta kétpólusú megközelítés jelenik meg olyan valóságok esetében, melyek olyanok, mint az ágas-bogas, sűrű fa. A leegyszerűsítéssel azt kockáztatjuk, hogy kizárjuk azokat a tapasztalatokat, amelyek nem illenek abba a sémába, melyet megkövetelek. Úgy vélem, hogy a dolgok összetettségének lekicsinylése az egyik olyan út, amely végül félreértéshez, sőt erőszakhoz vezet. A minap olvastam Jean Sulivan (1913–1980) katolikus pap és író egy gondolatát: „Aki elmenekül a nézeteltérés elől, annak többé nincs mit mondania.”

Fordította: Hantos-Varga Márta

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
isten-hatar-tuloldalan-var-gorfol-tibor-irasa-jean-vanier-halalara
Isten a határ túloldalán vár – Görföl Tibor írása Jean Vanier halálára

Mi történik, amikor meghalunk? „Azt hiszem, nyugovóra térünk. Majd felébredünk, és fény vesz körül minket... Hirtelen megpillantunk egy arcot. Találkozunk valakivel. Nem válunk eggyé, de kapcsolatban vagyunk. Egyszer csak ráébredünk, hogy ez a személy szeret minket.”

2019. május 19., vasárnap
ferenc-papa-jezus-szeretetevel-azokat-is-szeretni-tudjuk-akik-bantottak-bennunket
Ferenc pápa: Jézus szeretetével azokat is szeretni tudjuk, akik bántottak bennünket!

Május 19-én a vasárnapi evangélium alapján a Szentatya Jézus új parancsának értelméről elmélkedett a déli Mária-ima elimádkozását megelőzően.

2019. május 19., vasárnap
Útravaló – 2019. május 20.

Útravaló – 2019. május 20.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 20.

Mai evangélium – 2019. május 20.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 14,21–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle