Megrendítő erő

2018. január 27. szombat 16:00

Évközi 4. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Mk 1,21–28)

Az Isten hatalmas. Az Isten mindenható. Olyan kijelentések ezek, amelyekkel gyakran találkozunk a vallásos nyelvezetben, ugyanakkor nem biztos, hogy megértjük e jelzők igazi mélységét. Könnyen elcsábulunk, s az öncélú emberi okoskodás útjára lépünk, olyan kérdéseket feszegetve, mint például: „Ha Isten mindenható, akkor tud-e akkora követ teremteni, amit nem bír felemelni?” Az ilyen felvetésekben – túl a logikai bukfenceken – szüntelenül a saját mentalitásunk köszön vissza: abból indulunk ki, hogy számunkra mit jelent az erő, a hatalom, s ezt vetítjük ki Istenre, nagyítjuk fel végtelenre. Így végső soron egy emberi logikával működő isteni mindenhatóság képe sejlik fel előttünk, ami (legyünk őszinték) hol lelohasztó („Van-e hely az emberi szabadság számára szemközt egy mindenható Istennel?”), hol kiábrándító („Ha az Úr mindenható, miért engedi meg a rosszat, miért nem avatkozik közbe?”), hol pedig egyenesen félelmetes („Isten ereje bármelyik pillanatban összezúzhat, rettenetes hatalom van a kezében, hogy ne tartanék tőle?”).

Márk evangélista nem tagadja, hogy az isteni hatalom közelségének megrendítő az ereje. A kafarnaumiak megérzik, hogy Jézus személyében nem egy okos írásértelmezőt kell tisztelniük, hanem többet annál. Olyasvalakit, aki számára a Szó nem feladat, talány, kihívás és értelmezendő tárgy –, hanem akiben az maga az élet, aki sajátosan és mélységesen azonos a Szóval, s akinek épp ezért minden szava valóság (nem pedig a valóságról kigondolt beszéd). Ebből adódóan tűnik a krisztusi tanítás másmilyennek: „Mi ez? Új tanítás, és milyen hatalmas!”

A perikópának ez a kerete azonban Márk evangéliumának fent említett szöveghelyén közrefog egy csodát, egy ördögtől való szabadítást, amely feltárja az isteni mindenhatóság valódi természetét. Az Úr nem ellenem, ellenünk, velünk szemben erős, hanem értünk, velünk, a mi érdekünkben. Nem a Krisztusban feltáruló isteni cselekvőképesség korlátlansága, léptékeinket meghaladó volta a leginkább megdöbbentő, hanem az, hogy ez a csodálatos nagyság értem jön el, engem akar megszabadítani és megmenteni. A mindenhatóság önmagában arctalan, az embert akár még el is nyomó filozófiai elgondolása helyébe a személyes Isten erejének tapasztalata lép. Nem a mindenható Isten a szabadságra vágyó ember ellenfele – sőt, ő a leghűségesebb szövetségesünk. Bírói nagysága nem ellenünk irányul – hanem értünk indul útnak mint megváltó Fiú és vigasztaló, pártfogó Lélek. A mindenhatóság irgalom, megbocsátás, szabadság. Otthon s titok, amelyben elrejtezhetem.

Török Csaba

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Nézőpont
Címkék: elmélkedés
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
kegyelmet-es-eszkozoket-kapunk-hithez
Kegyelmet és eszközöket kapunk a hithez – Vízi Elemér SJ tartományfőnök a huszonöt éves Manrézáról

Huszonöt évvel ezelőtt, Szent Erzsébet napján áldotta meg Angelo Acerbi pápai nuncius a jezsuiták dobogókői Manréza Lelkigyakorlatos Házát. A lelkigyakorlatos és konferenciaközpont történetéről, jelenéről és a jövőre vonatkozó tervekről Vízi Elemér SJ tartományfőnököt kérdeztük.

2018. december 9. vasárnap
ferenc-papa-gondolkodjunk-el-miben-tudnank-valtoztatni-magatartasunkon
Ferenc pápa: Gondolkodjunk el, miben tudnánk változtatni magatartásunkon!

December 9-én délben a Szentatya elimádkozta az Úrangyala imát a Szent Péter téren egybegyűlt zarándokokkal. Hangsúlyozta, hogy nekünk is tudnunk kell változtatni magatartásunkon, nyitnunk kell mások felé, reményt és vigaszt kell vinnünk az embereknek.

2018. december 9. vasárnap
Adventi kalendárium – 2018. december 10.

Adventi kalendárium – 2018. december 10.

Az idei adventben készüljünk együtt Thomas Mertonnal, Kalkuttai Szent Teréz anyával és Henri Nouwennel. Segítségükkel egy-egy elmélkedést nyújtunk át az adventi várakozás minden napján. Induljunk el az adventi misztériumba csöndben, magányban, imádsággal, megtéréssel.

Előző napok »

Mai evangélium – 2018. december 10.

Mai evangélium – 2018. december 10.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Lk 5,17–26

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle