Teremtésvédelmi kalendárium – Vigyázzunk rájuk! Madáretetés télen

2018. november 23., péntek | 16:00

A Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesülettel együttműködésben „teremtésvédelmi kalendáriummal” jelentkezünk, kéthetente azonos időben. Ezúttal ahhoz adunk tanácsot, miként etessük megfelelően a madarakat.

Madárfajaink gazdagsága érzékeny mutatója a természeti környezet egészségének. Olvashattuk a WWF nemzetközi természetvédelmi szervezetnél hetekkel ezelőtt megjelent „Élő bolygó” jelentés elszomorító megállapításait, a vészjelzést a Föld állapotáról, a biodiverzitás, azaz a növény- és állatfajok sokféleségének rendkívüli csökkenéséről. Sokszor leírtam, de nem lehet elégszer ismételni, hogy a fajok gazdagsága, a földi élet immunrendszere az, amit az elmúlt évtizedek során egyre rohamosabb ütemben bontunk le.

Az elmúlt évtizedek káros hatásai ellenére Magyarországon még menthető, megvédhető a jelenleg élő fajok többsége. Azt is tudjuk, hogy a mezőgazdasági területeken élő madárfajok esetében az FBI (Farmland Bird Index) csökkenést, míg az erdei madárfajoknál a WBI (Woodland Bird Index) értéke növekedést jelez az elmúlt tizenhét évben (forrás: Magyar Madártani Egyesület). Azaz van teendője az illetékeseknek, de tehetünk mi is madárvilágunk megóvásáért.

Ismert, hogy a téli hideg és táplálékszegény időszakokban sem minden madarunk vándorol délre, melegebb vidékekre. Sokan közülük életformájuk szerint itt vészelik át a kemény, hideg időket. Sőt, ilyenkor hozzánk is érkeznek költöző madárfajok az északi tájakról. Rendszeres etetéssel – amit akár már szeptemberben elkezdhetünk, és hat hónapon keresztül, április végéig folytathatunk – sokat segíthetünk, hogy az itt maradó és az ideiglenesen ideköltözött madarak túléljék a telet.

Ne feledjük – ahogy mondani szokták –, „ha egyszer elkezdtük, ne hagyjuk abba”. Én is tapasztalom, hogy a madarak gyorsan megszokják és számítanak a teli etetőhelyekre, ahová évről évre visszatérnek. Tucatnyi madárfaj jelenik meg a balkonunkon, mintha csak egymásnak mesélnék, hogy „gyertek, azon az erkélyen csuda jó kaja van, magok, alma, dió”, „jöhettek bármikor, ott mindig találtok valami finomat”. Terjed a hír, és jönnek nemcsak cinegék, hanem meggyvágók, szajkók, fekete rigók, zöldikék, verebek, pintyek és remélhetőleg a jövőben sokan mások.

Mivel etessünk? Figyeljünk arra, hogy a téli madáreleség a nem sózott, nem pirított, magas olajtartalmú fekete napraforgó, azaz a szotyi. Ezt keverhetjük apró szemű magvakkal, például kölessel. De már sok helyen kaphatók direkt madáretetésre szánt magkeverékek. Szúrjunk fel néhány almát a faágakra, vagy csak tegyünk ki néhány szeletet a balkonládákba. A napraforgó és az apró szemű magok mellett persze kiegészítésként nagyon jó, bár jóval drágább a nem sózott, nem pörkölt dió, fekete dió, mogyoró, földimogyoró. Alacsony tápértékű kenyeret, olajos kenyérmorzsát ne használjunk, mert azzal csak gondot okozunk. Ugyanakkor kihagyhatatlan téli etetőanyag, különösen a nagyon hideg időszakokban, az állati zsiradék: a kacsa-, liba- és sertésháj; a sertés zsírszalonna; a faggyú; a főzéssel sótlanított étkezési szalonna, vagy a ma már sok helyen kapható cinkegolyó; lágysajt- vagy vajtégla.

Érdemes megnézni a Magyar Madártani Egyesület honlapján található jótanácsokat, a gyönyörű madárfotókat és kisebb filmeket.

A madárvilág csodálatos és nemcsak szemet gyönyörködtető része a természet világának, hanem része az élővilág körfolyamatainak, amelyek mozgásban tartják, frissítik a Föld bioszférájának védelmi funkcióit, vitális készségeit is. Madarak nélkül nemcsak a tavasz lenne néma, hanem az egész élő bolygó elnémulna.

Szöveg és kép: Nemes Csaba   

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
eletunk-egyetlen-celja-odaadni-onmagunkat-istennek-rank-bizottakert-apor-vilmos-unnep-gyorben
Életünk egyetlen célja odaadni önmagunkat Istennek a ránk bízottakért – Apor Vilmos-ünnep Győrben

Május 23-án Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatott be ünnepi szentmisét Boldog Apor Vilmos püspök emlékére a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban, Veres András győri megyéspüspök koncelebrálásával és a Győri Egyházmegye papságának részvételével.

13:26
csiksomlyoi-papalatogatas-elkeszultek-szektorbeosztasok-kiosztottak-belepoket
Csíksomlyói pápalátogatás – Elkészültek a szektorbeosztások, kiosztották a belépőket

A jegyek kézbesítésével a csíksomlyói pápalátogatásra regisztráltak számára immár az is egyértelművé vált, hogy ki honnan követheti a csíksomlyói nyeregben a Ferenc pápa által június elsején celebrált szentmisét. A Gyulafehérvári Főegyházmegye rövid összefoglalóját adjuk közre.

2019. május 23., csütörtök
Útravaló – 2019. május 24.

Útravaló – 2019. május 24.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 24.

Mai evangélium – 2019. május 24.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mt 1,18–23

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle