Útravaló – 2019. március 8.

2019. március 8., péntek | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

(Statio: ad Ss. Joannem et Paulum)

Rómában már a VI. századtól kezdődően minden nap egy-egy úgynevezett stációs, kijelölt templomban gyülekezett össze e szent időben az Egyház. A megszentelt hely vértanú patrónusa, lelkisége sokszor befolyásolta és értelmezte a nap evangéliumát, liturgiáját. Márciusban mi is ezekre a római bazilikákra utalva és vértanúiknak példája, közbenjárása által kísérve közeledünk megváltásunk ünnepéhez, hiszen a szentek különféle élethelyzeteiben a Lélek újraolvassa számunkra Krisztus misztériumát.

* * *

Böjti napon a helyes böjtölést állítják elénk az olvasmányok, amelyek e keresztény gyakorlat forrására utalnak: az Úr és a szegények iránt érzett szeretetre. Hiszen a böjt szeretetcselekedet, abból fakad, hogy fájlaljuk, hogy bűneinkkel kizártuk életünkből a Vőlegényt. Jézus pedig erre az állapotra mondta: akkor böjtöljenek. Az olvasmányban ugyanakkor ennek a böjtnek a mértékéről olvasunk: olyan jellegűnek és súlyúnak kell lennie, hogy abból mások gazdagodjanak. A stációs bazilika, a patrónusok, János és Pál (†362) házának helyén épült, azon a helyen, ahol kiosztották vagyonukat a szegények között, mert előre tudták, hitük miatt kivégzik őket, és hitték, ha vagyonukról már haláluk előtt lemondanak, szabadabban jutnak el a feltámadásra.

Fotó: tesoridiroma.net

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
320-eve-tortent-az-elso-sumegi-csoda
320 éve történt az első sümegi csoda

A Sümegi Csodatévő Szűzanya emlékévéhez kapcsolódva március 15-én Márfi Gyula érsek mutatott be szentmisét a Sarlós Boldogasszony ferences kegytemplomban Reisz Pál ferences házfőnökkel, Nagy József kanonokkal, sümegi főesperes plébánossal, valamint környékbeli papokkal együtt.

12:04
csak-azok-kepesek-vedelmezni-akik-szeretettel-szolgalnak-ferenc-papaert-adtak-halat-budapesten
Csak azok képesek védelmezni, akik szeretettel szolgálnak! – Ferenc pápáért adtak hálát Budapesten

Ferenc pápa megválasztásának hatodik évfordulója alkalmából Michael August Blume érsek, apostoli nuncius ünnepi hálaadó szentmisét mutatott be magyar nyelven, Szent József főünnepén, március 19-én a budapesti Szent István-bazilikában.

2019. március 19., kedd