Útravaló – 2019. március 8.

2019. március 8., péntek | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

(Statio: ad Ss. Joannem et Paulum)

Rómában már a VI. századtól kezdődően minden nap egy-egy úgynevezett stációs, kijelölt templomban gyülekezett össze e szent időben az Egyház. A megszentelt hely vértanú patrónusa, lelkisége sokszor befolyásolta és értelmezte a nap evangéliumát, liturgiáját. Márciusban mi is ezekre a római bazilikákra utalva és vértanúiknak példája, közbenjárása által kísérve közeledünk megváltásunk ünnepéhez, hiszen a szentek különféle élethelyzeteiben a Lélek újraolvassa számunkra Krisztus misztériumát.

* * *

Böjti napon a helyes böjtölést állítják elénk az olvasmányok, amelyek e keresztény gyakorlat forrására utalnak: az Úr és a szegények iránt érzett szeretetre. Hiszen a böjt szeretetcselekedet, abból fakad, hogy fájlaljuk, hogy bűneinkkel kizártuk életünkből a Vőlegényt. Jézus pedig erre az állapotra mondta: akkor böjtöljenek. Az olvasmányban ugyanakkor ennek a böjtnek a mértékéről olvasunk: olyan jellegűnek és súlyúnak kell lennie, hogy abból mások gazdagodjanak. A stációs bazilika, a patrónusok, János és Pál (†362) házának helyén épült, azon a helyen, ahol kiosztották vagyonukat a szegények között, mert előre tudták, hitük miatt kivégzik őket, és hitték, ha vagyonukról már haláluk előtt lemondanak, szabadabban jutnak el a feltámadásra.

Fotó: tesoridiroma.net

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
-nem-rovidultem-meg-folszenteltsegemben-beszelgetes-biro-laszlo-puspokkel-hivatasrol-betegsegrol
„Nem rövidültem meg fölszenteltségemben” – Beszélgetés Bíró László püspökkel hivatásról, betegségről

Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) családreferense, május 21-én ünnepli püspökké szentelésének 25. évfordulóját. Ebből az alkalomból felkerestük őt a Zsigmondy Vilmos Harkányi Gyógyfürdőkórházban.

2019. május 21., kedd
megindito-kepek-es-tanusagtetel-fogvatartottak-adtak-elo-szent-adorjan-legendajat
Megindító képek és tanúságtétel – Fogvatartottak adták elő Szent Adorján legendáját

Családok ülnek kis körökben a balassagyarmati volt vármegyeháza dísztermében; lelkesen beszélgetnek, mosolyognak, nevetnek, már-már idillinek tetsző a pillanat. Csakhogy ez egy rendkívüli találkozás a városi börtön fogvatartottjai és családtagjaik között.

2019. május 20., hétfő