Útravaló – 2019. március 9.

2019. március 9., szombat | 7:00

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Márciusban Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót.

(Statio: ad S. Tryphonem)

Rómában már a VI. századtól kezdődően minden nap egy-egy úgynevezett stációs, kijelölt templomban gyülekezett össze e szent időben az Egyház. A megszentelt hely vértanú patrónusa, lelkisége sokszor befolyásolta és értelmezte a nap evangéliumát, liturgiáját. Márciusban mi is ezekre a római bazilikákra utalva és vértanúiknak példája, közbenjárása által kísérve közeledünk megváltásunk ünnepéhez, hiszen a szentek különféle élethelyzeteiben a Lélek újraolvassa számunkra Krisztus misztériumát.

* * *

Ma Szent Trifon (†250), Respiciusz és Nimfa (IV. sz.) mára elfeledett vértanúk ereklyéi mellett időzik az Egyház. Trifon kivégzésének Respiciusz megtérése volt a gyümölcse, Nimfa pedig szűzi életével készült elő vértanúságára: mindkét állapotban testét ajándékozta Istenének. Az előző napok harciassága után most a megvívott harc gyümölcseiről beszélnek az igehelyek is: ha megteszed… akkor... Jézus pedig a bűnössel étkezik, közel kerül hozzá. A veszteség, amely a rosszal vívott harcban ér bennünket, csak látszat, sokkal többet nyerünk, ha a lemondás, a változás küzdelmében győzünk: lelkeket mentünk az Úrnak, megnyílunk a vele való találkozásra, és egy olyan életet hagyunk magunk mögött, amely hosszú idők után is elevenen tartja az Egyházban a hit, a teljes odaadás és az Úr köré csoportosulás tapasztalatát.

Fotó: tripadvisor.it

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Nézőpont
Vezető híreink – olvasta már?
szetmallo-hangerdo-nuncius-latogatasa-pannonhalman-szent-benedek-tavaszi-unnepen
Szétmálló hangerdő – A nuncius látogatása Pannonhalmán Szent Benedek tavaszi ünnepén

Szent Benedek tavaszi ünnepét Pannonhalmán, Michael August Blume apostoli nunciussal és a szerzetesi közösséggel együtt misével és utána a „Csend” kiállítás megnyitójával ültük meg március 21-én.

12:44
ez-is-evangelizacio-elkeszult-az-eucharistia-kartyajatek
Ez is evangelizáció… – Elkészült az Eucharistia kártyajáték

Január elején írtunk arról, hogy aki a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra (NEK) készülve Esztergomban, a Szent Adalbert Központban rendezett konferencián járt, az utolsó napon, a szünetben egy különleges társasjátékkal is találkozhatott, ami az Eucharistia nevet kapta.

2019. március 21., csütörtök