Ferences térerő, nem csak ferenceseknek – Könyvbemutató a csíksomlyói kegytemplomban

Megszentelt élet – 2024. április 24., szerda | 10:47

Ferences térerő címmel jelent meg Borsodi L. László csíkszeredai költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferensének új könyve, a rendtartomány kiadásában. A negyvennégy interjút tartalmazó kötet bemutatóját április 21-én, vasárnap a délelőtti szentmise után tartották a csíksomlyói kegytemplomban. A szerzővel Urbán Erik tartományfőnök beszélgetett.

„A különböző folyóiratokban, napilapokban, internetes felületeken megjelent interjúk utólagos kötetbe rendezésének indítéka evangelizációs eredetű: hogy az olvasó közvetlenül szembesülhessen azzal a reflexióval és önreflexióval, amit azok fogalmaznak meg, akik valamilyen módon Szent Ferenc csuhája szegélyét fogják a világban létük helyes megéléséhez, a túlvilági boldogság eléréséért való törekvésükben.

Hátha az a térerő, amelyben mozognak, foghatóvá válhat azok számára is, akik ezen kívül vagy még csak a közelében keresnek” – fogalmaz Borsodi L. László a kötetről.

A Ferences térerő című könyv azt is „láttatni szeretné, hogy Romániában, Erdélyben az 1989-es politikai rendszerváltást követő időszakban, a demokratikus jogállam kiépülésének kínkeserves, lassú folyamatában, a versenyszféra teremtette létbizonytalanságban, (...) a magán-, a társadalmi s így az egyházi életet is átalakító virtualitás eredményezte torzulások közepette milyen új kihívásokkal kell szembenézniük, milyen elvárásoknak kell megfelelniük, milyen új szerepeket kell betölteniük, felvállalniuk (...) a 21. század első felében élő Szent Ferenc-követőknek” – szögezi le a szerző.

A közel másfél évtized alatt készült, egymásra is reflektáló beszélgetések felvillantanak valamit az erdélyi ferences rendtartomány hétköznapjaiból, ünnepköreinek helyes megéléséből, törekvéseiből, körvonalazzák tagjainak gondolkodásmódját, lelkületét, azt, milyen nehézségekkel kell megküzdeniük. Megmutatják elhivatottságukat, ahogyan igyekeznek a múlt értékeinek aktualizálásával nyitottak maradni a jelen kihívásaira, új módszereket keresni és találni az emberek szívéhez, értelméhez, feltérképezni a lélekre veszélyes jelenségeket és megoldási javaslatokat kínálni azok ártalmatlanítására.

Az erdélyi ferenceseknek „kolostoraikban, templomaikban, kegyhelyeiken vagy más helyszíneken és a média különböző felületein való hiteles jelenlétükkel sikerül olyan erőteret teremteniük, amelybe szívesen bekapcsolódnak ferences világi rendiek, ferences lelkületű civilek, zarándokok, turisták, nem hívők, így együtt alkotva meg azt a ferences térerőt, amely

azt az üzenetet erősíti fel és közvetíti a világnak, hogy Szent Ferenc útján járni nem könnyű, de olyan lehetőség, amely az isteni harmóniába vezethet”

– véli a csíkszeredai költő, tanár, az Erdélyi Ferences Rendtartomány korábbi sajtóreferense.

Az Erdélyi Ferences Rendtartomány kiadásában megjelent, Ferences térerő című kötet külföldről online megrendelhető, illetve Magyarországon az Új Ember könyvesboltban (Budapest, V. kerület, Ferenciek tere 7–8. Nyitvatartás: hétfőtől péntekig: 9–18 óráig) is megvásárolható.

Szöveg: Bíró István ferences sajtóreferens

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria