Magyarországért imádkoztak a cseh-morva kocliřovi zarándokközpontban

Külhoni – 2024. május 16., csütörtök | 13:27

A Fatimai Boldogságos Szűz Mária ünnepén a cseh-morva kocliřovi zarándokközpontban – amely egyben a Fatimai Világapostolság nemzeti központja – Magyarországért és a magyarság lelki megújulásáért imádkoztak a jelenlévők.

A koclířovi zarándokhely szívében található Capelinhát a fatimai jelenések helyén álló Jelenések kápolnája hiteles másaként szentelték fel 2023. szeptember 2-án a közép-kelet-európai nemzetek képviselőinek jelenlétében. Magyarországot az ünnepségen Varga Lajos váci segédpüspök képviselte.

A közép-kelet-európai Jelenések kápolnájában tartott ünnepi szentmise főcelebránsa Jude Thaddeus Okolo, Csehország apostoli nunciusa volt, koncelebrált Jan Vokál Hradec Králové-i megyéspüspök, valamint a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia megbízásából Balga Zoltán, a prágai magyar katolikus plébánia plébánosa. Az ünnepre a prágai magyar katolikus közösség rózsafüzér társulatának tagjai is elzarándokoltak.

A zarándokközpont az 1990-es évektől fogadja a Fatimai Szűzanya tisztelőit és szolgálja a csehországi, illetve közép-európai lelki megújulást. A rendszeres imaalkalmakon és szentmiséken nagy számban gyűlnek össze a cseh, szlovák, lengyel, német és immár magyar zarándokok is. Az év folyamán a zarándokközpont életében a legjelentősebb ünnepi alkalom a május 13-i Szűzanya-ünnep, amit az is jól mutat, hogy a szentmise főcelebránsa ezúttal is Jude Thaddeus Okolo volt.

A napot közös szentségimádás nyitotta, melynek végén Balga Zoltán atya a magyar egyház történetével, jelenével, kihívásaival ismertette meg a zarándokokat. Ezután ünnepi körmenetben, a nemzeti zászlók kíséretében vitték a Fatimai Szűzanya szobrát a dombon álló Capelinhába.

Ezt követően a visegrádi országokért, köztük kiemelten Magyarországért imádkozták a rózsafüzért a jelenlévők. Minden tizedet más-más nyelven imádkoztak elő, így magyarul, csehül, szlovákul és lengyelül. A szentmise bevezetőjében köszöntötték a nunciust és a püspököket, illetve a magyar katolikusok képviseletét ellátó Balga Zoltánt, aki cseh nyelven tolmácsolta a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia üzenetét. A szentmise szándékán túl a könyörgésekben is kérték a Teremtő áldását és kegyelmeit Magyarországnak, a magyar Egyháznak, illetve valamennyi magyar hívőnek. A szentmise végén Jude Thaddeus Okolo megáldotta a jelenlévőket Szent Ferenc és Jácinta, a fatimai látnok gyermekek ereklyéivel.

Májustól októberig minden hónap 13. napján a koclířovi cseh-morva Fatima zarándokközpont különleges vendégeket fogad. Májusban Magyarország nyitotta a sort, júniusban Lengyelországot, júliusban Ausztriát, augusztusban pedig Szlovákiát ajánlják majd a Szűzanya oltalmába a zarándokok.

Szöveg: Veres Gergő

Forrás és fotó: Prágai magyar katolikus plébánia

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria