Őseink hite – Képes album jelent meg a veszprémi várnegyed műemlék-felújítási projektjéről

Kultúra – 2024. május 17., péntek | 11:14

Félidőhöz érkezett a veszprémi várnegyed felújítása. A Gizella-napok keretében május 11-én, szombaton mutatták be az Őseink hite című fotóalbumot, amely az eddig elvégzett munkát dokumentálja.

A Veszprémi Főegyházmegye történelmi beruházást végez a veszprémi várnegyedben; hasonlóra korábban 250 évvel ezelőtt, a barokk korban volt utoljára példa. A projekt során megújul 18 műemlék épület, többek között a Boldog Gizella királyné által alapított Szent Mihály-főszékesegyház és a barokk kor egyik ikonikus veszprémi épülete, az érseki palota.

A város 2023-ban az Európa Kulturális Fővárosa címet birtokolta. Ehhez kapcsolódva tett nem mindennapi vállalást Veszprém főpásztora. Udvardy György érsek szándéka szerint – a kivitelezési munkákkal párhuzamosan – megnyitotta kapuit a várnegyed, és a Work In Progress (WIP) keretében rendhagyó módon munkaközi állapotban is megmutatták az épületeket, betekintést engedve a régészek, a művészettörténészek, a resturátorok munkájába. Az érsekség ebben az időszakban több mint 30 ezer regisztrált látogatót fogadott.

A műemlék-felújítási projekt a félidejéhez érkezett – ebből az alkalomból jelent meg az Őseink hite című album. A kiadvány bemutatóján Udvardy György érsek elmondta: különleges fotóalbum született, amely a megújítást, az építési folyamatokat, a felmerülő nehézségeket és azok megoldásait, a műemléki és régészeti kutatások eddigi eredményeinek egy-egy morzsáját dokumentálja képekben.

„A vizualitás nyelvén szeretnénk közelebb hozni az olvasókhoz azt a hatalmas szakmai munkát, melyben több mint száz szakterület, napi 5-700 munkavállaló, szakmai testületek, bizottságok dolgoznak. Szeretnénk megosztani az itt élőkkel és az idelátogatókkal a megújulás folyamatát. A kiadvány bár népszerűsítő jellegű, mégis részletesen bemutatja a történelmi beruházás rendkívüliségét, kimagasló szakmaiságát” – fogalmazott a főpásztor.

A könyv egyfajta párbeszéd az olvasóval. Nemcsak az építkezésről, a beruházásról, a műemlékvédelemről, a különböző szakmai csapatok munkájáról kapunk képet, hanem magáról a főgyeházmegyéről is.

„Az album a teljesség igény nélkül született, hiszen a gigantikus munka megjelenítése képekben nem lehet teljeskörű. A képekkel a sokrétűséget, a történelmi léptékkel mért a pillanatot, az itt élők számára a látványos változást, a megújulást, a szakmaiságot, a gondosságot, a múltat, a felelősséget kívánjuk láttatni. A projekt befejeztével a második kötetben szeretnénk a kész tereket, a műtárgyakat, az épületek részleteit, a látható és kevésbé látható építészeti elemeket be- és megmutatni” – mondta el Udvardy György.

Forrás és fotó: Veszprémi Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria