A szívbéli jóllakás ideje – Kollibaszentelés Nyíregyházán

A görögkatolikus hagyományok szerint nagyböjt első péntekjén, február 16-án az Előszenteltek Liturgiája után megáldották a kollibát, az édes böjti ételt a nyíregyházi Szent Miklós-székesegyházban.

2018. február 21. szerda

Megáldották a szőlőtőkéket Hosszúperesztegen

Január 28-án, a Szent Vince emléknapja utáni vasárnap délutánján hagyományteremtő szándékkal áldotta meg a hosszúperesztegi szőlőtőkéket Bodorkós Imre plébános.

2018. február 1. csütörtök

A hajdúdorogi Krisztus-katonák szolgálata is bekerült a kulturális örökség európai éve programjába

Az Európai Parlament és a Tanács a 2018-as évet a kulturális örökség európai évének nyilvánította. A hajdúdorogi görögkatolikus egyházközség húsvéti eseménysorozata a Krisztus-katonák szolgálatával bekerült az európai szintű tematikus év programjai közé.

2018. január 26. péntek

A Váradi Csillagok is részt vettek a csillagénekesek vatikáni találkozóján

A SzékelyKapuk – ZöldKapuk program vezetői 2017-ben a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum „Váradi Csillagok” nevű csapatát választották ki, hogy részt vegyenek a december 30. és január 1. között Rómában zajlott nemzetközi betlehemes találkozón.

2018. január 6. szombat

Vízkereszt – Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe

Vízkeresztet január 6-án ünnepli a Katolikus Egyház, parancsolt ünnepként. Az epifánia – „epiphania Domini”, az „Úr megjelenése” – néven is ismert nap Jézus Krisztus megjelenésének ünnepe. A magyar vízkereszt elnevezés a hagyományosan ilyenkor végzett vízszentelésből... »

2018. január 5. péntek

Megáldották az újbort a nagyváradi székesegyházban

Szent János apostol és evangélista ünnepén, december 27-én a nagyváradi Nagyboldogasszony-székesegyházban Fodor József általános helynök a délutáni szentmise keretében megáldotta a termelők által hozott borokat.

2017. december 29. péntek

Szent János-napi borszentelés Miskolcon és Egerben

Szent János apostol, evangélista ünnepén, december 27-én hagyományos borszentelést tartottak az Egri Főegyházmegye több templomában.

2017. december 28. csütörtök

Jézus születését hirdették a Váradi Csillagok

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum Váradi Csillagok nevű csoportja ezen a héten is folytatta a népi betlehemes játék bemutatását Nagyváradon.

2017. december 22. péntek

Falka József szalézi szerzetesre, „Mogyoród Don Boscójára” emlékeztek 100. születésnapján

Falka József szalézi szerzetesre, kántorra, zeneszerzőre emlékeztek születésének 100. évfordulója alkalmából a mogyoródi Szent Mihály-templomban december 17-én, vasárnap – Babicz Mária beszámolóját közöljük.

2017. december 19. kedd

A szarvassá változott fiú balladája – Beszélgetés Mözsi Szabó István festőművésszel

Földnélküli Jánosként indult, de élete kilencven esztendeje alatt sokféle kincset összegyűjtött a tarisznyájában Mözsi Szabó István festőművész. Arra azonban nagyon ügyelt, hogy mindig likas legyen az átalvetője. Miért? Hát azért, hogy a többi úton járónak is szóródjon... »

2017. december 17. vasárnap

Hármas ünnep az ajkai katolikus általános iskolában

December 7-én három nagy eseményre került sor az ajkai Szent István Király Római Katolikus Általános Iskolában. Elhelyezték az épülő tornaterem alapkövét, megáldották az újonnan felállított keresztet és megnyitották az iskolatörténeti kiállítást.

2017. december 12. kedd

Őrzik a betlehemezés hagyományát Kisbajcson

Őseink hagyományát követve idén is házról házra járva viszik a kisded Jézus örömhírét Kisbajcson a helyi ministránsokból és fiatalokból álló betlehemező csoport tagjai.

2017. december 12. kedd

Úton Betlehembe – Karácsonyváró családi programot rendezett a Hajdúdorogi Főegyházmegye Debrecenben

Idén új helyszínen rendezte meg a Hajdúdorogi Főegyházmegye az „Úton Betlehembe” elnevezésű karácsonyváró programját december 10-én. Az adventi vásárnak a debreceni érseki hivatal adott helyet, ahol finomságokkal és koncerttel is várták az érdeklődőket.

2017. december 12. kedd

Betlehemestalálkozó és adventi családi programok Debrecenben

Az idei adventi időszakban 27. alkalommal rendezik meg a nemzetközi betlehemestalálkozót, amelyet 2006-ban fogadott be Debrecen, és azóta a városi művelődési központ egyik legjelentősebb rendezvényévé vált – közölték a szervezők a programsorozatot beharangozó december 5-i... »

2017. december 7. csütörtök

Betlehemes hagyományőrzők találkoztak a felvidéki Jánokon

A szlovákiai Jánokon rendezték meg a XVI. Nemzetközi Betlehemestalálkozót az első adventi hétvégén, december 2-án és 3-án. A szabadtéri rendezvényen felvidéki és magyarországi hagyományőrző csoportok mutatták be betlehemes műsoraikat.

2017. december 6. szerda

A karácsonyi ünnepkör kultúrtörténetéről nyílt kiállítás Győrben – KÉPRIPORT

November 24-én nyílt meg a karácsonyi ünnepkör kultúrtörténetét bemutató kiállítás a Győri Egyházmegyei Kincstár és Könyvtár Gutenberg tér 2. szám alatt található kiállítótermének helyiségeiben. A tárlatot a szentendrei Hubay Ház és a győri Szent László Látogatóközpont... »

2017. december 3. vasárnap

„Ha kisült már, ide véle…” – Mit jelképeznek a hagyományos ünnepi ételeink?

Van minden, mint karácsonykor – tartja a szólás, hiszen a karácsony ünneplésének fontos része a gazdag, közös étkezés. Halászlé, töltött káposzta, diós és mákos bejgli, mézeskalács… De miért esszük éppen ezeket, és mit jelképeznek a hagyományos ünnepi ételek?

2017. december 3. vasárnap

Történelem a színpadon – A PPKE BTK ünnepsége a Szent László-évben

A Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara (PPKE BTK) rendhagyó történelemórával ünnepelte Szent László királyt Piliscsabán, a Stephaneumban, november 22-én.

2017. december 2. szombat

Folytatódott a romapasztorációs kerekasztal-beszélgetés-sorozat Nyíregyházán

„A roma egyházközségek vallásossága” címmel romapasztorációs kerekasztal-beszélgetést rendeztek a nyíregyházi Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskolán november 28-án.

2017. november 30. csütörtök

Jubileumi szlovén nyelvű szentmise Szentgotthárdon

Tíz esztendeje, 2007. november 18-án szlovén nyelvű miseének és imádság hangzott el a szentgotthárdi barokk plébániatemplomban. E jeles esemény évfordulója alkalmából november 19-én hálaadó szentmisét tartottak a Rába-parti városban.

2017. november 30. csütörtök

tovább »