Szekeres Erzsébet – Művek hittel és derűvel

Szekeres Erzsébet képzőművésznek a keresztény kultúra továbbadásáért végzett szolgálatát a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Cultura Christiana díjjal ismerte el. A református művész életéről és alkotásról vallott ars poeticája tükrében.

2017. szeptember 6. szerda

Emlékoszlopokat és keresztutat áldottak meg Bérbaltaváron

Székely János szombathelyi megyéspüspök augusztus 27-én megáldotta a bérbaltavári tanítók és papok tiszteletére készített emlékfalat, valamint a falu fölötti hegyen felállított fénykeresztet és keresztutat.

2017. augusztus 29. kedd

Püspöki szentmisével ünnepelték a székesfehérvári Szent Donát-kápolna búcsúját

Székesfehérváron régi hagyomány, hogy Szent Donát emléknapján a város plébániáiról gyalogosan zarándokolnak a hívek a szőlőhegyi kápolnához. A szőlősgazdák védőszentjének tiszteletére idén augusztus 6-án mutatott be szentmisét a Szent Donát-kápolnában Spányi Antal... »

2017. augusztus 8. kedd

Palóc hagyományéltető napokat és Szent Anna-búcsút tartanak Balassagyarmaton

Palóc hagyományéltető napokat rendeznek július 27-től 30-ig Balassagyarmaton. A programsorozat része a Szent Anna-napi búcsú is, amit a palóc vidék egyik legnagyobb vallásos eseményeként tartanak számon.

2017. július 27. csütörtök

Lelki házikincstár – A népi vallásosság tárgyait bemutató kiállítás Esztergomban

Menyasszonyi koszorúval keretezett Szűz Mária-kép; betlehem palóc viseletben; élet és halál kettőse: Janus-arc a rózsafüzéren; fából készült, kézzel faragott, sírban nyugvó Krisztus… A vallásos néphagyomány tárgyi emlékeiből nyílt állandó kiállítás május végén az... »

2017. július 25. kedd

Erdélyi Zsuzsanna gyűjteményéből új állandó kiállítást nyitott a Keresztény Múzeum Esztergomban

Az esztergomi régi nagyszeminárium zsúfolásig megtelt dísztermében Gaál Endre nagyprépost nyitotta meg a Keresztény Múzeum népi vallásosság gyűjteményének első állandó kiállítását május 20-án.

2017. május 21. vasárnap

Konferenciát tartottak a népi vallásosságról és hitéletről Egerben

A népi vallásosság és hitélet egyházmegyei vonatkozásairól, a zarándoklatokról, a kegyhelyekről, a vallási élet sajátosságairól hangzottak el tudományos előadások május 11-én Egerben, az érseki palotában szervezett szakmai találkozón.

2017. május 12. péntek

Erdélyi Zsuzsannáról nevezték el a Keresztény Múzeum népi vallásosság gyűjteményét

Január 10-én zárult a Keresztény Múzeum „Begyütt Jézus a házamba” című kiállítása a Pesti Vigadóban. A záróünnepségen bejelentették: létrehozójáról, Erdélyi Zsuzsannáról nevezik el a Múzeum népi vallásosság gyűjteményét, mely Erdő Péter támogatásával állandó... »

2016. január 11. hétfő

A Keresztény Múzeum kincseiből nyílt szakrális népművészeti tárlat a Pesti Vigadóban

Szakrális népművészetünket bemutató kiállítás nyílt az esztergomi Keresztény Múzeum és a Magyar Művészeti Akadémia Népművészeti Tagozata rendezésében november 27-én a Pesti Vigadó épületében. A tárlat őseink mindennapi hitéletébe nyújt betekintést a szellemi-tárgyi kultúra... »

2015. november 28. szombat

Elhunyt Erdélyi Zsuzsanna néprajztudós, a népi vallásosság világhírű kutatója

94 éves korában elhunyt Erdélyi Zsuzsanna művészeti író, Kossuth-díjas néprajztudós, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a nemzet művésze – tájékoztatott február 13-án az MTI.

2015. február 13. péntek

Betekintés a népi vallásosság rejtelmeibe

Tánczos Vilmos néprajzkutató, egyetemi tanár Népi vallásosság című előadása nyitotta március 20-án a Babes-Bolyai Tudományegyetem Római Katolikus Teológia Kara által szervezett Katolikus Akadémia második félévi előadásainak sorát – adta hírül a Gyulafehérvári Római Katolikus... »

2014. március 29. szombat