„A ti álmaitok a fiatalok gyökerei lesznek” – Ferenc pápa levele az idős papokhoz

Ferenc pápa – 2021. szeptember 18., szombat | 18:36

A Szentatya levelet küldött a testvériség napját ünneplő idős papoknak, akik az észak-olaszországi Caravaggio város Santa Maria del Fonte-kegyhelyén gyűltek össze találkozóra és közös szentmisére, amelyen a Covid-19-járványban elhunyt paptársaikért imádkoztak. A térséget, Bergamo városát és környékét erősen sújtotta a koronavírus-járvány első hulláma.

Idős paptestvéreinek írt levelében a pápa leszögezi: az öregkor, az ember életének ezen időszaka nem betegség, hanem kiváltság.

A betegségek ellenére is élet, amely privilégium, hiszen a keresztet hordozó és szenvedő Krisztushoz hasonul az ember. A közösség, amely gondoskodik az idős, beteg papokról, szintén mélyen Jézusban gyökerezik – fogalmaz a Szentatya.

Majd levelében megerősíti idős paptársait, akik nem csupán segítségre és ellátásra szoruló emberek, hanem a közösségek, a társadalom aktív főszereplői.

„Az álmok hordozói vagytok. Emlékekkel teli álmok ezek, amelyek a fiatal nemzedékek számára nagyon fontosak, hiszen

a ti álmaitok a fiatalok gyökerei lesznek.

Tőletek jön az éltető erő, amely termést hoz a keresztény életben és a keresztény küldetésben.”

Levelének végén Ferenc pápa azt kéri idős paptestvéreitől, hogy imádkozzanak érte, nemcsak korára való tekintettel, hanem azért is, mert beteg, „még ha nem is annyira”.

A caravaggiói Mária-kegyhelyen 1432-ben a Szűzanya megjelent egy Giannetta nevű fiatal lánynak; ezt követően egy addig nem ismert forrásra bukkantak az ott élők. Egyre több zarándok kereste fel a forrást, ahol a 16. században templom, majd kegyhely épült.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria