2022-ben tartják a következő püspöki szinódust

Ferenc pápa – 2020. február 17., hétfő | 17:40

Várhatóan két és fél év múlva, 2022 őszén lesz a XVI. rendes püspöki szinódus a Vatikánban. Erről határozott Ferenc pápa a püspöki szinódusok titkársága legutóbbi ülésén, február 6-án. Három lehetséges témát vázoltak fel a Szentatyának.

A pápa döntésével két év előkészületi időt ad a világegyháznak a soron következő rendes püspöki szinóduson való részvételhez. A hírt bejelentő püspöki szinódusok titkársága három témát javasolt megfontolásra a Szentatyának. Az ülésen megvizsgálták emellett a 2018-as, fiatalokkal foglalkozó szinódus után megtett lépéseket, illetve a Christus vivit kezdetű szinódus utáni buzdítás visszhangját.

A február 6–7-én tartott kétnapos ülésen a migránsok helyzetével is foglalkoztak. Üzenetet tettek közzé az elvándorlás jelenségének következményeiről, felszólítva a kormányokat, hogy segítsék a migránsokat, mert lesújtó helyzetben vannak. Az Egyháznak segítenie kell mindazokat, akik szenvednek, vigaszt kell nyújtania nekik, be kell fogadnia őket, és felemelnie szavát az igazságtalanság és a kizsákmányolás ellen. Az üzenet a kiindulási okok között felsorolja a háborúkat, a gazdasági egyenlőtlenségeket, a munka és a jobb termőföld keresését, a vallásüldözést, a terrorizmust és az ökológiai válságot. Ezek pusztító következményét látjuk a szétesett családokban, a szüleiktől elszakadt gyermekekben, a menekülttáborokban senyvedő emberekben, akik gyakran visszaélések áldozatai.

A püspöki szinódusok titkársága üzenetében elismeréssel szól azokról a kormányokról és civil szervezetekről, amelyek érdeklődést mutatnak, és segítséget nyújtanak azoknak, akik kénytelenek elhagyni otthonukat. Az elismerés szól azoknak is, akik igyekeznek befogadó politikával segíteni. A kibocsátó országok kormányaihoz pedig azzal a felhívással fordul, hogy nézzenek szembe a valós helyzettel, ami miatt az emberek kénytelenek elhagyni szülőföldjüket. Lépjenek fel az embercsempészet ellen, és segítsék elő a konfliktusok lezárását, melyek oly sok szenvedést okoznak.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria