36 új svájci gárdista kezdte el a szolgálatát Ferenc pápa mellett

Ferenc pápa – 2022. május 9., hétfő | 11:17

Ferenc pápa május 6-án, pénteken délben a Kelemen-teremben fogadta a Svájci Gárda testületét és családtagjaikat, akik a gárda újoncainak eskütételére érkeztek a Vatikánba. A Szentatya hozzájuk intézett beszédében arra a felelősségteljes munkára emlékeztette őket, melyet az egyetemes egyház szívében végeznek.

A pápa köszöntötte Christoph Graf ezredest, a gárda kapitányát, a tiszteket és altiszteket, a testület káplánját és főként a 36 újonc gárdistát, akik az eskütétellel belépnek a Svájci Gárda nagy családjába, készen arra, hogy életük néhány esztendejét egy vonzó és egyben felelősséggel teli feladatnak szenteljék az egyetemes egyház szívében. A Svájci Gárda megalakulása óta sok fiatal töltötte be ezt a egyedülálló szolgálatot. Nagylelkű és hűséges elkötelezettségük révén a századok során néhányan a legnehezebb megpróbáltatásokkal néztek szembe, s ha kellett, még a vérüket is ontották, hogy megvédjék a pápát, lehetővé téve számára, hogy teljes függetlenségben végezze küldetését. A szabályzatuk szerint ma is legfőbb elhivatottságuk a pápa személye és lakóhelye biztonságának garantálása.

Az újoncokhoz fordulva a pápa szolgálatuk keresztényi és közösségi jellegét hangsúlyozta. Ezt a közösségi vonást éljék napról napra, a szolgálatban éppúgy, mint a szabadidőben – kérte tőlük. Bár egyenként különböző személyiségűek, más és más temperamentummal, de most mégis közös útvonalon haladnak együtt. Péter utódja személyének a szolgálata olyan eszmei erőt jelent számukra, amely segíti őket akár a vártalan nehézségekkel szemben is. A Szentatya arra biztatta a gárdistákat, hogy továbbra is fordítsanak kellő figyelmet a képzésükre, mely feltétlenül szükséges az alkalmasság és a szakmai hozzáértés elsajátításához. Végül a pápa megköszönte mindennapos időszerű és értékes szolgálatukat, melynek ő maga személyesen tanúja. Az egész Vatikánváros büszke rájuk - hangsúlyozta A Svájci Gárda minden tagjára, családjaikra és barátaikra Isten Szent Anyja, Szent Márton, Szent Sebestyén, valamint a Helvét Államszövetség patrónusának, Flüei Szent Miklósnak a közbenjárását kérve adta apostoli áldását.

Az eskütétel színpompás eseményére péntek délután fél hatkor került sor a Vatikáni Palota Damazusz udvarában. Két nappal korábban, május 4-én a Vatikáni Apostoli Palotában szándéknyilatkozatot írt alá az államtitkárság és a Vatikáni Pápai Svájci Gárda Laktanyájának Megújításáért Alapítvány. Az okiratot Pietro Parolin bíboros államtitkár, valamint Jean-Pierre Roth és Stephan Kuhn, az alapítvány elnöke és alelnöke írta alá. Noha jogilag nem kötelező erejű az okmány, de a felek közös akarattal mindent megtesznek – a vatikáni és a nemzetközi jogszabályokkal összhangban – annak érdekében, hogy jobb és méltóbb elhelyezési körülményeket biztosítsanak a gárdisták, családjaik és az őket segítők számára. Az átépítési munkálatokat terv szerint a 2025-ös jubileumi év befejeztével kezdik el.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria