A CELAM segíti a latin-amerikai szegényeket támogató pápai alap projektjeit

Ferenc pápa – 2022. szeptember 19., hétfő | 15:15

A Latin-Amerika szegényeinek megsegítésére létrejött Populorum Progressio Alapítvány további működéséhez – jóllehet az továbbra is a pápa karitásztevékenységének jele marad – Ferenc pápa a Latin-amerikai Püspöki Konferenciák Tanácsa, a CELAM segítségét kéri. A döntést szeptember 16-án délben jelentette be a Szentatya.

Ferenc pápa akkor hozta ezt nyilvánosságra, amikor fogadta a Populorum Progressio Alapítvány ügyvezető tanácsát és a CELAM illetékes képviselőit. A Vatikánban ugyanezen a napon tették közzé Ferenc pápa rescriptumát  (leiratát), amellyel megszüntette a Populorum Progressio Alapítványt, helyette pedig létrehozta az azonos elnevezésű alapot.

Ferenc pápa a Populorum Progressio Alapítvány húsztagú küldöttségéhez intézett beszédében felidézte a történelmi előzményeket. Szent VI. Pál pápa 1969. március 26-án, a Populorum progressio enciklika megjelenésének második évfordulóján alapítványt hozott létre „a szegény földművesek megsegítésére, valamint az agrárreform, a társadalmi igazságosság és a béke előmozdítására Latin-Amerikában, az ottani püspökségek irányelvei szerint”. Szent II. János Pál pápa 1992-ben, Amerika felfedezésének 500. évfordulója évében, a CELAM negyedik közgyűlésén létrehozta a Populorum Progressio független alapítványt azzal a célkitűzéssel, hogy előmozdítsa a latin-amerikai földművesek legszegényebb közösségeinek integrált fejlődését. Szent II. János Pál pápa a kézzel írt alapítólevelében (kirográf) hangsúlyozza, hogy „döntésének célja az Egyház iránti szolidaritás jegyében a Latin-Amerikában élő, elhagyatott sorsú és leginkább védelemre szoruló emberek, köztük különösen is az őslakosok, a mesztic és az afroamerikai lakosság megsegítése”.

Ferenc pápa hálát ad az alapítványnak a harminc év során végzett munkájáért, amely „most ugyan formát cserél, de küldetése változatlan és továbbra is a pápa karitászműve marad”. Az idők során a latin-amerikai valóság megváltozott: „Számos család embertelen körülmények között él és a kirekesztetteket immár nemcsak kizsákmányolják, hanem feleslegesnek tartva leselejtezik.” Az Egyháznak a szinodalitás útján „szamaritánus egyháznak” kell lennie, mely „lehajolva megérinti Krisztus sebeit az ő népe között, melynek soraiban az Úr a szegényekkel és a szenvedőkkel azonosul”. Ferenc pápa reményei szerint „ezek a szolidaritási kezdeményezések megmutatják, hogy lehet változtatni a valóságon”.

A Római Kúria reformja, amely a Praedicate evangelium dokumentumban öltött testet, egy sor szükséges változás elé állítja a pápát és a munkatársait. Ezek közé tartozik a most harmincéves Populorum Progressio Alapítvány is. Ebben az összefüggésben elő kell mozdítani a helyi egyházakkal való szorosabb kapcsolatot, hogy hatékonyabbá tegyék a szegényeket és a leginkább rászorulókat segítő átfogó fejlesztési programokat. Már II. János Pál pápa utalt az alapítvány tízéves jubileumakor arra, hogy „a latin-amerikai részegyházak részesüljenek egyenlőképpen a tervek finanszírozásában”.

Ferenc pápa továbbra is óhajtja, hogy „a projektek kidolgozásához nyújtott támogatás a pápa karitászművének a jele maradjon, de központja ne a Római Kúriában legyen, ezért az egyszerűsítés jegyében a CELAM-ot bízta meg azzal a feladattal, hogy segítsen a projektek elemzésében és megvalósításában. Az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériuma marad továbbra is felelős az immár alapként működő szervezet igazgatásáért, ami a misszió szolgálatához kapcsolódik.

Ferenc pápa XVI. Benedek beszédére is utalt, amelyben elődje a Populorum Progressio Alapítvány igazgatóságának 2007. június 14-én tartott ülésén kijelentette, „hogy a tizenöt éve elkezdett munkának továbbra is követnie kell azokat az elveket, amelyek a Populorum Progressio Alapítvány iránti elkötelezettségét jellemezték a minden ember méltósága és a szegénység elleni küzdelem jegyében”.

Ferenc pápa 2022. szeptember 7-én az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának bíboros prefektusát kihallgatáson fogadva elrendelte az Egyházi Törvénykönyv 120. kánonjának 1. §-a alapján a Populorum Progressio Alapítvány megszüntetését és helyette a Populorum Progressio Alap létrehozását. Az alap szabályzatának közzétételével Ferenc pápa Michael Czerny bíborost, az Átfogó Emberi Fejlődés Dikasztériumának prefektusát bízta meg. A pápai rescriptum 2022. szeptember 16-án lépett hatályba a L’Osservatore Romano vatikáni napilapban, illetve az Acta Apostolicae Sedis hivatalos kommentárjának közzétételével.

Forrás: Vatikáni Rádió (1;2)

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria