A cseh miniszterelnököt fogadta Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2022. június 10., péntek | 15:16

Ferenc pápa június 9-én, csütörtökön délelőtt fogadta a Cseh Köztársaság miniszterelnökét. A Szentatya és a cseh kormányfő, Petr Fiala találkozójának középpontjában az ukrajnai háború kérdése állt, különös tekintettel a menekültek helyzetére.

Az audiencia végén Ferenc pápa átadott a Cseh Köztársaság miniszterelnökének néhány pápai dokumentumot, valamint egy bronztáblát, amely Szent Mártont ábrázolja, aki úgy védi a szegényeket, hogy odaadja köpenyének egy részét.

Petr Fiala miniszterelnök egy Bibliával, egy cseh és ukrán nők által hímzett kendővel, valamint egy, a cseh egyház által Szent Ludmillának szentelt év kapcsán kiadott könyvvel viszonozta Ferenc pápa gesztusát.

*

A cseh miniszterelnök a pápával folytatott megbeszélést követően Pietro Parolin bíboros államtitkárral és Paul Richard Gallagher érsekkel, a szentszéki államközi kapcsolatok titkárával találkozott.

Az államtitkárságon folytatott tárgyalások témája az ukrajnai háború volt, kiemelt tekintettel a humanitárius helyzetre és a menekültek befogadására.

„A vatikáni Államtitkárságon folytatott szívélyes hangvételű megbeszéléseken hangsúlyt fektettek a Szentszék és a Cseh Köztársaság között fennálló jó kétoldalú kapcsolatokra, valamint az Egyház társadalomban betöltött szerepére. Az együttműködés megszilárdítása és további kiterjesztése a cél – derül ki a Szentszék Sajtótermének közleményéből.

A tárgyalások során különös figyelmet fordítottak az ukrajnai háború kérdéseire, regionális és nemzetközi szintű hatásaira, különös tekintettel a humanitárius helyzetre és a menekültek befogadására.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria