A halál minden jele porba hull – Szenvedélybetegeket segítő központba látogatott váratlanul a pápa

Ferenc pápa – 2019. szeptember 26., csütörtök | 17:16

Az Új Horizontok közösség szenvedélybetegeket befogadó és segítő központja régóta élvezi Ferenc pápa támogatását. A Szentatya júniusban telefonon gratulált a közösség alapításának 25. évfordulója alkalmából, most pedig, szeptember 25-én reggel személyesen kereste föl őket a laziói Frosinonéban.

Kevesen tudtak előre a pápa érkezéséről a frosinonei közösségben. Amikor azonban negyed tízkor begördült a kék Ford Focus, villámgyorsan elterjedt a hír, és nagy tömeg gyűlt össze, hogy köszönthesse a Szentatyát. Az internetet is ellepték a járókelők videofelvételei. A pápát a világhírű énekes, Andrea Bocelli kísérte.

Ferenc pápa, miután meghallgatta a közösség néhány tagjának tanúságtételét, kötetlen szavakkal fordult hozzájuk: „Ti misztérium vagytok. Amikor meghallgattam tanúságtételeiteket, úgy éreztem, egy misztérium előtt állok, egy ember Jézussal való titokzatos találkozása előtt. Csak a misztérium hangsúlyozásával tudok válaszolni, szavakkal nem.”

Ferenc pápa úgy gondolta, ebben az esetben nincs szükség arra, hogy konkrétan reagáljon e tanúságtételekre, mert a szavak csak „bepiszkolják” a kábítószer- és egyéb függőségek ellen küzdő fiatalok életútjának szentségét. A tökéletes válasz az ő új életük, amire rávetődött Jézus semmi máshoz nem hasonlítható tekintete, aki szeretetével kivezette őket a poklokból. Ő az, aki kézen fogta és útjukra engedte őket, anélkül hogy elvette volna szabadságukat. Jézus mindig vár. Az Úr tekintete türelmes, mert az élet egy „oda-vissza út. Az Úr vár, mint ahogy Jézus várta az apostolokat, és soha nem tanítja azt, hogy tagadjuk meg a múltunkat.

Ádám sárból született, és ezt soha ne feledjük el – mondta a pápa. – A küzdelmek közül a vereség a legszebb, mert arra késztet, hogy folytassuk a harcot. Ezek a fiatalok részesültek az Úr meghívásában, tekintetében és simogatásában. Jézus simogató szeretete pedig megtanít minket arra, hogy akkor vagyunk „maradéktalanul emberek”, amikor alulról felnézünk a másikra, és így segítünk neki talpra állni. „Jézus leereszkedik hozzánk – ez a legnagyobb dolog, amit a mi Istenünk tesz. Ő közel áll hozzánk, és velünk együtt halad az úton.”

Amikor már azt hisszük, hogy túljutottunk a múlton, és már nem követjük el ugyanazokat a tévedéseket, valami mindig fennmarad a múlt tapasztalatából. A kés, a szögek, Jézus halálának minden jele porba hull. Ugyanígy le kell hullania a személyes halál minden jelének. Különben marad a szívben valami a múltból: fájdalom, sértettség, nosztalgia…

Azt mondhatjuk: „Az Úr sokat adott nekem, de…” – ezt a pápa a „de logikájának” nevezte. Ennek is le kell hullania, egyébként tovább érezni a „rossz szagot”, ami nem teszi lehetővé, hogy a Szentlélek mindent megtisztítson. A pápa úgy fogalmazott, ez már megtörtént Új Horizont közösségben. A fiatalok tapsa mellett hozzátette: „Én még nem láttam leesni az enyémet...”

A pápa óva intette a fiatalokat a „jól nevelt ördögöktől”, akik megpróbálnak belépni azoknak a „szép, új házába”, akik megtalálták Istent. Majd hangsúlyozta, hogy a szeretet mindig termékeny, utalva arra, hogy a tanúságtevő fiatalok többségének van gyermeke. A termékenységet azonban nem pusztán az apaság, anyaság jelenti, a fiatalok tanúságtétele is elhintette Isten szeretetének magvait.

A találkozó végén Ferenc pápa szentmisét mutatott be. Utalva az Ezdrás könyvéből való olvasmányra, amely a jeruzsálemi templom újjáépítéséről szólt, leszögezte: „Meg kell védeni az újjáépítésről szóló ma hallott tanúságtételeket. Önmagunk ezt nem tudjuk megtenni, szükségünk van az egyedüli Győztes segítségére. Ő az egyetlen, aki képes bennünk győzelmet aratni, ez a mi reménységünk gyökere.”

A szertartás végén a közösség Istennek szentelt tagjai megújították elkötelezettségüket az Egyház szolgálatára és újból felajánlották életüket Mária Szeplőtelen Szívének.

 * * *

Az Új Horizontok közösséget Chiara Amirante alapította azzal a céllal, hogy hittel segítséget adjanak nehézségek között élő fiataloknak, drogfüggőknek, hajléktalanoknak, a társadalom peremére szorultaknak. 2010-ben szentszéki jóváhagyást nyertek.

Ferenc pápa kezdettől fogva figyelemmel követte tevékenységüket. Idén június 8-án telefonon gratulált alapításuk 25. évfordulója alkalmából, levelet és videoüzenetet is küldött nekik, amelyben szeretetéről és bátorításáról biztosította őket. Külön köszöntötte az úgynevezett „piccoli della gioia”-t (az „öröm kistestvéreit”), vagyis azokat a megszentelt életet élő világiakat, akik életüket az Új Horizontok közösség szolgálatára szentelik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Famiglia Cristiana; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria