A jövő a családokkal kezdődik – A pápa nyitotta meg a demográfiai válságról szóló római konferenciát

Ferenc pápa – 2021. május 15., szombat | 18:18

Május 14-én tartották az olasz és a nemzetközi demográfiai válságról szóló tanácskozást a Vatikán közelében található Auditorium Conciliazionéban. A Családegyesületek Fóruma által szervezett tanácskozáson a nyitóbeszédet Ferenc pápa mondta.

Ferenc pápát Mario Draghi olasz miniszterelnök fogadta a konferencián. A Családegyesületek Fóruma által szervezett program célja az olaszországi demográfiai válság feltárása volt, amit a Covid-19-járvány, amely a szegénység növekedését eredményezte a családok körében, még inkább sürgetővé tett. A találkozón szakértők és magas szintű olasz tisztviselők gyűltek össze. Beszédében Ferenc pápa üdvözölte a kezdeményezést, hangsúlyozva, hogy elengedhetetlen Olaszország újbóli fellendítése, mely folyamatot „az élet és az ember támogatásával kell kezdeni”.

Az ország demográfiai helyzetével kapcsolatban bizonyos összefüggésekre rávilágítva Ferenc pápa megjegyezte, hogy az adatok szerint a fiatalok többsége szeretne gyermeket vállalni, de „életük álma összeütközésbe kerül a még mindig hideg és sötét demográfiai téllel”: a fiataloknak csak a fele gondolja úgy, hogy élete során két gyermeket is vállalhat. A pápa rámutatott, hogy Európában Olaszországban a legalacsonyabb a születési arány, emiatt ez az ország öreg országgá vált. 2020-ban volt Olaszországban a legalacsonyabb a születési arány a nemzeti egység létrejötte óta, nem a Covid-19-járvány miatt, hanem a folyamatos, egyre romló tendencia miatt.

Az olasz miniszterelnök is kiemelte beszédében a születések számának fontosságát, mint „a jelenlegi időszak legkritikusabb vonatkozási pontját”, mert „a családok nem Olaszország összekötő szövetei, hanem maguk a családok jelentik Olaszországot”.

A helyzet orvoslására Ferenc pápa javasolta a családok kiemelt támogatását, különösen azoknak a fiatal családoknak a segítését, akiket olyan gondok sújtanak, amelyek megbéníthatják életterveiket; akiknek a munka bizonytalansága vagy a gyermeknevelés magas költségei gondot jelentenek. A pápa sajnálatának adott hangot a dolgozó nők nehéz helyzete miatt is, akiket „lebeszélnek a gyermekvállalásról”, vagy akiknek el kell rejteniük domborodó hasukat a munkahelyükön. „A társadalomnak kellene emiatt szégyenkeznie, nem a nőknek – jelentette ki a pápa. – Mert

az a társadalom, amely nem fogadja be az életet, megszűnik létezni.

A gyermekek jelentik azt a reményt, amely egy nép újjászületését jelzi!”

A pápa ugyanakkor elismeréssel szólt arról a törvényről, amely támogatást nyújt minden megszületett gyermek után, hozzátéve, hogy ez nagyban hozzájárul a családok konkrét szükségleteinek kielégítéséhez, és elindítja azokat a társadalmi reformokat, amelyek a gyermekeket és a családokat helyezik a középpontba. „Ha most nem a családokat állítják a középpontba, akkor nincs jövő; de ha a családok újra fellendülnek, akkor minden újraindul” – mutatott rá Ferenc pápa.

Ezután három fogalmat járt körbe, amelyek hasznosak lehetnek a demográfiai télből kivezető úton. Az első az ajándék fogalma volt.

Az élet az első ajándék, amelyet mindenki megkapott. Senki sem adhatja azt önmagának. Tehát mindent megelőzően létezik ez az ajándék”

– hangsúlyozta a pápa. Hozzátette, arra kaptunk meghívást, hogy tovább adjuk ezt az ajándékot. A gyermek a legnagyobb ajándék mindenki számára, tehát az első helyre kell, hogy kerüljön az életünkben.

A születések hiánya, amely az elöregedő népességhez vezet, rámutat arra a társadalmi tendenciára, hogy minden rólunk szól, hogy csak az egyéni érdekeink számítanak – mutatott rá a Szentatya. – Megjegyezte, hogy ez inkább a gazdagabb, fogyasztói társadalmakra jellemző, amelyekben nagyobb közömbösség és kevesebb szolidaritás tapasztalható. Ferenc pápa arra szólított fel mindenkit, hogy segítsünk egymásnak újra felfedezni az adás bátorságát és a bátorságot ahhoz, hogy az életet válasszuk, mert ez kreatív erő, mely nem a már létezőt halmozza fel, hanem megnyílik az újdonságok felé.

A második fogalom a fenntarthatóság volt. A pápa megjegyezte, hogy a gazdasági, technológiai és környezeti fenntarthatóság mellett figyelembe kell vennünk a generációk fenntarthatóságát is.

Nem leszünk képesek fenntartani a termelést és védeni a környezetet, ha nem figyelünk a családokra és a gyermekekre. A fenntartható növekedés ebből származik”

Emlékeztetett arra is Ferenc pápa, hogy a múltban az Európát pusztító háborúk után az újjáépítés idején „nem volt újrakezdés a születésszám robbanása nélkül, anélkül, hogy a társadalom ne vetette volna bizalmát és reményét a fiatalabb nemzedékekbe”. Hasonlóképpen ma is, amikor szintén újrakezdési helyzetben vagyunk, ami tele van várakozásokkal. Ezért nem követhetjük a rövidlátó növekedési modelleket, mivel a születési ráta és a világjárvány változtatásra és felelősségvállalásra szólít bennünket.

A Szentatya hangsúlyozta az iskolák szerepét a családok elsődleges szerepe mellett. „Az iskolának a találkozás és az emberi növekedés kiváltságos helyének kell lennie. Az iskolában nemcsak osztályzatokon keresztül érlelődik az ember, hanem azon személyek révén is, akikkel ott találkozik.” A pápa hangsúlyozta a pozitív példaképek fontosságát, azokét, akik egyaránt formálják a szívet és az elmét. Ezek különösen azoknak a fiataloknak fontosak, akik nagyrészt a szórakozás és a sport világával találkoznak, és akik csak olyan példákat látnak a médiában, akiknek csak az a fontos, hogy mindig szépnek, fiatalnak és fittnek tűnjenek. „A fiatalok akkor válnak éretté, ha azokhoz vonzódnak, akiknek van bátorságuk nagy álmokat követni, másokért feláldozni önmagukat, jót tenni a világnak, amelyben élünk.”

A pápa által körüljárt harmadik fogalom a szolidaritás volt.

Olyan „strukturális szolidaritásra” szólított fel a Szentatya, amely stabilitást ad a családokat támogató és a születési arányt növelő struktúráknak, amelyekhez olyan politikára, közgazdaságtanra, információkra és kultúrára van szükség, amely bátran elősegíti a gyermekvállalást.

Ebben a kérdésben Ferenc pápa kijelentette, hogy hosszú távú és előremutató családpolitikára van szükség, ami nem az azonnali konszenzus keresésen alapszik, hanem a közjó hosszú távú növekedésén. Hozzátette, hogy sürgősen biztosítani kell a fiatalok számára a kellően stabil foglalkoztatás és az otthonteremtés biztonságát, és arra kell ösztönözni őket, hogy ne hagyják el országukat.

A pápa kijelentette, hogy a szolidaritást az információszolgáltatásban is kifejezésre kell juttatni, különösen ma, amikor divatos az torzítások és az erős kifejezések használata. „A tájékoztatással történő nevelés kritériuma ne a közönség mérete, az ellentmondás, hanem az emberi növekedés legyen” – kérte. Azt is hozzátette, „családméretű információkra van szükségünk”, vagyis hogy az emberek tisztelettel és finoman beszéljenek másokról, mintha a másik a rokonuk lenne. És ez napvilágra hozza a közjót károsító érdekeket és terveket, a pénz körül forgó manővereket is, amelyek feláldozzák a családokat és az egyéneket.

Beszéde végén Ferenc pápa köszönetet mondott a konferencia szervezőinek és mindazoknak, akik hisznek az emberi életben és a jövőben. „Néha úgy érzitek majd magatokat, mintha a pusztába kiáltanátok, vagy szélmalmok ellen harcolnátok – jegyezte meg a pápa. – De akkor is haladjatok előre, ne adjátok fel, mert szép dolog álmodni a jóról és építeni a jövőt. És gyermekek születése nélkül nincs jövő.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria