A jubiláló Pápai Biblikus Intézet képviselőit fogadta a pápa

Ferenc pápa – 2019. május 9., csütörtök | 18:29

Ferenc pápa május 9-én fogadta a Pápai Biblikus Intézet négyszáz képviselőjét, akik nemzetközi vallásközi konferencia keretében ünnepelték Rómában az intézmény létrejöttének 110. évfordulóját.

A Pápai Biblikus Intézetet 1909. május 7-én alapították. A felsőoktatási intézmény létrejöttének évfordulója alkalmából Jézus és a farizeusok: interdiszciplináris felülvizsgálat címmel rendeztek nemzetközi konferenciát május 7. és 9. között a Pápai Gergely Egyetemen, az Augustin Bea bíborosról elnevezett központ közreműködésével.

A római rendezvényen részt vevő zsidó, protestáns és katolikus tudósok a farizeus szó eredetét és jelentéseit vizsgálták a különböző nyelvekben, áttekintették a farizeusokról szóló ősi forrásokat: Josephus Flavius írásait, a holt-tengeri tekercseket, az archeológiai tényeket, valamint az Újszövetséget és a rabbinikus irodalmat; kerekasztal-beszélgetést folytattak a farizeus kifejezésre vonatkozó történelmi eredményekről; a patrisztika irodalmán, a középkori héber értelmezéseken, a szenvedéstörténet megjelenítésein, filmeken, vallási és homiletikai szövegeken keresztül áttekintették az értelmezés és hatásainak folyamatát.

A Pápai Biblikus Intézet képviselőihez intézett – előre elkészített és átadott – beszédében a Szentatya kiemelte: a legfrissebb kutatások szerint sokkal kevesebbet tudunk a farizeusokról, mint ahogy a korábbi nemzedékek gondolták; kevésbé vagyunk biztosak eredetüket, tanításaikat és szokásaikat illetően.

A farizeusokhoz kapcsolódó irodalmi és történelmi kérdések vizsgálata hozzájárulhat egy pontosabb kép kialakításához e vallási csoportról, továbbá segíthet az antiszemitizmus elleni küzdelemben – szögezte le a pápa.

Az Újszövetséget illetően rámutatott, hogy Jézus számos, a farizeusokkal folytatott vitája közös aggodalmakról szólt. Kiemelte közülük Nikodémust, a zsidók egyik vezetőjét János evangéliumából. Nikodémus védelmezte Jézust a tanács előtt, és később jelen volt temetésekor is. „A farizeusokról alkotott sztereotípiák rá tehát nem vonatkoznak” – hangsúlyozta a Szentatya.

Emlékeztetett a 2. században élt Aqiba rabbira, aki a Tóra fontos alapelvének nevezte a „szeresd felebarátodat, mint önmagadat” gondolatot. Ez az aranyszabály ma fontos alapot képez a párbeszédre a zsidók és a keresztények között. Ahhoz, hogy jobban szeressük felebarátunkat, meg kell ismernünk őt, ehhez pedig túl kell lépnünk előítéleteinken.

A különböző vallásokat és tudományterületeket ötvöző nemzetközi konferencia teljesebb és pontosabb értelmezést adhat a farizeusokról. Ezek a kutatások és új megközelítések pozitív hozzájárulást jelentenek a zsidók és keresztények közötti kapcsolatokhoz a mélyebb és testvéribb párbeszéd által – zárta a biblikus intézet tagjaihoz intézett beszédét Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican news

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria