A keresztény nem lehet antiszemita! – A pápa fogadta a hegyi zsidók világkongresszusa résztvevőit

Ferenc pápa – 2018. november 6., kedd | 11:23

November 5-én, hétfőn délelőtt fogadta Ferenc pápa a Vatikánban a hegyi zsidók világkongresszusa huszonöt rabbiból álló küldöttségét. A „hegyi zsidók” a Kaukázus keleti részén, főként Dagesztánban és Azerbajdzsán északi térségében élő zsidó közösség.

Ferenc pápa a rabbikhoz intézett beszédében személyes tapasztalatairól szólt, melyet apostoli látogatása során Azerbajdzsánban és Vilniusban szerzett, az ottani zsidó közösségekkel való találkozás során. Emlékeztetett az egykori zsidóüldözések évfordulóira, a németországi kristályéjszakára és a római gettó „átfésülésére”.

A Szentatya örömét fejezte ki, hogy a katolikus pápák közül elsőként üdvözölheti a hegyi zsidók rabbijainak közösségét, hiszen a küldöttség először tesz látogatást a Vatikánban. Vendégeit arra emlékeztette, hogy szeptember 23-án Litvániában a vilniusi gettó lerombolásának 75. évfordulója kapcsán a holokauszt áldozatainak emlékművénél imádkozott, és arra kérte a Magasságbelit, hogy vigasztalja meg az ő népét. A holokausztra emlékeznünk kell, hogy megmaradjon a múltra való élő emlékezet. Élő emlékezet nélkül nem lesz jövő, ha nem emlékezünk a történelem legsötétebb lapjaira.

A holokausztra utalva Ferenc pápa két tragikus eseményt idézett fel: az egyikre október 18-án emlékeztek az örök városban, a római gettóból történt tömeges deportálás 75. évfordulóján; a másik esemény az 1938-as kristályéjszaka, amikor zsidó kultikus helyeket romboltak szét azzal a szándékkal, hogy kitépjék az ember és a nép szívéből a Teremtő jelenlétének gyökerét. Amikor Istent a hatalom és a gyűlölet ideológiájával helyettesítették, egészen a teremtmények kiirtásának az őrületéig jutottak – állapította meg a Szentatya.

Sajnos még ma is jelen van az antiszemitizmus érzése – figyelmeztetett a pápa; s miként már többször emlékeztetett, ismét leszögezte: „A keresztény ember nem lehet antiszemita! Közösek a gyökereink. A hit és az élet ellentmondása lenne. Közös hivatásunk, hogy elkötelezzük magunkat az antiszemitizmus ellen.” Utalt a zsidók és katolikusok közötti barátság fontosságára, kiemelve, hogy ez a barátság az üdvösség történetében gyökerezik és a kölcsönös figyelemben valósul meg.

Ferenc pápa kifejezte: a rabbikkal együtt hálát ad a minden javak Adományozójának a barátság ajándékáért, ami az egymás közötti párbeszéd ösztönzője és motorja. Kötelességünk előmozdítani és kiszélesíteni ezt a párbeszédet – hangsúlyozta a pápa, végül az Azerbajdzsánban tett apostoli látogatás tapasztalatairól beszélt.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican Insider; Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria