A lelkiismereti szabadság fontosságáról beszélt Ferenc pápa az olasz gyógyszerészeknek

Ferenc pápa – 2021. október 15., péntek | 13:17

Október 14-én, csütörtökön délben találkozott a pápa az Olasz Kórházi Gyógyszerészeti Társaság tagjaival. Az élet védelméről, az etikai kötelességekről, a lelkiismereti szabadság védelméről beszélt nekik, és ismételten elítélte az abortusz gyakorlatát.

Római kongresszusuk alkalmával fogadta a Szentatya a Vatikánban a gyógyszerészeket. Szolgálat, szakmai hozzáértés és etika – ezt a három alapvető szempontot emelte ki hozzájuk intézett beszédében. Hangsúlyozta a közegészségügy jelentőségét mint az ország közös javának és társadalmi fejlődésének kulcsát. „A pandémia megváltoztatta az egészségügy szerveződését” – mutatott rá újra Ferenc pápa.

Az irgalmas szamaritánus példabeszédéből a fogadós alakját állította a gyógyszerészek elé a Szentatya. Az ő segítő szerepe a háttérben marad. A napi rutin és a rejtett szolgálat jellemzi a gyógyszerészek munkáját is: kevéssé látható az ő működésük, de annál fontosabb. Az ima és a szeretet gyakorlásával hétköznapi szentjeinkké válhatnak. Nem elhanyagolható szempont a gyógyszerészek életében a szakmai hozzáértés. Ők állnak közvetlen kapcsolatban a betegekkel, ők szabják személyre a megfelelő gyógyszereket és dózisokat. 

A harmadik fő szempont, amelyre a pápa rámutatott: a személyes és közösségi etika. – Egyéni szinten a gyógyszerész nagy felelősséget hordoz, hiszen az általa kezelt gyógyszerek akár mérgekké is válhatnak. Folyamatos odafigyelésre van szükség, ahol mindig a páciens életét tartják szem előtt a maga teljességében. Az emberi életet szolgálják, és ez bizonyos esetekben magával hozhatja azt is, hogy megtagadják a szolgálatot lelkiismereti okokból. Ez nem hűtlenség, hanem éppen ellenkezőleg: megfelelő indok esetén a szakmájuk iránti hűség. A lelkiismereti szabadságot nem szabad megkérdőjelezni – figyelmeztetett a pápa.

Az ártatlan és védtelen emberi életek kárára történt igazságtalanságok és az abortusz kérdéséről Ferenc pápa mindig is nagyon világosan fogalmazott: ez gyilkosság, amelyben nem megengedett bűnrészessé válni. „A mi kötelességünk az, hogy odaálljunk a nők mellé, és ne kelljen művi vetéléshez folyamodniuk, mert az valójában nem megoldás.”

A társadalmi igazságosság gazdaságilag és etikailag fenntartható egészségügyi stratégiákat kíván meg. Nem érvényesülhetnek kizárólag pénzügyi szempontok a közegészségügyben, vagyis a selejtezés kultúrája nem kezdheti ki a gyógyszerész szakmát – hangsúlyozta a Szentatya.

Végül megköszönte a kórházi gyógyszerészek látogatását, és sok erőt kívánt mélyen emberi, méltó és olykor a színfalak mögött folytatott szolgálatukhoz, melyet csöndben és odaadóan végeznek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria