Litván püspökök: Találkozzatok a pápával az utcán!

Ferenc pápa – 2018. szeptember 7., péntek | 12:22

Ferenc pápa négynapos balti látogatása során szeptember 22-én Vilniusba érkezik. Az egyházfő Litvánia mellett Lettországot és Észtországot is felkeresi.

A vilniusi székesegyház

„A pápa látogatása, melyet országunkban tesz, nagyon fontos, egyrészt hogy megerősítse a hitet és a reményt, valamint azért, hogy megszilárdítsa a demokratikus társadalom alapjait” – fogalmaznak a litván püspökök üzenetükben, amelyet a Szentatya érkezése előtt több mint két héttel tettek közzé.

Ahogy Szent II. János Pál látogatása 1993-ban az éppen újjászületett litván állam egyik legnagyobb eseményévé vált, úgy ma is történelmi találkozóra készül az ország. A főpásztorok három dologgal indokolják ezt: Isten csodás ajándéka, hogy a kis föld ilyen fontos vendéget fogadhat; a pápa szavának meghallgatása megerősíti majd a hitet és a bizalmat Isten gondviselő irgalmasságában; továbbá a pápalátogatás hatására az egész világ Litvániáról beszél majd, ami kétségtelenül egyre több zarándokot és turistát ösztönöz arra, hogy ellátogasson a balti országba.

Már minden jegy elkelt a pápai programokra, ezért a püspökök arra buzdítanak, hogy akiknek nem jutott jegy, használják ki az alkalmat a pápával való találkozásra akkor, amikor Vilniusban és Kaunasban jár. A Szentatya mindenkit üdvözöl és megáld majd, aki kilép otthonából, hogy köszöntse őt. „Ferenc pápa érkezése a szeretetközösség különleges alkalma lesz, és lehetőség arra, hogy ismét megtapasztaljuk az újjászületés lelkületét, amelyet száz évvel ezelőtt az ország függetlenségének visszanyerésekor megéltek a többi balti állammal együtt.” Ezért javasolják a püspökök, hogy mindenki ajándékozza meg magát és másokat a hit megihletettségével és a litván nemzet egységének örömével – tájékoztat a SIR olasz katolikus hírügynökség.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria