A pápa felelősségvállalásra buzdította a glasgow-i klímacsúcsot előkészítő találkozó résztvevőit

Ferenc pápa – 2021. október 11., hétfő | 14:10

Október 9-én, szombaton délelőtt a vatikáni VI. Pál teremben Ferenc pápa találkozott a hónap végén esedékes glasgow-i COP26 éghajlatváltozási konferenciát előkészítő parlamentközi találkozó mintegy ötszáz résztvevőjével, akikhez beszédet intézett.

Matteo Bruni szentszéki szóvivő október 8-án, pénteken, újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, a glasgow-i találkozón a szentszéki küldöttséget Pietro Parolin bíboros államtitkár vezeti.

A Szentatya szombati beszédében felidézte, hogy október 4-én tudósokkal és vallási vezetőkkel együtt aláírt egy felhívást, amelyet a COP26 csúcstalálkozóra fogalmaztak meg. A tudatosság vezetett mindannyiunkat – mondta a pápa –, hiszen Földünk, közös otthonunk és maga az élet eddig soha nem látott módon veszélyben van.

Ferenc pápa utalt az emberiséget sújtó katasztrófák okozta fájdalomra, és rámutatott, hogy változtatásra van szükség, amellyel megvalósulhat a környezet védelmét tisztelő kultúra. Az emberiség képes megfelelni ennek az összetett és nehéz kihívásnak, amihez

személyes belső elszántság és erős akarat szükséges,

elsősorban a döntéshozók részéről.

A pápa beszédében elsőként a nevelési kihívásokra tért ki, mert minden változáshoz szükség van oktatásra az egyetemes szolidaritás és egy nyitottabb társadalom érdekében. „Az átfogó ökológiára való nevelés kihívásáról van szó, amelynek érdekében mi, vallási vezetők jelentős tevékenységet folytattunk” – tette hozzá a Szentatya.

A pápa ezt követően felhívást intézett a nemzetek kormányaihoz, hogy vezessenek be a Föld átlag hőmérsékletének emelkedését fékező intézkedéseket, megerősítve a nemzetközi együttműködést e témában. Elő kell segíteni az úgynevezett tiszta energiák használatára való áttérést, a Föld javainak fenntarthatóságát, megőrizve az erdőket és a biodiverzitást, továbbá környezetvédő élelmezési rendszereket kell bevezetni, és meg kell oldani az éhezés és alultápláltság problémáját.

A fejlődés átfogóbb és befogadóbb megvalósításáról van szó, amelynek a szolidaritásra és a felelősségvállalásra kell épülnie, figyelembe véve azt is, melyen hatásai vannak a munka világára.

Ebben a kihívásban mindenkinek szerepe van,

a politikai vezetőknek, képviselőknek pedig különösen. Mindez bölcsességet, előrelátást, a közjóért való aggódást kíván, hogy a törvények segítségével és az emberi méltóság, a szolidaritás és szubszidiaritás figyelembevételével megfelelően szabályozzák a cselekvési folyamatokat.

Ferenc pápa végül annak a reményének adott hangot, hogy a döntéshozók munkáját a COP26 találkozót tekintve a felelősségvállalás és a szolidaritás vezérli majd, amelyet elsősorban a fiatalok, az eljövendő nemzedékek érdekében kell szem előtt tartani. A Szentatya Isten áldását kérte a jelenlévőkre, családjaikra és munkájukra.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria