Ferenc pápa jókívánságait küldte az új japán császárnak

Ferenc pápa – 2019. május 3., péntek | 17:10

Május elsején az 59 éves Naruhito 85 esztendős édesapja helyébe lépett a japán császári trónon. Akihito császár romló egészségi állapotára való tekintettel önként mondott le. Ferenc pápa táviratban fejezte ki jókívánságait az új uralkodónak.

A Szentatya szívélyes üdvözletét küldte Naruhitónak abból az alkalomból, hogy május elsején ünnepélyes keretek között trónra lépett.

Táviratában a pápa kifejezte: imádkozik azért, hogy Naruhito császár mindig rendelkezzen a bölcsesség és az erő ajándékaival a nemzetnek szentelt szolgálatában. Az új császárra, családjára és Japán egész népére a béke és a jólét isteni áldását kérte.

*

Az 59 esztendős Naruhito a hagyomány szerint a 126. császár Japán trónján, és a világ egyetlen hivatalban lévő császára. Az előző japán uralkodó, Naruhito édesapja, Akihito 1989-től 2019-ig volt Japán császára.

Japánban a császár az állam jelképe, politikai szerepe nincs, csupán protokolláris kötelezettségei vannak. Dzsinmu császár, Japán alapítója a legenda szerint Kr. e. 660-ban lépett a trónra, és az uralkodói vonal azóta is töretlen.

Naruhito császár május 1-jén jelentette be a trón átvételét, amellyel új korszak vette kezdetét Japánban. Az új császári korszak neve: „reiva”. A mindenkori japán uralkodónak egyetlen szóban vagy mondásban kell megfogalmaznia császári hitvallását. A reiva két kínai karakterből áll: a „rei” jelenthet parancsot, rendet, de gyönyörűt, csodálatosat is; a második karakter, a „va” jelentése: béke, harmónia. A rövid ceremónián az új japán uralkodó a jogszerű trónöröklés bizonyítékául átvette a császári jelképeket, a pecséteket, a kardot és az ékszert.

Naruhito császár hivatalos trónra lépési ünnepét október 22-én tartják, külföldi méltóságok jelenlétében.

Forrás: MTI; Vatikáni Rádió

Fotó: Royal Families/Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria