A pápa a karizmatikusoknak: Szeretettel teli egyházi mozgalomként működjetek, ne szambaiskolaként!

Ferenc pápa – 2024. január 24., szerda | 16:47

A Szentatya január 20-án, szombaton találkozott a Katolikus Karizmatikus Megújulás olasz nemzeti tanácsának elnökével és tagjaival. Az igehirdetés elsősorban saját életünk tanúságtétele révén lesz sikeres – buzdította őket Ferenc pápa.

A dicsőítő ima fontosságáról szólva a pápa rámutatott: a birtoklás és a hatékonyság kultúrája uralja világunkat, és

sajnos sokszor Egyházunk is a szerveződéssel van elfoglalva, ezért mindannyiunknak szükségünk van arra, hogy köszönetet mondjunk, dicsérjük az Urat, és megfogalmazzuk csodálatunkat kegyelmei előtt.

A Szentatya arra kérte a karizmatikus mozgalom tagjait, hogy szolgálják tovább az Egyházat ebben, előmozdítva a szentségimádást. Adjanak teret a csöndnek, amelyben jobban halljuk Isten szavát a sajátunknál, ahol az Úr van a középpontban, nem pedig mi.

Ferenc pápa az evangelizálásról is szólt, amelyet a karizmatikus mozgalom „a génjeiben hordoz”. A Szentlélek, ha befogadjuk szívünkbe és életünkbe, nem tehet mást, mint hogy megnyit, megmozgat, elindít. Mindig arra ösztönöz, hogy hirdessük az evangéliumot, nekünk engedelmesen együtt kell működnünk vele, ahogyan az Apostolok cselekedetei elbeszéli.

Az apostolok sem kaptak kézikönyvet útmutatásul, hogyan tegyék, a Lélek hajtotta őket és vittek véghez nagy dolgokat általa.

Az elsődleges igehirdetés nem más, mint amit saját életünk tanúságával teszünk – emlékeztetett a pápa, majd megjegyezte: mire valók a hosszú imák és a szép énekek, ha aztán nem tudunk türelmesek lenni felebarátunkkal?

A Szentatya arra is kitért, hogy sok esetben, akár családi körben sem talál magának utat a konkrét szeretet. Rögtönzött szavakkal így fogalmazott: „Felháborítanak azok a férfiak és nők, akiknek szülei idősotthonban élnek, de nem látogatják őket, vagy valakit, aki nehéz helyzetben van... 

A konkrét szeretet, a rejtett szolgálat bizonyítja igehirdetésünket: a szavak, gesztusok és énekek az irgalmas szeretet konkrétuma nélkül nem működnek.”

Végül a pápa a szeretetközösségről beszélt a Karizmatikus Megújulás tagjainak. Minden részegyházban a tényleges szeretetközösségre kell törekednie az egyházi mozgalmaknak. Mit jelent ez? Azt, hogy a teljes egyházmegyei és a plébániai közösség szolgálatára kell lenniük, a helyi püspök iránymutatása szerint. Ezenfelül pedig más egyházi szervezetekkel, egyesületekkel, mozgalmakkal, csoportokkal közösségben szükséges tanúságot tenni a testvériségről, egymás különbözőségeinek megbecsüléséről és az együttműködésről.

Vállaljanak közös kezdeményezéseket Isten népének szolgálatára, valamint szociális kérdésekben is, amikor a személy méltósága a tét.

Legyenek a szeretetközösség építői, és óvakodjanak a pletykálkodásról!

Végezetül a Szentatya megosztotta az első benyomásait a Karizmatikus Megújulással kapcsolatban. Elmesélte, hogy régen először nem szimpatizált velük, mert „szambaiskolának”, nem pedig egyházi mozgalomnak tartotta őket. Aztán Buenos Aires-i érsekként saját szemével látta, hogyan működnek, miként töltik meg a székesegyházat találkozóik alkalmával, és elkezdte nagyon becsülni őket. „Csak menjetek tovább, de ne »szambaiskolaként«, hanem egyházi mozgalomként!” – bátorította őket Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria