Ferenc pápa a Krisztus Légiójához: Tovább a megújulás útján

Ferenc pápa – 2020. március 2., hétfő | 9:52

Február 29-én, szombaton fogadta volna a Szentatya a Krisztus Légiója és a Regnum Christi képviselőit, akik múlt héten tartották nagykáptalanjukat, illetve közgyűlésüket Rómában. Az audiencia azonban elmaradt a Szentatya gyengélkedése miatt. Beszédét írásban kapták meg a kongregáció és az apostoli mozgalom képviselői.

„A megújulás útja nem ért véget, tovább kell folytatni azt, mert a gondolkodásmód megváltoztatása az egyes személyekben és az intézményekben hosszú időt igényel” – írja Ferenc pápa a Krisztus Légiója kongregáció és a Regnum Christi apostoli mozgalom vezetőihez intézett beszédében.

A Krisztus Légiója Kongregáció vezetősége február utolsó hetében tartotta nagykáptalanját (rendi vezetőségi ülését) Rómában, a Regnum Christi Világi Apostoli Mozgalom Istennek szentelt és világi tagjai pedig közgyűlésükre gyűltek össze, melynek végén írásban kapták meg Ferenc pápa nekik írt beszédét.

Mint ahogy Matteo Bruni szentszéki szóvivő szombaton délelőtt bejelentette, Ferenc pápa a szombat reggeli szentmiséje bemutatása után „gyengélkedése miatt nem fogadta kihallgatáson a Krisztus Légiója és a Regnum Christi képviselőit”.

„Az alapító Maciel Degollado atya bűnös magatartása erős intézményi válságot okozott a Regnum Christi egész rendszerében, mind az egyes tagokban, mind az intézmény teljességében” – kezdi beszédét Ferenc pápa. „Mindazonáltal tagadhatatlanul ő a történelmi alapító – folytatja –, ennek ellenére nem lehet őt az életszentség követendő példájának tartani, mert beszennyezte a Lélek által neki adott eredeti karizmát.”

Ebben „a válsághelyzetben az Egyház anyai gondoskodással nézett szembe a kihívásokkal”, és azok kezelésére „megfelelő jogi illetékességgel rendelkező személyeket nevezett ki”. Ennek révén „új alkotmány és új alapszabályzat” született, melyek „a II. vatikáni zsinat szellemében a szerzetesélet új lelkületét és új személetét tükrözik”. Mindez „a Szentszék iránymutatásával három év alatt készült el, a Krisztus Légiója és a Regnum Christi közösségeinek bevonásával”, ami valóban „a szív és az elme igazi megtérését jelentette”.

Ferenc pápa beszéde külön kitér „az igazi megkülönböztetés folyamatára, melyet bátran folytattak a közösségek tagjai a Szentlélek vezetésével és az Egyház irányításával”. Ez a folyamat a „gondolkodásmód utólagos megváltoztatását igényli, mert szükség van a Krisztus Légióját alkotó különféle valóságok új látásmódjára”. A pápa megértő, „tudatában van annak, hogy ez a munka nem könnyű, mert sokszor hiányzik a hiteles megkülönböztetés, ami megnyitja a saját akaratot a bennünk lakó Szentlélek munkája előtt”.

A megújulás jegyében „létrejött a Regnum Christi Szövetségének alkotmánya, mely a Krisztus Légiója szerzetesintézményből, a Regnum Christi Istennek szentelt apostoli élet társaságából, továbbá a Regnum Christi apostoli élet és Istennek szentelt világiak társaságából áll. Ehhez a szövetséghez számos világi kapcsolódik, akik nem veszik magukra az evangéliumi tanácsokat és így tartoznak a szövetség lelki családjához”. A „szövetség kánonjogilag új valóság, de régi is, mert a tagok 2014, vagyis a megújulás kezdete óta élik az egységet és az autonómiát”. „Sok tennivaló marad még azonban, a megkülönböztetés széles területével.”

„A Szövetség új alaptörvényének alkalmazása a megkülönböztetés gondos munkáját igényli a közösségi vezetés szervezeteitől, ami fáradságos feladat akár egyéni, akár kollektív szinten és mindenkitől alázatot és imádságot vár el” – állapítja meg a pápa. „Krisztus élete titkainak szemlélése és követésének a vágya” segíti ezt a célkitűzést, mely lehetővé teszi, hogy „elszakadva a személyes ötletektől, objektív módon cselekedjenek”, „mindig a közjó szempontját tekintve”.

A Krisztus Légiója és a Regnum Christi képviselői a hét során „megválasztották új legfőbb elöljáróikat és tanácsadó testületeiket”, mely utóbbiak a pápa szerint „nagyon fontos szerepet töltenek be”, hiszen „valódi segítséget nyújtanak az elöljáróknak a kormányzásban”, ugyanakkor egyfajta „kontroll szerepet is betöltenek az elöljárók munkája felett. Ennek jegyében, amikor a tanácsadó testület adott kérdést vizsgál, az elöljáró nem hozhat döntést a kérdésben”.

Ferenc pápa beszéde záró részében erősen hangsúlyozza, hogy „a megújulás útja nem ért véget, mert a gondolkodásmód megváltoztatása ez egyes tagokban és közösségi szinten is a benső hozzájárulás hosszú idejét igényli”. Mindazonáltal „a múlthoz való visszatérés veszélyes és értelmetlen!” – figyelmeztet a Szentatya. Végül azt kéri a Krisztus Légiója és a Regnum Christi képviselőitől, hogy a megújulás folyamatában „fortiter et suaviter” járjanak el, vagyis legyenek energikusak a lényegben és gyengédek, körültekintőek a megvalósítás folyamatában.

A pápa apostoli áldását küldte és a Szűzanya közbenjárását kérte a Regnum Christi egész lelki családja számára.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria