A pápa levelet küldött a Jezsuita Menekültszolgálat alapításának 40. évfordulójára

Ferenc pápa – 2020. november 16., hétfő | 17:26

A Jézus Társasága nemzetközi szervezete negyven éve nyújt segítséget a rászorulóknak. Ferenc pápa ebből az alkalomból köszönti őket, és kéri, hogy ne torpanjak meg az akadályok előtt, folytassák nagylelkű szolgálatukat.

Negyvenévnyi szolgálat, amelyet Krisztus példája és Pedro Arrupe, az alapító elképzelése ihletett és táplált – így összegezhető a Jezsuita Menekültszolgálat története. A jeles évfordulót, amely fontos állomás és egyben új kezdet, Ferenc pápa szavai és imái kísérik. A pápa Thomas H. Smolich jezsuitának, a szervezet nemzetközi igazgatójának küldött levelében így fogalmaz: „Gondolatban elsősorban azokhoz a férfiakhoz, nőkhöz és gyermekekhez fordulok, akik a Jezsuita Menekültszolgálattól kérnek menedéket és ellátást. Tudják azt, hogy a pápa közel áll hozzájuk és családjaikhoz, továbbá hogy megemlékezik róluk imáiban. A nagy nehézségben lévők jólétéről való gondoskodás mélyen keresztény és ignáci vágya ösztönözte és vezette a szervezet munkáját az elmúlt negyven évben.”

A történet a ’80-as években kezdődött a csónakokon menekülő vietnámiak megsegítésével és tart egészen mostanáig, a Covid-19-járványig. Ez a jelenlegi helyzet nyilvánvalóvá tette, hogy az egész emberi család ugyanabban a bárkában evez, és eddig nem látott gazdasági és társadalmi kihívásokkal kell szembenéznie. Mára a Jezsuita Menekültszolgálat programjai a világ 56 országában vannak jelen, ahol a menekültek és kényszerből kitelepítettek szolgálatában állnak a konfliktuszónákban, a fogvatartási központokban, a távoli határvidékeken és a zsúfolt városokban.

Számos program biztosít lelkipásztori ellátást, pszichológiai és szociális támogatást a fogvatartási központokban és a menekülttáborokban, valamint humanitárius segélyeket vészhelyzetek miatt végrehajtott kitelepítések esetén. Ezenkívül a Jezsuita Menekültszolgálat oktatási és megélhetési programjainak célja, hogy a készségek fejlesztésével lehetőséget teremtsen a beilleszkedésre a befogadó közösségekben. „Alapvető feladatotok, hogy baráti kezet nyújtsatok azoknak, akik egyedül vannak, elszakadva családjuktól, vagy akiket magukra hagytak. Kísérjétek el őket és erősítsétek fel hangjukat, továbbá mindenekelőtt biztosítsátok számukra a növekedés lehetőségét oktatási és fejlesztési programjaitokon keresztül” – kéri a jezsuita szervezetet Ferenc pápa. „Isten szeretetéről tett tanúságtételetek a menekültek és a migránsok szolgálatában alapvetően fontos ahhoz, hogy a találkozás kultúráját építsük, amely megteremti az alapot a hiteles és tartós szolidaritáshoz az emberi család java érdekében” – hangsúlyozza a pápa.

Ferenc pápa a jelenre vonatkozó gondolatain túl a jövőről is szól abban a biztos reményben, hogy Szűz Mária közbenjár a Jezsuita Menekültszolgálatért. „Bízom benne, hogy semmilyen személyes vagy intézményi megtorpanás vagy kihívás nem vonja el figyelmeteket és nem veszi el a kedveteket attól, hogy nagylelkűen válaszoljatok arra a sürgős meghívásra, hogy elő kell segíteni a közelség és a találkozás kultúráját azok jogainak elszánt védelme révén, akik mellett mindennap ott vagytok” – zárja levelét Ferenc pápa a Jezsuita Menekültszolgálat létrehozásának 40. évfordulóján.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria