A pápa részvétét fejezte ki az új-zélandi mecsetek ellen elkövetett terrortámadás miatt

Ferenc pápa – 2019. március 15., péntek | 15:33

Mély fájdalmának ad hangot Ferenc pápa a táviratban, amelyet a legalább 49 emberéletet követelő, március 15-i kettős terrortámadás hírére küldött. A Szentatya szolidaritásáról biztosítja a muszlim közösséget, amelynek tagjai értelmetlen erőszak áldozatai lettek.

A Maszdzsid al-Núr mecset

Államtitkára, Pietro Parolin bíboros aláírásával a Szentatya részvéttáviratot küldött a pénteki merénylet miatt. Mélyen lesújtották az értelmetlen erőszak-cselekedetek, amelyekben ártatlan emberek életüket vesztették és megsebesültek. A pápa szívből jövő szolidaritását fejezi ki a muzulmán közösségnek, amely halottait siratja. Imádkozik a sebesültek gyógyulásáért, és vigaszért fohászkodik mindazok számára, akik elvesztett szeretteiket siratják, illetve mindazoknak, akiket ez a tragédia sújt. A Mindenható szerető irgalmába ajánlja a halottakat, majd vigaszt és erőt adó isteni áldást kér az új-zélandi nemzet számára.

Az ország püspökei is szolidaritásukról és imáikról biztosították az érintett muszlim közösséget. Üzenetükben megállapítják: tudatában vannak az új-zélandi iszlámhívőkkel való jó kapcsolatoknak, ezért különösen lesújtja őket a tény, hogy a támadást egy vallási helyszínen, ima közben követték el. Mély szomorúsággal tölti el a püspököket, hogy emberek haltak meg és sebesültek meg a merényletben, szívükben együtt éreznek az érintettekkel, hozzátartozóikkal és az egész muszlim közösséggel.

* * *

Az új-zélandi Christchurchben két mecset ellen összehangoltan követtek el pénteken terrortámadást. A halálos áldozatok száma már negyvenkilencre emelkedett. A város központjában lévő Maszdzsid al-Núr mecsetnél 41, Linwood külső kerület mecseténél hét ember halt meg, egy pedig kórházba szállítása után vesztette életét – mondta a rendőrfőkapitány, aki „nagyon alaposan kiterveltnek” nevezte a kettős merényletet. A rendőrfőkapitány elmondta, hogy a rendőrség több házilag készített, járművekhez erősített robbanószerkezetet talált a mecsetek környékén, ezeket hatástalanították. A rendőrség felhívta a figyelmet arra, hogy az egyik fegyveres a fejére erősített kamerával rögzítette a merényletet, majd a 17 perces felvételt feltette az internetre. Arra kérik az embereket, hogy ne nézzék meg a videót és ne osszák meg.

A két mecset közel, mindössze néhány kilométerre fekszik egymástól. A portál úgy tudja, hogy a közelben egy gépkocsiban bombát találtak, és az egyik fegyverest egy kórház előtt fogták el. Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök sajtóértekezletén kijelentette: „Ez Új-Zéland egyik legsötétebb napja.” Hozzátette: rendkívüli kegyetlenséggel elkövetett, példa nélkül álló erőszakos cselekményről van szó. A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy mindenki maradjon otthonában, és az iskolákat is bezárták. A miniszterelnök bejelentette, hogy a hatóságok megemelték a terrorfenyegetettség szintjét, ennek megfelelő intézkedéseket vezettek be a kikötőkben és a repülőtereken. Minden jel arra mutat, hogy a kettős merénylet „jól megtervezett terrortámadás volt” – tette hozzá.

Forrás: Vatikáni Rádió, MTI

Fotó: snpa.co.nz

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria