A pápa Szent Péter-ereklyét ajándékozott Bartholomaiosz pátriárkának

Ferenc pápa – 2019. július 1., hétfő | 20:59

június 29-én – Szent Péter és Szent Pál ünnepe alkalmából – Ferenc pápa egy ereklyetartóban Péter apostol relikviáját küldte a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának.

Június 29-én, szombaton nagy meglepetés érte a konstantinápolyi ökumenikus patriárkátus küldöttségét, akik Szent Péter és Szent Pál ünnepére érkeztek Rómába.

Ferenc pápa a vatikáni bazilikában bemutatott szentmise végén – Péter apostol sírjához tartva, amely az oltár alatt található – jelentette be az ökumenikus küldöttség vezetőjének, hogy ajándékot kíván eljuttatni „testvérének”, Bartholomaiosz pátriárkának. A Szentatya ekkor nem pontosította az ajándék jellegét.

A szertartás végén a pápa megkérte Job érseket, hogy kísérje el autójához. Elindultak az Apostoli Palota felé, hogy a pápai lakosztály kápolnájába menjenek. Odaérve Ferenc pápa kezébe vette az ereklyetartót – amit VI. Pál pápa helyezett el a kis kápolnában –, és átadta vendégének.

Telmisszosz ortodox érsek értesítette Bartholomaiosz pátriárkát, aki hatalmas örömmel fogadta a hírt. Az ereklyetartó június 30-án megérkezett Isztambulba – Andrea Palmieri prelátus, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa altitkára adta át Bartholomaiosz pátriárkának. Az elöljáró személyesen jelentette be a hírt a híveknek az apostolok ünnepén bemutatott szertartáson, amelyet az ortodox egyház egy nappal később ünnepel, mint a római egyház.

„Rendkívüli és váratlan esemény ez számunkra, amit nem is remélhettünk” – mondta Job érsek. Szent Péter ereklyéi mindig is Rómában voltak, ahová ezért az ortodoxok is elzarándokoltak. Voltak relikviák, amelyek korábban eljutottak már Isztambulba, de ezeket a keresztesek vitték oda. A II. vatikáni zsinat után az ortodox közösséggel kialakított jó kapcsolatoknak köszönhetően azonban visszatértek Rómába. Most a Szent Péter-ereklye csak „egyirányú jeggyel” utazott Isztambulba. „Ez egy újabb hatalmas lépés a konkrét egység felé” – fogalmazott Telmisszosz ortodox érsek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria