A pápa üzenetet küldött a katolikus nevelésről tartott pánamerikai konferenciára

Ferenc pápa – 2020. január 13., hétfő | 16:18

Január 8. és 12. között 26. alkalommal rendezte meg a Katolikus Nevelés Amerikaközi Szövetsége (Confederación Interamericana de Educación Católica, CIEC) az amerikai kontinensen zajló katolikus oktatással foglalkozó nemzetközi tanácskozást Santiago de Chilében. Ferenc pápa üzenetet küldött a tanácskozásra.

A Szentatya arra buzdítja mindazokat, akik felelősséggel rendelkeznek a katolikus iskolákban, hogy gondolkodjanak el azokon a kihívásokon, amelyekkel szembe kell nézniük ahhoz, hogy elő tudják segíteni a találkozás hiteles kultúráját. Tegyék ezt azért, hogy reményt és bizalmat tudjanak nyújtani korunkban.

Január 8-án a kongresszust szentmisével nyitotta meg Santiago Silva Retamales püspök, a chilei katolikus püspöki kar elnöke. Jézus Krisztus a forrás – fogalmazott homíliájában. „Az Úr tanítványai vagyunk, akik hatni akarnak a nevelésre, de nem egy ideológiától, egy erkölcstől vagy egy dogmától vezetve, hanem egy olyan valaki ösztönzésére, aki azt várja tőlünk, hogy találkozzunk vele. Ezért e kongresszus témáit az evangéliumhoz kell közelítenünk” – hangsúlyozta a chilei főpásztor.

Óscar Pérez Sayago, a CIEC főtitkára felszólalásában emlékeztetett: ennek a szervezetnek az a küldetése, hogy a nevelésen keresztül ösztönözze Amerika népeinek evangelizálását. „Eljött a pillanat, hogy meghatározóak legyünk az új körülmények és kihívások között az új nemzedékek számára országainkban.”

Héctor Vargas, Temuco püspöke beszédében aláhúzta, hogy elő kell segíteni katolikus vezetők jelenlétét az élet különböző területein. Ehhez új módszerekre van szükség, amelyek lehetővé teszik új alternatívák kialakítását a keresztény társadalmi identitás jegyében. Gloria Liliana Franco Echeverri nővér, a Latin-amerikai és Karibi Szerzetesi Konferencia (Confederation of Latin American and Caribbean Religious, CLAR) elnöke rámutatott, hogy Ferenc pápa tanúságtétele alapján nem szabad belefáradni a magvetésbe. „A pápa arra hív, hogy a Jó Pásztor példája szerinti vezetők legyünk” – fogalmazott a szerzetes.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: CIEC Facebook-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria