A pápa videoüzenetet küldött az első egyházi közgyűlésükre készülő latin-amerikai főpásztoroknak

Ferenc pápa – 2021. január 26., kedd | 12:01

„Mindannyian az önmagából kilépő Egyház missziós tanítványai vagyunk” – ez a mottója Latin-Amerika és a Karib-szigetek első egyházi közgyűlésének, amelyet november 21. és 28. között rendeznek meg Mexikóvárosban. Az eseményt beharangozó online eseményt január 25-én tartották a helyi Guadalupe-bazilikában. Az alkalomra Ferenc pápa videoüzenetet küldött.

„Kedves Miguel! Szeretnék veletek lenni ebben a pillanatban és a novemberig tartó előkészületek során” – Ferenc pápa testvéri hangon fordult videoüzenetében Miguel Cabrejos Vidarte trujillói érsekhez, a perui püspöki konferencia és a Latin-amerikai Püspöki Tanács (CELAM) elnökéhez. A Szentatya a Latin-amerikai és a Karib-szigeteki Egyházi Közgyűlés virtuális beharangozója alkalmából küldött üzenetet a régió püspökeinek.

A tanácskozást Mexikóvárosban tartják november 21. és 28. között, miután el kellett halasztani a járvány miatt. E fontos egyházi esemény, amelynek mottója: „Mindannyian az önmagából kilépő Egyház missziós tanítványai vagyunk”, 14 év távlatában megemlékezik a CELAM ötödik, aparecidai közgyűléséről, amelyen XVI. Benedek pápa is jelen volt. A közgyűlés célja, hogy megvizsgálja a latin-amerikai és a karibi térség népeinek helyzetét, áttekintse a kontinens kihívásait, újjáélessze a lelkipásztori elkötelezettséget, és új utakat keressen a szinodalitás jegyében.

A videoüzenetben a pápa utat mutat, miként tekintsenek a következő közgyűlésre. Javasolja, hogy ne úgy kezeljék, mint az előzőeket, akár a legutóbbit Aparecidában, vagyis mint „a latin-amerikai püspökök konferenciáját, amelyből azonban még mindig sokat kell tanulnunk”, hanem „Isten népének találkozójaként” tekintsenek rá, amely együtt halad „a világi hívekkel, a megszentelt életűekkel, a papokkal és a püspökökkel”, akik együtt imádkoznak, beszélgetnek és gondolkodnak, megvitatják és keresik Isten akaratát.

Lelki közelségének kifejezése mellett a pápa két kritériumot emelt ki Vidarte érsek és a CELAM tagjai számára, és kérte, hogy ezek jellemezzék az „időszakot, amely a remény új távlatait nyitja meg”. Az első az „együtt az emberekkel” kifejezésben összegezhető, és szemben áll az elitista egyház fogalmával, mert Ferenc pápa szerint „az egyházi gyűlés a kirekesztés nélküli Egyház jele”. „Ne legyen ez az egyházi közösség egy elit, amely elkülönül Isten hűséges szent népétől. Az emberek mellett álljon: ne felejtsük el, hogy mindannyian Isten népének része vagyunk, és ez az Isten népe tévedhetetlen hitében, amint azt a zsinat mondja, és ez mutatja meg hovatartozásunkat. Isten népén kívül állva elitek jönnek létre, amelyeket egyfajta ideológia vezet, de ez nem az Egyház. Az Egyház a kenyértörésben adja oda önmagát, az Egyház mindenkinek odaadja magát, kirekesztés nélkül” – mutatott rá Ferenc pápa.

A másik kritérium, amelyet a Szentatya kijelöl a latin-amerikai egyház számára e nagyon fontos esemény előkészítéseként, az imádság: „Az Úr közöttünk van. Az Úr hallatja a hangját, és ebből fakad a mi kérésünk, hogy legyen velünk.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria