A pozsonyi zsidó közösséggel találkozott Ferenc pápa

Ferenc pápa – 2021. szeptember 14., kedd | 12:17

Szlovákiai útjának második napján, szeptember 13-án, miután magánlátogatást tett a pozsonyi Betlehem Központban, a pápa a Hal téren találkozott a zsidó közösség tagjaival. A Szentatyát Richard Duda, a szlovákiai zsidó közösségek uniójának elnöke köszöntötte, majd egy holokauszt-túlélő és egy Szent Orsolya-rendi nővér tett tanúságot a zsidó közösség képviseletében.

Ferenc pápa a zsidó közösséghez intézett beszédében felidézte a helyszín, azaz a pozsonyi Hal tér jelentőségét. Korábban itt állt a zsinagóga a Szent Márton-dóm (koronázási templom) mellett. E két épület is jelképezte a két vallási közösség békés egymás mellett élését.

A második világháború során Isten nevét meggyalázták, a gyűlölet több mint százezer szlovák zsidó ember életét követelte, zsinagógájukat pedig lerombolták. Isten nevét meggyalázták, hiszen az Isten képmására teremtett ember méltóságát tiporták meg. Fájdalommal és szégyenkezve kell bevallanunk, hogy a Magasságos Isten nevét a történelem során hányszor és hányszor felhasználták embertelen bűnök elkövetéséhez – mondta a Szentatya.

A zsidó testvérek történelme a mi történelmünk, és fájdalmaik a mi fájdalmaink is. Emlékeznünk kell!

– intett Ferenc pápa. Beszédében továbbá arra buzdított, hogy segítsük egymást abban, hogy az ember Isten képmása lehessen, utasítsuk el az erőszak és az antiszemitizmus minden formáját. Ezt követően a reményről szólt, arról a reményről, amely a lerombolt zsinagóga helyén tovább él, hiszen a zsidó közösség ma is él. Tagjai évente gyertyát gyújtanak a pozsonyi Hal téren, kifejezve, hogy nem a rombolásé és a halálé az utolsó szó, hanem a megújulásé és az életé, az akaraté, amely a közeledésre és a barátságra hív.

A zsidó közösség és a Katolikus Egyház közti párbeszédről szólva Ferenc pápa megköszönte azt a törekvést, amely a közeledésről, az egymás felé „megnyitott ajtókról” szól. Hangsúlyozta, hogy a mai világnak nyitott ajtókra van szüksége. Majd arra buzdította a zsidó közösség tagjait is, hogy a békéről tegyenek tanúságot Szlovákiában, kelet és nyugat, észak és dél találkozásának földjén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria