A Szentatya a Pápai Lateráni Egyetemen: Mindennap építenünk és védelmeznünk kell a békét

Ferenc pápa – 2019. november 4., hétfő | 14:39

Október 31-én, csütörtökön Ferenc pápa felkereste a Pápai Lateráni Egyetemet, ahol részt vett a Nevelés, emberi jogok, béke. Az interkulturális cselekvés eszközei és a vallások szerepe című konferencia záróeseményén.

Az eseménnyel együtt nyitották meg a Jean-Louis Tauran bíboros emlékének szentelt kalligráfia-, azaz szépírás-kiállítást. Ferenc pápa az egyetem hallgatóihoz intézett beszédében mindenkit imára buzdított, és arra, hogy keressék mindenáron a párbeszéd lehetőségét, ezzel járuljanak hozzá a béke építéséhez.

Személyes jelenlétével akarta hangsúlyozni Ferenc pápa az esemény fontosságát, melynek záróülését a Lateráni Egyetem XVI. Benedekről nevezett nagy alulájában tartották. Beszédében tettekre buzdított: „Nem maradhatunk közömbösek, nem szorítkozhatunk csak békefelhívásokra! Mindnyájan, oktatók és hallgatók, arra kaptunk meghívást, hogy mindennap építsük és védelmezzük a békét, forduljunk imádságunkkal az Isten felé, hogy adja nekünk a béke ajándékát.”

A pápa arra szólította fel az oktatókat, hogy felelősséggel törődjenek az új nemzedékek békére nevelésével, hogy ezáltal tudjanak válaszolni korunk kihívásaira. Ehhez javaslatokat kell tenni a jövőre nézve, minden embert segíteni kell abban, hogy az élet tevékeny szereplőjévé válhasson. Nem elég, ha csak a technikai ismereteket adjuk át az új nemzedékeknek, emberi és spirituális tudásra is szükségük van, még a negatív tapasztalatok hasznosítására is, hogy a tényeket a kiváltó okokkal együtt értelmezhessék.

Az üzenet sokszor elvonttá válik, és így nem hallgatják meg. Sokszor vallásosnak mutatja magát, de valójában ideológiai jellegű, ami némelyekben erőszakot, sőt bosszút szül. Nem elég a háborútól óvakodni, jogokat hangoztatni vagy tekintélyt felmutatni. Mindenekelőtt arra van szükség, hogy önmagunkat vonjuk kérdőre és szerezzük vissza annak képességét, hogy jelen legyünk az emberek között, párbeszédet folytassunk velük, megértve szükségeiket.

A párbeszéd folytatásához a pápa szerint szükség van az összes lehetőség felkutatására. A párbeszéd nemcsak életmód, hanem nevelési elv is. Éppen ezért indított a Pápai Lateráni Egyetem vallásközi teológiai tanulmányokat. „Haladjatok előre bátran! Mennyire szükségünk van ma a hit embereire, akik igazi párbeszédre nevelnek, felhasználva minden alkalmat és lehetőséget!” – hangsúlyozta.

A kalligráfia-kiállítás kapcsán a pápa megjegyezte, hogy a szaúdi művész, Al Khuzaiem alkotásai a béke ösvényeit nyitják meg számunkra. A 2018 júliusában elhunyt Jean-Louis Tauran bíborosra emlékezett, aki 2007-től haláláig a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnöke volt. Sokat tett a dialógusért, a konkrét megegyezések eléréséért, tudott közvetíteni és megoldásokat javasolni a békét akadályozó konfliktusok feloldására. A Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsának elnökeként nem állt meg a közös pontoknál, hanem mindig újabb lehetőségek után kutatott.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria