A szeretet a gyógyír korunk sebeire – Ferenc pápa üzenetet küldött a CCEE plenáris ülésére

Ferenc pápa – 2019. október 4., péntek | 18:12

Európa, ideje felébredni? A remény jelei – ez a témája az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) idei plenáris ülésének, amelyet október 3. és 6. között Julián Barrio Barrio érsek meghívására Santiago de Compostelában tartanak. A pápa üzenetet küldött a plenáris ülés résztvevőinek.

A Szentatya Angelo Bagnasco bíborosnak, a CCEE elnökének címzett üzenetében megállapítja: az idei találkozó témája arra hív, hogy végiggondoljuk azokat az utakat, amelyeken haladva visszaadhatjuk Európának a reménységet.

Jelentőségteljes, hogy az ülést Jakab apostol sírja közelében tartják, hiszen azt emberemlékezet óta számos zarándok keresi fel Európa minden részéből, hogy az apostol kezébe helyezze szenvedését, imáit és reményeit. A földrész legnyugatibb részén fekvő városban a zarándokok révén Európa központja a perifériával találkozik – fogalmazott a pápa. – A hely tehát kiemelkedő jelkép, és arra tanít, hogy ismét felfedezzük a vallási és kulturális hagyományaiban egységes, mégis sok különbözőséggel tarkított Európa nagy gazdagságát. „Egész Európa összegyűlt Jakab »emléke« körül azokban az évszázadokban, amikor kialakult a homogén és spirituálisan egységes földrész. Ezért Goethe később azt sugallja, Európa lelkiismerete zarándoklaton született” – idézte Ferenc pápa Szent II. János Pál szavait (Beszéd az európai együttműködés segítésére létrejött szervezetek képviselőihez, 1982. november 9., Santiago de Compostela).

A remény jelei közül a Szentatya megemlítette, hogy számos hívő gondoskodik szenvedő, beteg, bebörtönzött, szegény, bevándorló és menekült embertársairól, valamint elkötelezett a földrész jövőjét jelentő gyermekek oktatásában. A feltámadt Úrba vetett hit tette a keresztényeket elszánttá a jótékony szeretet gyakorlásában, és erre kötelezzék el magukat ma is!

„Mert éheztem és ennem adtatok, szomjaztam és innom adtatok, idegen voltam és befogadtatok engem, mezítelen voltam és felöltöztettetek, beteg voltam és meglátogattatok, fogságban voltam és eljöttetek hozzám” (Mt 25,35–36) – idézte Máté evangéliumát a pápa. Hozzátette: a napjainkban egyre terjedő populizmus az ellentétek kereséséből táplálkozik, falak mögé zárja be a szíveket, a szeretet azonban megnyit mások felé.

A felebarát iránti szeretet arra ösztönöz, hogy felismerjük: egyetlen Atya gyermekei vagyunk. Legyünk tudatában annak, hogy nem prozelitizmus, hanem tanúságtétel révén kell átadni hitünket. Ne a múlt mintáit ismételjük, hanem hagyjuk, hogy a Szentlélek vezessen minket – buzdított a Szentatya, majd felidézte Svéd Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin és a Keresztről nevezett Szent Terézia Benedikta (Edith Stein) alakját, akiket Szent II. János Pál nyilvánított húsz évvel ezelőtt, 1999. október elsején Európa társvédőszentjeinek. A három szent nő ma is példa, mert reménnyel teli tetteik tele voltak szeretettel, ami Dante szavai szerint: „mozgat napot és minden csillagot”.

Hűen az Úrhoz és gyökereihez, Isten népe munkálkodjon egy új európai humanizmus kialakításán, amely képes párbeszédet folytatni, miközben a földrész hagyományának megfelelően védelmezi az életet és az emberi méltóságot, támogatja a társadalom alapját jelentő családot és az ember alapvető jogainak tiszteletben tartását. Így növekedhet Európa mint a népek családja, a béke és a remény földje – írta a CCEE plenáris ülésének résztvevőihez intézett üzenetében Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: ccee.eu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria